Bir kaynak suyu tesisindeki mikrobiyal kontaminasyon kaynaklarının incelenmesi
Investigation of microbiologic contamination sources in an drinking water interprise
  1. Tez No: 193848
  2. Yazar: MERYEM AKHAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖMER ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Su dolum tesisi, Mikrobiyal kontaminasyon, Toplam mezofilaerob bakteri, Koliform bakteri, Escherichia coli, water filling plant, microbiological contamination, total aerobe mezofilbacteria, coliform, Escherichia coli
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZETAkhan, M. Bir Kaynak Suyu Tesisindeki Mikrobiyal Kontaminasyon Kaynaklarınınncelenmesi. stanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Besin Hijyeni veTeknolojisi ABD. (Yüksek Lisans Tezi). stanbul. 2007Su yaşam için gereksinim duyulan vazgeçilmez maddelerden biridir. Suyun tüketilebilirolup olmadığına karar vermek zordur. Fiziksel ve kimyasal özellikleri yanında suyunmikrobiyolojik özelliklerinin bilinmesi önem taşımaktadır. Özellikle büyük şehirlerdeyerleşim ve altyapı yetersizliği nedeniyle suyla bulaşan hastalıklar toplum sağlığınıtehdit etmektedir. Su hijyeni halk sağlığı açısından önemli olduğu için bu çalışmanınyapılması amaçlanmıştır.Araştırmamızda, Ağustos-Aralık 2006 tarihleri arasında, bir kaynak suyu dolumtesisinde, kaynaktan başlayarak tüketime sunulan son ürüne kadar, çeşitli noktalardannumuneler alınarak hangi aşamaların mikrobiyal risk taşıdığı incelendi. Alınan suörnekleri, 2005 tarihli yönetmelikte bulunan mikrobiyolojik parametrelerden toplambakteri, Koliform bakteri ve Escherichia coli (E. coli) parametrik değerleri yönündenincelenmiştir. Toplam bakteri sayısı bakımından kaynağa ait su örneklerinin % 65'i,diskli membran filtreden alınan su örneklerinin % 60'ı, ters osmoz cihazından alınan suörneklerinin % 90'ı, temiz su toplama havuzundan alınan su örneklerinin % 10'u,dolum musluklarından alınan su örneklerinin % 60'ı, dolum yapılmış damacanalardanalınan su örneklerinin % 50'si yönetmeliğe uygundur. Kaynaktan, diskli membranfiltreden, ters osmoz cihazından, temiz su toplama havuzundan alınan örneklerdekoliform bakteri tespit edilmemiştir. Dolum musluklarından alınan örneklerin % 15'i,dolum yapılmış damacanalardan alınan örneklerin ise % 10'u koliform bakteriyönünden yönetmeliğe uygun değildir. Alınan örneklerin hiç birinde E. coli tespitedilmemiştir.Damacana yıkama sularından ve dolum musluklarından alınan örneklerinincelenmesiyle, işletmedeki en önemli kontaminasyon kaynaklarının, kirli gelen ve iyitemizlenip dezenfekte edilemeyen dönüşümlü polikarbon damacanalar ile dolummuslukları olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAkhan, M. Investigation of Microbiologic Contamination Sources in an Drinking WaterInterprise. stanbul University, Institute of Health Sciences, Food Hygiene andTechnology Department. (MSc Thesis). stanbul. 2007 .Water is an indispensablematerial for human life. It is difficult to decide if the water isdrinkable or not and is important to know microbiological quality with chemical andphysical properties. Especially in big cities incapacity of substructure and inhabittingbrings risks of human health carried by water. Due to being one of the most importantsubject of public health, water hygiena is main purpose in this study.In this study, microbiological hazard points of water were investigated from the startpoint of spring to the drinkable final product. This investigation was performed in aspring water filling plant at the period of August- December 2006. Collected andananlyzed water samples were evaluated according to total bacteria, coliform andEscherichia coli (E. coli) values given in the regulation dated 2005. The total bacteriacounts in 65 % of the samples collected from spring, 60% of the samples collected fromdiscus membrane filter, 90 % of the samples collected from reverse osmose system, 10% of the samples collected from clean water keeping pools, 60 % of the samplescollected from filling taps and 50 % of the samples collected from filled demijohnsfound to be acceptable according to the values given in the regulation. No coliform wasdetected in the samples collected from spring, discus membrane filter, reverse osmosesystem, clean water keeping pools. Koliform counts were over the limit values in 15 %and 10 % of the samples collected from filling taps and filled demijohns, respevtively.E. coli was detected from none of the collected samples.It was concluded that, the most important contamination sources in the plant wereunsufficient cleaned and disenfected dirty polycarbon demijohns and filling tapsaccording to the analysis results of the samples collected from filling taps and demijohnwashing water.