Çiğ sütlerde termofilik campylobacter türlerinin varlığı
Occurrence of thermophilic campylobacter spp. in raw milk
  1. Tez No: 193828
  2. Yazar: ERDEM ÖRMECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAYDAR ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Termofilik Campylobacter türleri, C. jejuni, çiğ süt, Thermophilic Campylobacter spp, C. jejuni, raw milk
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZETÇiğ sütlerde termofilik Campylobacter türlerinin varlığıBu çalışma, çiğ süt örneklerinde termofilik Campylobacter türlerinin varlığınınaraştırılması amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Mart-Temmuz 2006 tarihleri arasındaAnkara'da bulunan iki farklı süt işletmesinin çiğ süt toplama tanklarından alınan 50süt örneği ile sokak sütcülerinin süt tanklarından temin edilen 50 süt örneği olmaküzere toplam 100 süt örneği gereç olarak kullanıldı.Alınan örneklerde termofilik izolasyonundaCampylobacter'lerinzenginleştirme işlemi FDA/BAM (Food and Drug Administration/BacteriologicalAnalytical Manual) yöntemine göre, izolatların identifikasyonu ise ISO (TheInternational Organization for Standardization, 10272) yöntemine göre yapıldı.Yapılan analizler sonucu incelenen 100 adet çiğ süt örneğinin 17'sinintermofilik Campylobacter'lerle kontamine olduğu saptanmıştır. C. jejuni iseörneklerin 14'ünde (% 14) tespit edilmiştir.Sonuç olarak, çiğ süt örneklerinin önemli düzeyde C. jejuni ile kontamineolduğu saptanmış olup, bu veriler özellikle pastörizasyon işlemi uygulanmadanyapılacak süt ürünleri tüketiminin halk sağlığı açısından potansiyel risk taşıdığınıvurgulamaktadır. Bu nedenle, çiğ sütlerin termofilik Campylobacter'lerlekontaminasyonunu önlemek için, çiftliklerde sağım hijyenine önem verilmelidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYOccurrence of thermophilic Campylobacter spp. in raw milkThe objectives of this study were to determine the prevalance of thermophilicCampylobacter spp. in raw milk. In this study, a total of 100 raw milk samples wereanalysed, during the period of March to July 2006 in Ankara. 50 of the samples werecollected from two different dairy factory (bulk tank milk), the other 50 sampleswere taken from the individual milk sellers (tank milk).The enrichment of the thermophilic Campylobacter spp. from the takensamples is done according to FDA/BAM (Food and Drug Administration/Bacteriological Analytical Manual) method while the identification of the isolates isdone according to ISO (The International Organization for Standardization, 10272)method.According to the analyses, 17 (17%) of the 100 raw milk samples werepositive for termophilic Campylobacter spp., while C. jejuni was isolated from 14(14%) samples.In conclusion, it was found that raw milk samples are significantlycontaminated with C. jejuni and these data show that, consumption of milk productsmanufactured from unpasteurized milk carries a potential risk for the public health.Thus, it must be given importance to milking hygiene of farms for prevent thecontamination of raw milk with Campylobacter spp.