Hindi etlerinden izole edilen koagulaz pozitif stafilokokların enterotoksin oluşturma yeteneklerinin EIA (enzyme ımmuno assay) yöntemiyle belirlenmesi
Determination of the enterotoxigenicity of coagulase positive staphylococci isolated from turkey meats by EIA(enzyme immuno assay)
- Tez No: 193829
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖZLEM KÜPLÜLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
- Anahtar Kelimeler: Koagulaz pozitif stafilokoklar, Hindi eti, EIA, Enterotoksin
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZETHindi Etlerinden zole Edilen Koagulaz Pozitif Stafilokokların EnterotoksinOluşturma Yeteneklerinin EIA (Enzyme Immuno Assay) YöntemiyleBelirlenmesiBu çalışmada, Eylül-Aralık 2006 tarihleri arasında Ankara'nın değişik marketlerindepaketlenmiş olarak satışa sunulan 3 firmaya ait toplam 52 hindi eti örneğinde (39 butve 13 kanat) koagulaz pozitif stafilokokların varlığının ortaya konulması ve toksinoluşturabilme yeteneklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Çalışma kapsamında, incelenmiş olan 52 hindi eti örneğinin 51'inde (% 98)minimum 1.0x102 kob/g, maksimum 4.3x106 kob/g, ortalama olarak 6.3x103 kob/gdüzeyinde mikrokok/stafilokok saptanmıştır. Örneklerin 5'inde (% 9.61) koagulazpozitif reaksiyon veren izolatlar saptanmış olup, sayıları minimum 1.0x102 kob/g,maksimum 1,3x104 kob/g, ortalama olarak 9.3x102 kob/g düzeyinde belirlenmiştir.Elde edilen 241 izolattan 13'ünün (% 5.3) koagulaz reaksiyonu pozitif olaraksaptanmıştır. Koagulaz pozitif izolatlardan 4'ünün (% 30.76) enterotoksin oluşturmayeteneğinde olduğu, bunlardan 2'sinin yalnızca C tipi, 1'inin yalnızca B tipi, 1'inin Bve C tipi enterotoksinleri birlikte oluşturabildiği saptanmıştır.Bu çalışma kapsamında incelenen hindi parça etlerinin bir bölümünün,enterotoksijenik stafilokoklarla kontamine olduğu ve halk sağlığı açısından riskoluşturabileceği belirlenmiştir. Sonuç olarak, enterotoksijenik stafilokoklardan ilerigelebilecek gıda intoksikasyonlarından korunabilmek açısından, kanatlıkesimhanelerinde HACCP ve GMP gibi sistemlerin uygulanmasının ve genel hijyenkurallarına uyulmasının önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYDetermination of the Enterotoxigenicity of Coagulase Positive StaphylococciIsolated from Turkey Meats by EIA (Enzyme Immuno Assay)In this study, a total of 52 turkey meat samples (including 39 legs and 13 wings) ofthree firms were obtained from different markets in Ankara, as a purpose fordetermination of coagulase positive staphylococci enterotoxigenicity.According to analysis, the micrococcus/staphylococcus levels in examined 52turkey meat samples were minimum 1.0x102 cuf/g, maximum 4.3x106 cfu/g andaverage of 6.3x102 cfu/g. 5 of the samples (% 9.61) which had coagulase positiveisolates and the numbers of isolates were minimum 1.0x102 cfu/g, maximum 1.3x104cfu/g and average of 9.3x102 cfu/g.The 13 of 241 isolates (% 5.3) found coagulase positive. 4 of coagulasepositive isolates were enterotoxigenic and 2 of this had only C type, 1 of this hadonly B type and 1 of this had both B and C type enterotoxins produce ability.In conclusion, a part of the examined turkey meats were found to becontaminated and it should be a risk for public health. It?s very important that toprotect from food intoxication caused of enterotoxigenic staphylococci HACCP andGMP systems must built in poultry slaughterhouses and obeying to general hygienicrules.