Pediatrik kedi ve köpeklerde anestezi protokolü
Anesthesia protocol of in pediatric cats and dogs
- Tez No: 193826
- Danışmanlar: PROF.DR. BAHATTİN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Veteriner Hekimliği, Anesthesiology and Reanimation, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Anestezi, kedi, köpek, protokol, pediatrik40
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZETPediatrik Kedi ve Köpeklerde Anestezi ProtokolüÇalışmanın amacı pediatrik kedi ve köpeklerde anestezi protokol seçeneklerininhayvanlar üzerine etkileri ve bu etkileri belirlemektir. Bu değişiklikleribelirleyebilmek için anestezi öncesi ve sırasında alınan kalp atım, solunum ve vücutısılarını yorumlayıp değerlendirmeyi pratiğe aktarmak ve rutin bir hale getirmektir.Çalışmada, operasyondan önce pediatrik kedi ve köpeklerin genel muayeneleriyapıldı. Solunum sayıları, kalp atım sayıları ve vücut ısıları alındı. Operasyonaalınacak hayvanlar premedikasyon için 1.1 mg/kg i.m xylazin ve anestezinin devamıiçin 11 mg/kg i.m Ketamin ile genel anesteziye alındı. nhalasyon anestezisine alınanolgularda 0.2 mg/kg dozda i.v diazepam uygulamasıyla premedike edildikten sonra,6 mg/kg dozda propofol ile anestezi indüksiyonu sağlanan hayvanlara operasyonpozisyonu verildikten sonra entübe edildi. Anestezi idamesi izofloranla sağlandı.Genel anestezi sağlandıktan sonra solunum sayıları, kalp atım sayıları ve vücut ısılarıtekrar alındı.Alınan solunum sayıları, kalp atım sayıları ve vücut ısıları kaydedildi. Uygulananprotokole bağlı olarak, anestezi öncesindeki değerlere oranla anestezi sırasındakideğerlerde düşüş kaydedildi ve p< 0,001 düzeyinde önemlilik saptanmıştır.Bu çalışmada uygulanan anestezi protokollerinin ve kullanılan anestezik maddelerinkaydedilen parametrelere minimum düzeyde olumsuz etki yaptığı ve sonuç olarak;pediatrik hayvanlarda seçilecek anestezi protokolünün önemli olduğu bir kez dahagörüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARYAnaesthesia Protocol of in Pediatric Cats and DogsThe aim of the study is to determine the effects of different anesthesia protocols onthe hearth rate, Respiratory rate and body temperature in puppies and kittens beforeand during the anesthesia.The general examination of puppies and kittens have been carried out beforethe operation. The hearth rate, body temperature and respiration rate were noted. Theanimals ton be operated were injected 1.1mg/kg im xylazine for premedication and tokeep anesthesia 11 mg/kg im ketamine. After the premedication 0.2mg/kg i.vdiazepam in inhalation anesthesia, the animal ready for the operation were entubed 6mg/kg propofol anesthesia. The maintenance of anesthesia was supplied withisoflorane.