Arteria carotis externa ön dallarının orijin özellikleri, bifurcatio carotidis ve arteria thyroidea superiorun anatomisi
Origin features of ventral branches of the external carotid artery. carotid bifurcation and anatomy of the superior thyroid artery
- Tez No: 193844
- Danışmanlar: PROF.DR. FİGEN GÖKMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Bifurcatio Carotidis, Arteria Carotis Externa, Arteria Thyroidea Superior, Carotid Bifurcation. External Carotid Artery, Superior Thyroid Artery
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ARTERIA CAROTIS EXTERNA ÖN DALLARININ OR J N ÖZELL KLER ,BIFURCATIO CAROTIDIS VE ARTERIA THYROIDEA SUPERIOR'UNANATOM SBC, ACE, ACE ön dallarının orjin özellikleri ve AThS'un anatomik özellikleri vevaryasyonlarının değerlendirilmesi; ateroskleroz, boyun bölgesinin tümoral oluşumları vemetastatik lenf düğümlerinin çıkarılması, arteriovenöz fistül, anevrizma ve kateterizasyonişlemlerinde rehber olması açısından büyük önem taşımaktadır.Ege Üniversitesi Tıp FakültesiAnatomi Anabilim Dalı makroskobi laboratuarında bulunan % 10'luk formalinle tesbitedilmiş, 17 erkek 3 kadın yetişkin insan kadavrası üzerinde, sağ ve sol olmak üzere toplam40 örnekte çalışıldı. BC'in anatomik özellikleri, yüzeysel anatomi ve topografik anatomiaçısından yapılara uzaklığı, ACE ön dallarının orjin özellikleri ve varyasyonları ile AThS'unseyri sırasında verdiği dalların anatomisi incelendi. Örneklerde BC ayrım yerinde ACI veACE arasında oluşan açı 21,52 ± 20,53 derece, ACE'nın proksimaldeki dış çapı 6,64 ± 1,32mm., AThS'un orjinindeki dış çapı 3,53 ± 1,17 mm.,AF'in orjindeki dış çap değeri 3,35 ±0,68 mm. ve AL'in orjindeki dış çap değeri de 3,06 ± 0,65 mm. olarak bulundu. ACEorjininin ACI'ya göre konumlanmasında; 35 tane medial, 1 tane lateral, 1 tane anterior, 2 taneanteromedial ve 1 tane de anterolateral yerleşimli lokalizasyon saptandı. Ayrıca AThS, AL veAF'in ACE'dan ayrı dallar halinde orjinlendiği olguların görülme sıklığı % 90, truncuslinguofacialis olgusunun görülme sıklığı % 7,5 ve truncus thyrolingualis olgusunun görülmesıklığı da % 2,5 olarak saptandı. Bu çalışmada, belirleyici parametreler kullanılarak boyunbölgesine ilişkin detaylı anatomik bilgiler elde edildi. Bulgularımız klasik bilgileridesteklemekle birlikte, verilerimiz için ırksal farklılıklara bağlı olabilecek metrik değerdeğişiklikleri olduğu kanısındayız.
Özet (Çeviri)
ORIGIN FEATURES OF VENTRAL BRANCHES OF THE EXTERNAL CAROTIDARTERY, THE CAROTID BIFURCATION AND ANATOMY OF THE SUPERIORTHYROID ARTERYAssessment of origin characteristics of BC, ACE and ACE front branches andanatomical features of AThS and variations has a great importance in terms of constituting aguidance for atherosclerosis, removal of tumoral formations in neck area and metasthaticlymph nodes, arteriovenous fistula, aneurysm and catheterization procedures. 17 male and 3female adult human cadavers that were fixed with 10 % formalin constituting totally 40sample as left and right, from the Ege University Medical Faculty Anatomy Departmentmacroscopy laboratory were examined. Anatomical characteristics of BC, its? distance tostructures in terms of surface anatomy and topographical anatomy, origin characteristics ofACE front branches and variations as well as anatomical features of the branches duringAThS pattern were examined. It was found in the samples that in the place of BC separationthe angle between ACI and ACE was 21,52 ± 20,53 degree, the outer diameter of ACE atproximal was 6,64 ± 1,32 mm., the outer diameter of AThS at origin was 3,53 ± 1,17 mm.,theorigin outer diameter value of AF 3,35 ± 0,68 mm. and the origin outer diameter value of AL3,06 ± 0,65 mm. At the origin of ACE positioned according to ACI, 35 medial, 1 lateral, 1anterior, 2 anteromedial and 1 anterolateral settlement localization were determined. Inaddition, it was determined that incidence of the cases at which AThS, AL and AF areoriginated in seperate branches from the ACE is 90 %, incidence of linguofacial trunk case is7,5 % and thyrolingual trunk case is 2,5 %.In this study, detailed anatomical information onneck area using descriptive parameters were obtained. While our findings support theconventional knowledge, we believe that there are metric value variations that could beresulted from ethnic differences for our data.