Sırt, boyun, bel ağrıları olan ve ameliyat programına alınan nöroşirürji hastalarının ağrı gidermede kullandıkları tamamlayıcı ve alternatif tedaviler
Complementary and alternative therapies used for pain relief by the neurosurgical patients suffering from chronic neck, back and low back pain
- Tez No: 193870
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DENİZ ÖZTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bütüncü bakım, hemşirelik, tamamlayıcı ve alternatif tedaviler, ağrı, Holistic care, nursing, complementary and alternative therapies, pain
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZETKaragöz, G.B. (2006). sırt, boyun, bel ağrıları olan ve ameliyat programına alınan nöroşirürjihastalarının ağrı gidermede kullandıkları tamamlayıcı ve alternatif tedavilerstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği AD. YüksekLisans Tezi, stanbul.Araştırma kronik boyun, sırt ve bel ağrıları olan nöroşirurji hastalarının ağrı gidermedekullandıkları tamamlayıcı ve alternatif tedavileri hemşirelik tanılaması aşamasında belirlemekve sonuçların gelecekte planlanacak hemşirelik çalışmalarına katkıda bulunmasını sağlamaküzere tanımlayıcı olarak gerçekleştirildi. Örneklemi, stanbul Üniversitesi Cerrahpaşa TıpFakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı Servislerinde, 10 Şubat-10 Temmuz 2006 tarihleriarasında yatan ve araştırma kriterlerine uyan, katılım konusunda istekli 96 hasta oluşturdu.Ameliyat öncesi dönemde hastalarla yüz yüze görüşülerek, anket formu ve kontrol listesidolduruldu. Veriler, tanımlayıcı istatistiksel yöntemlerden frekans, ortalama, standart sapma,Ki-Kare Testi ve Fisher Kesin Ki-Kare Testi kullanılarak değerlendirildi. Hastaların, %61,5'inin dua yöntemini en yüksek oranda kullandığı, %61,5' inin aromaterapiden en yüksekoranda yararlandığı, hidroterapiyi kullanmayan hastaların %68,4' ünün bu tedaviyi en yüksekoranda denemek istediği, hastaların en sık %77,1' inin kaslarını güçlendirmek / fiziksel işlevbozukluğunu gidermek amacıyla TAT' i kullandığı, hastaların en sık %94,8 oranında masajkonusunda bilgi kaynağına ulaştığı, %97,9' unun TAT ile ilgili aile bireyleri vearkadaşlarından bilgi aldığı bulgulandı. Eğitim düzeyinin, meslek, gelir ve medeni durumun,aynı evde birlikte yaşanılan birey sayısının, ağrının başlangıç zamanının, ilk kez iki haftadanfazla süren ağrı atağı zamanının ve ağrı nedeniyle daha önce hekime başvurma durumunun,TAT' i kullanma durumu ile istatistiksel olarak anlamlı ilişkisi olduğu saptandı. Bulgulardoğrultusunda, hastaların, TAT' i kullanma oranlarının yüksek olduğu sonucuna varılarak,hemşirelik tanılaması aşamasında, hastaların etkin TAT' e yönlendirilmeleri, zararlıolabilecek uygulamalar konusunda uyarılmaları ve hastaların doğru bilgi kaynaklarınıkullanmaları konusunda eğitilmeleri ve hemşirelik müfredat programlarının yapılandırılmasıgereğine ilişkin önerilerde bulunuldu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTKaragoz, G.B. (2006). Complementary and Alternative Therapies used for pain relief by theNeurosurgical Patients Suffering from Chronic Neck, Back and Low Back Pain. IstanbulUniversity, Institutes of Health Science, Department of Surgical Nursing. MastersProgramme, Istanbul.The aim of this study is to determine the complementary and alternative therapies (CAT) usedby the neurosurgical patients with chronic neck, back and low back pain and is to contributeto nursing practice will be planned in the future. We included 96 patients hospitalized due to apain between 10 February-10 July 2006 in Department of Neurosurgery, Cerrahpasa MedicalFaculty. During the preoperative period, data in the questionnare form and control list werefilled by direct conversations with the patients. Data were presented as frequency, mean andstandard deviation. Comparisons with variables were made using Chi-Square and FisherExact Test. We found that total 96 patients used CAT for the relief of pain during the last 1year. Of the patients, 61.5% mostly used praying, 61.5% mostly benefitted fromaromatherapy, 68.4% mostly desired to try hydrotherapy. 77.1% of the patients used CAT inorder to increase muscle tone and to resolve their physical and functional disorders. Of thepatients, 94.8% had sources of information on massage therapy. 97.9% of the patients werefound to be informed by their relatives / friends. The statistically significant differences werefound between using CAT and education, job, marital status, number of the person living inthe same home, pain onset, the first pain continued more than two weeks and previousadmittance to the physician. Results suggest that nurses holistic caring neurosurgical patientswith pain should inform about CAT and its adverse effects and guide the patient to thetherapies that are more accurate.