IL-12 ve IL-15 ile uyarılmış insan NK hücrelerinin kolon karsinomuna yönelik anti-tümöral etkileri
Anti-tumoral effects of IL-12 and IL-15 activated human NK cells against colon carcinoma
  1. Tez No: 193861
  2. Yazar: OKAY ÖRNEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜNNUR DENİZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal öldürücü hücreler, İnterlökinler, Kolon kanseri, Hücresel immünite, İmmünolojik gözetim, Natural killer cells, Interleukins, Colon cancer, Cellular immunity
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İmmünoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZETÖrnek, O. (2007). IL-12 ve IL-15 ile uyarılmış insan NK hücrelerinin kolon karsinomunayönelik anti-tümöral etkileri. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İmmünoloji AD.Doktora Tezi. İstanbul.Kolon kanseri immünolojisisinde insan NK hücrelerinin anti-tümöral etkinliklerininaraştırılması amacıyla gerçekleştirilen bu çalışmada kolon kanserli yirmi hastadan alınan tümördokularından hücre süspansiyonları elde edilip primer kültürleri yapılmış, tümör hücresiyüzeyinde FasL, MICA ve HLA-G moleküllerinin ekspresyonu akım sitometresi ile ölçülmüşve hastaların periferik venöz kanından elde edilen NK hücreleri IL-2, IL-12, IL-15 ve IL-12/15sitokinleri ile uyarılarak otolog kolon karsinomu hücrelerine yönelik verdikleri sitotoksik yanıtsaptanmıştır. Bu işlemler gerçekleştirilirken gerek tümörlerin gerekse serum birleşenlerininsitotoksite üzerindeki etkileri incelenmiş olup, tümör hücrelerine bağlı NK apoptozu daölçülmüştür. Çalışmada elde edilen verilerin ışığında tümör hücreleri yüzeyinde FasL, MICA veHLA-G moleküllerinin ekspresyonunun tümörün evresi ile farklılık gösterdiği saptanmıştır.Evre I ve II tümörlerde MICA ekspresyonu daha belirgin iken evre III ve IV tümörlerde FasLekspresyonunun ön plana çıktığı ancak her üç molekülün genel dağılımları ele alındığında evreilerledikçe ekspresyonlarının azalmakta olduğu gözlemlenmiştir. Sitokinlerin hücreselsitotoksite üzerindeki etkileri karşılaştırıldığında IL-12 ve IL-15'in birlikte uygulanımının NKhücrelerini güçlü bir şekilde uyarabildiği ve en fazla tümör lizisine neden olan sitokin grubuolduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte otolog kolon karsinomlarına yönelik sitotoksiteninkontrol hücre serisi K562'ye oranla daha az olduğu, otolog hasta serumundaki birleşenlerinhücresel immün yanıtı belirgin düzeyde baskılayabildiği ve tümör hücrelerinden kaynaklananNK hücre apoptozunun IL-12 ve IL-15 varlığında daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Sonuçolarak IL-12 ve IL-15 ile uyarılmış insan NK hücrelerinin otolog kolon kanserlerine yönelikyanıtının konağa, tümöre ve mikroçevresel etkenlere bağlı olarak değişkenlik gösterdiğisaptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTOrnek, O. (2007). Anti-tumoral effects of IL-12 and IL-15 activated human NK cells againstcolon carcinoma. Istanbul University, Institute of Health Sciences, Department of Immunology.Doctoral Thesis. Istanbul.This study was carried out to investigate the anti-tumoral effects of NK cells against humancolon cancers. Tumor cell suspensions and primary cultures were prepared from tumor resectionmaterials obtained by twenty colon cancer patients. Surface expression of FasL, MICA andHLA-G molecules on tumor cells were evaluated by flow cytometry. NK cells were isolatedfrom peripheral venous blood samples and stimulated with IL-2, IL-12, IL-15 and IL-12/15 inculture environment. Cytotoxicity of human NK cells against otologous colon carcinomas andtumor induced NK apoptosis were assessed by flow cytometry. Our results demonstrated thatsurface expression of FasL, MICA and HLA-G molecules on tumor cells were variable with thestage of the tumor. While stage I and II tumors had higher levels of MICA expression, stage IIIand IV tumors had higher levels of FasL expression. However, an overall decrease in expressionof the three molecules was noticed with increasing tumor stage. The usage of IL-12 and IL-15 incombination stimulated NK cells stronger than any other cytokines used in the experiments andinduced maximum tumor lysis. However, cellular cytotoxicity was significantly lower againstotologous colon cancer cells in comparison to K562 control cells and patient sera significantlysuppressed cellular immune responses against both colon cancer and K562 cells. Interestingly,tumor induced NK cell apoptosis was increased in the presence of IL-12 and IL-15. Inconclusion, the anti-tumoral effects of human NK cells against otologous colon carcinomas arehighly variable with factors associated with the host, tumor and microenvironment.