Atopik dermatitde staphylococcus aureus enterotoksin A ve enterotoksin B spesifik immünglobulin E antikorlarının rolünün araştırılması
Investigation of the role of staphylococcus aureus enterotoxin Aa and staphylococcus aureus enterotoxin B specific immunoglobulin E antibodies in atopic dermatitis
  1. Tez No: 193890
  2. Yazar: SEMA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. MEHTAP YAZICIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Atopik dermatit, atopik dermatit ağırlık derecesi, Staphylococcusaureus enterotoksin A, Staphylococcus aureus enterotoksin B, Atopic dermatitis, severity scoring of atopic dermatitis, Staphylococcusaureus enterotoxin A, Staphylococcus aureus enterotoxin B
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZETAtopik dermatit sütçocukluğu döneminde başlayan, kronik seyirli ve tekrarlayıcı birderi hastalığıdır. Atopik dermatit patogenezinde Staphylococcus aureus enterotoksin Aspesifik immünglobulin E ve Staphylococcus aureus enterotoksin B spesifik immünglobulinE' nin rolünü araştırdığımız çalışmamıza yaşları 3 ay-17 yıl arasında olan 99 olgu alındı.Olgular atopik dermatitli hastalar Grup 1 (44 olgu), alerjik solunum yolu olan hastalar Grup 2(30 olgu) ve sağlam çocuk grubu Grup 3 (25 olgu) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Olgulardanayrıntılı anamnez alındı, fizik muayene yapıldı ve atopik dermatit ağırlık derecesi `'EczemaArea and Severity Index-Ekzema Alanı ve Şiddeti İndeksi'' skorlaması ile değerlendirildi.İstatistiksel analizler için Kolmogorov-Smirnov testi, Mann-Withney U testi, Ki-Kare testi veSpearman korelasyon katsayısı kullanıldı. Tüm olgulardan kan örneği alınarak serum totalimmünglobulin E, Staphylococcus aureus enterotoksin A spesifik immünglobulin E veStaphylococcus aureus enterotoksin spesifik immünglobulin E düzeyleri çalışıldı. Atopikdermatitli olgular ve allerjik solunum yolu olan olgulara ilave olarak ALATOP tarama testi vederi prik testleri uygulandı.Serum total immünglobulin E düzeyleri açısından üç grup karşılaştırıldığında Grup2'de total serum immünglobulin E ortanca değeri Grup 3'e göre göre yüksek bulundu. Yaşagöre serum total immünglobulin E pozitifliği açısından gruplar arasında fark saptanmadı.Grup 2'de inhalan allerjenlere karşı ALATOP tarama testi pozitifliği Grup 1'e göreanlamlı olarak yüksek saptandı. ALATOP tarama testi Grup 2'de %53.1 oranında pozitifsaptanırken Grup 1'de %11.4 oranında pozitiflik saptandı.Grup 1'deki olguların %9.7'sinde besinlere karşı deri prik testi pozitif iken,%45.2'sinde inhalan allerjenlere karşı deri prik testi pozitifliği saptandı. Grup 2'de ise %60oranında inhalen allerjenlere karşı deri prik testi pozitifliği saptandı.Grup 1, Grup 2 ve Grup 3 arasında serum Staphylococcus aureus enterotoksin Aspesifik immunglobulin E ve Staphylococcus aureus enterotoksin B spesifik immünglobulin Edüzeyleri açısından anlamlı fark saptanmadı. Benzer şekilde üç grup arasında serumStaphylococcus aureus enterotoksin A spesifik immünglobulin E ve Staphylococcus aureusenterotoksin B spesifik immünglobulin E pozitifliği açısından da anlamlı fark saptanmadı.Grup 1 hastalığın ağırlık derecesine göre hafif atopik dermatit (Grup 1a) ve orta-ağıratopik dermatit (Grup 1b) olarak iki gruba ayrıldığında iki grup arasında serumStaphylococcus aureus enterotoksin A spesifik immunglobulin E ve serum Staphylococcusaureus enterotoksin B spesifik immünglobulin E düzeyleri ve pozitiflik oranları açısından ikigrup arasında anlamlı fark saptanmadı. Yine her iki grup Grup 2 ve Grup 3 ile serumStaphylococcus aureus enterotoksin A spesifik immünglobulin E ve Staphylococcus aureusenterotoksin B spesifik immünglobulin E düzeyleri açısından karşılaştırıldığında Grup 1b' deserum Staphylococcus aureus enterotoksin A spesifik immunglobulin E ortanca değeri Grup3' den anlamlı olarak yüksek bulunurken (p=0.041), Staphylococcus aureus enterotoksin Bspesifik immünglobulin E düzeyleri açısından fark saptanmadı.Atopik dermatitli olgular hastalığın ağırlık derecesine göre `'Eczema Area andSeverity Index'' e göre değerlendirildiğinde `'Eczema Area and Severity Index'' ile serumStaphylococcus aureus enterotoksin A spesifik immünglobulin E düzeyleri arasında pozitif birilişki saptandı ve hastalığın ağırlık derecesi ile Staphylococcus aureus enterotoksin A spesifikimmünglobulin E düzeyleri arasında ilişki olduğu sonucuna varıldı (p=0.003).Atopik dermatitli olgular hastalığın ağırlık derecesine göre `'Eczema Area andSeverity Index'' e göre değerlendirildiğinde `'Eczema Area and Severity Index'' ile serumStaphylococcus aureus enterotoksin B immünglobulin E düzeyleri arasında ise anlamlı birilişki saptanmadı.Bu veriler Staphylococcus aureus enterotoksin A'nın immünglobulin E aracılımekanizma ile atopik dermatit patogenezi ve hastalık şiddetindeki önemini desteklemektedir.Sonuç olarak çalışmamızda orta ve ağır şiddetteki atopik dermatitli olgularda antiinflamatuartedavilerin yanında antistafilokokkal tedavilerle daha etkin klinik yanıt alınacağı sonucunavarılmıştır.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE ROLE OF STAPHYLOCOCCUS AUREUSENTEROTOXIN A AND STAPHYLOCOCCUS AUREUSENTEROTOXIN B SPECIFIC IGE ANTIBODIES IN ATOPICDERMATITISSUMMARYAtopic dermatitis is a chronically relapsing skin disorder which begins in infancy.Ninety-nine children, aged between 3 months and 17 years, were recruited for our study inwhich we investigated the role of Staphylococcus aureus enterotoxin A specificimmunoglobulin E and Staphylococcus aureus enterotoxin B specific immunoglobulin Eantibodies in the pathogenesis of atopic dermatitis. Children were divided into three groups,including cases with atopic dermatitis in group I (44 cases), cases with respiratory allergywithout atopic dermatitis in group II (30 cases), and cases with nonatopic healthy children ingroup III (25 cases). A detailed history was taken, physical examination was performed andthe severity of atopic dermatitis was evaluated by Eczema Area and Severity Index scoringsystem in each case with atopic dermatitis. Serum total immunoglobulin E, Staphylococcusaureus enterotoxin A specific immunoglobulin E and Staphylococcus aureus enterotoxin Bspecific immunoglobulin E levels were determined in all cases. Specific immunoglobulin Eantibodies to different inhalant allergens were evaluated by the ALATOP test and by skinprick test in cases with atopic dermatitis and cases with respiratory allergy without atopicdermatitis. Statistical analyses were made by using Kolmogorov-Smirnov test, Mann-WithneyU test, Chi-squire test and Spearman correlation test.When total serum immunoglobulin E levels were compared among three groups, themedian values were found to be significantly higher Group II than Group III. When totalserum immunoglobulin E levels were evaluated as either normal or high by referring to kitvalues, there was no significant difference in serum total immunoglobulin E levels amongthree groups. ALATOP test was positive in 53.1% of the children in group II, and 11.4% ingroup I. Skin prick tests were positive in 9.7% patients with food allergens, and 45.2% withinhalant allergens in group I. Skin prick test against to inhalant allergens were positive in 60%in group II.The levels and positive rates of serum Staphylococcus aureus enterotoxin A specificimmunoglobulin E and Staphylococcus aureus enterotoxin B specific immunoglobulin E werecompared among three groups. Specific immunoglobulin E levels to Staphylococcus aureusenterotoxin A and Staphylococcus aureus enterotoxin B, as well as the positive rates ofStaphylococcus aureus enterotoxin A/Staphylococcus aureus enterotoxin B specificimmunoglobulin E antibodies were not statistically different among three groups.When the group with atopic dermatitis was divided as mild (group Ia) and moderate-severe (group Ib) atopic dermatitis according to the severity of disease, there was nosignificant difference in the levels and positive rates of serum Staphylococcus aureusenterotoxin A specific immunoglobulin E and Staphylococcus aureus enterotoxin B specificimmunoglobulin E between the groups. Also, when these two groups were compared withgroup II and group III according to serum Staphylococcus aureus enterotoxin A specificimmunoglobulin E and Staphylococcus aureus enterotoxin B specific immunoglobulin Elevels, serum Staphylococcus aureus enterotoxin A specific immunoglobulin E levels weresignificantly higher in Group Ib than Group III (p=0.041), however serum Staphylococcusaureus enterotoxin B specific immunoglobulin E levels were not different between thegroups.When cases with atopic dermatitis evaluated with Eczema Area and Severity Indexscoring system for severity of disease, there was a significant correlation between EczemaArea and Severity Index scores and serum Staphylococcus aureus enterotoxin A specificimmunoglobulin E levels (p=0.003), however, no significant correlation was found betweenEczema Area and Severity Index scores and serum Staphylococcus aureus enterotoxin Bspecific immunoglobulin E levels.These data supported the importance of Staphylococcus aureus enterotoxin A specificimmunoglobulin E mediated mechanism in the pathogenesis of atopic dermatitis and theseverity of the disease. As a result of this study, we conclude that combined anti-inflammatory and anti-staphylococcal treatment might be more beneficial for the patients withmoderate to severe atopic dermatitis.