Jones jig ile distal jet apareylerinin iskeletsel ve dentoalveoler etkilerinin sefalometrik olarak karşılaştırılması
Jones jig versus distal jet appliance: cephalometrically skeletal and dentalveolar comparison
- Tez No: 193849
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜLYA KILIÇOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Class II maloklüzyon, molar distalizasyonu, Distal Jet, Jones Jig, Class II malocclusion, molar distalization, Distal Jet, Jones Jig
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZETQasrawi O. Jones Jig ile Distal Jet apareylerinin iskeletsel ve dentoalveoler etkilerininsefalometrik olarak karşılaştırılması. stanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü,Ortodonti ABD. Doktora Tezi. stanbul. 2006.Bu çalışmanın amacı, ağız içi molar distalizasyon mekaniklerinden Distal Jet ileJones Jig apareylerinin iskeletsel ve dentoalveoler etkilerini sefalometrik olarakkarşılaştırmaktır. Bu amaçla, .Ü. Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti ABD'ınabaşvuran 30 hasta iki gruba ayrılmış, 15 hastaya Distal Jet apareyi, diğer 15 hastayaise Jones Jig apareyi uygulanmıştır. Çalışma, hastalardan distalizasyon öncesi vesonrası elde edilen lateral sefalometrik radyografiler, dişsel değişiklikleri belirlemekiçin metal rehberler kullanılarak çekilen 2. lateral sefalometrik radyografiler ve alçımodeller üzerinde yürütülmüştür.Distal Jet apareyi ile 7,6 ayda 3,87 mm, Jones Jig apareyi ile 7,9 ayda 3,97 mmdistalizasyon elde edilmiştir. Her iki grupta ön yüz yüksekliği artarken, iskeletseldeğişikliklerde gruplar arasında farklılık bulunmamıştır. Distalizasyon sırasında 1.büyük azı dişlerinde 1. grupta 2,62° , 2. grupta ise 3,2° distal devrilme meydanagelmiştir. Buna karşın destek olarak kullanılan 2. küçük azı dişlerinde oluşan mezialhareket sırasıyla 1,92 ve 2,82 mm olarak bulunmuştur. 2. küçük azı dişleri Distal Jetgrubunda 0,57° distale devrilme, Jones Jig grubunda ise 5,03° meziale devrilmegöstermiştir. Kesici dişlerde meydana gelen mezial hareket ve protrüzyon miktarları1. grupta 1,67 mm ve 3,9°, 2. grupta ise 2,9 mm ve 2,63° olarak bulunmuştur. Overjetmiktarı her iki grupta artarken(1,57 ve 1,33 mm) overbite azalmıştır (-0,8 ve -1,4mm). Steiner'in S doğrusuna göre alt dudak, Distal Jet grubunda 1,03 mm, Jones Jiggrubunda ise 1,23 mm öne hareket etmiştir.Distalizasyon sırasında meydana gelen transversal yön değişikliklerinideğerlendirmek amacıyla yapılan model analizinde, molar genişliğinde Distal Jetgrubunda 5,2 mm, Jones Jig grubunda ise 0,5 mm artış gözlenmiştir. 1. büyük azıdişler 1. grupta 1,33°, 2. grupta ise 14,87° distopalatinal rotasyon yapmışlardır. 2.küçük azı dişler arası mesafede her iki grupta önemli değişiklik olmamıştır (0,3 ve -0,07 mm). Bu dişlerde 1. grupta distopalatinal rotasyon (1,83°), 2. grupta isedistobukkal rotasyon meydana gelmiştir (6,27°).Bu çalışmanın sonuçları, Distal Jet ve Jones Jig apareylerinin ağız içi molardistalizasyonunda etkin olduğunu, Destek dişlerde meydana gelen ankraj kaybı vetransversal yön değişimleri göz önünde bulundurulduğunda, Distal Jet apareyinindaha kontrollü kuvvet uygulaması nedeni ile daha az yan etkilere sahip olduğunu,dolayısıyla daha avantajlı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTQasrawi O. Jones Jig Versus Distal Jet appliance: cephalometrically Skeletal anddentalveolar Comparison. Istanbul University, Institute of Health Science,Department of Orthodontics. Doctorate Thesis. stanbul. 2006.The aim of this study is to compare cephalometrically the skeletal and dentoalveolereffects of Jones Jig and Distal Jet appliances. Study sample consisted of 30 subjects.Fifteen subjects were treated with Jones Jig appliance and fifteen subjects weretreated with Distal Jet appliance. Study has been carried out on standard lateralcephalograms, cphalograms taken with wire markers and dental casts obtained frompatients before and immediately post-distalization.Maxillary first molars were distalized by an average of 3.87 mm in the Distal Jetappliance group and 3.97 mm in the Jones Jig group. Although anterior face heightincreased significantly, no statistically significant difference were fornd between the 2groups in the meaning of skeletal changes. Maxillary first molars were tipped distallyan average of 2.62° in the Distal Jet group, and 3.2° in the Jones Jig group. Duringdistalization, mesial movement of the second premolars was 1.92 and 2.82 mmrespectively. Premolars exhibited 0.57° distal tipping in Distal Jet group and 5.03° inJones Jig group. Maxillary incisors also exhibited significant mesial movement andprotrusion in both treatment groups(1.67 mm, 3.9° in Distal Jet group and 2.9 mm,2.63° in Jones Jig group). Overjet increased significantly (1.57 mm, 1.33 mm ) andoverbite decreased in both groups(-0.8mm, -1.4mm respectively). Lower lip to SteinerS line measurement decreased by 1.03 mm in Distal Jet group and 1.23 mm in JonesJig group.Measurement of the transversal dimensions in maxillary dental casts showed thatintermolar width had increased significantly in Distal Jet group(5.2 mm) whencompared with other group(0.5 mm). Mean distopalatinal rotation of first molars were1.3° and 14.87°, respectively. Interpremolar width had no significant changes in bothtreatment groups(0.3 and -0.07 mm). Second premolars had distopalatinal rotation inthe Distal Jet group and distobukkal rotation in Jones Jig group.Although Distal Jet and Jones Jig appliances were almost equal in their abilities todistalize maxillary first molars, regarding the anchorage loss and transversaldimension changes, Distal Jet appliance was found to be more advantageous