İntrabdominal cerrahi sonrası, intraabdominal basıncı yüksek, ağır sepsis gelişmiş olgularda deksmedetomidin ve propofol infüzyonunun sitokin düzezeyleri, intraabdominal basınç, stress hormonları ve intragastrik ph üzerine etkileri
Effects of dexmedetomidine and propofol on inflammatory responses, stress responses, gastric intramucosal ph, intraabdominal pressure to severe sepsis in critically ill patients with high intraabdominal pressure
  1. Tez No: 193891
  2. Yazar: ALİ MUHİTTİN TAŞDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK MEMİŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: deksmedetomidin, propofol, ağır sepsis, sitokin düzeyleri, streshormonları, c-reaktif protein, gastrik intramukozal pH, intraabdominal basınç, yoğun bakımünitesi, Dexmedetomidine, Propofol, severe sepsis, cytokine levels, stresshormones, C-reactive protein, gastric intramucosal pH, intraabdominal pressure, intensivecare unit
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZETÇalışmamızda, yoğun bakım ünitesinde yatan, intraabdominal cerrahi geçiren,intraabdominal basıncı yüksek ağır sepsis gelişmiş olgularda; alfa2 agonisti olandeksmedetomidin ve bir intravenöz anestezik ajan olan propofol infüzyonunun İnterlökin-1,İnterlökin-6, Tümör Nekroz Faktör alfa, intraabdominal basınç, stress hormonları (ACTH,kortizol), C-Reaktif Protein ve intramukozal pH üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık.Herbiri 20 erişkin hastadan oluşan iki grup oluşturuldu. Grup D (n=20);deksmedetomidin ile 10 dakika içinde 1 mikrogram/kg'lık yükleme dozuyla başlanıp 24 saatsüreyle 0,2-2,5 mikrogram/kg/saat dozundan i.v. infüzyon, Grup P (n=20) propofol 1 mg/kg15 dakika verildikten sonra 24 saat 1-3 mg/kg/saat infüzyon Ramsey Sedasyon Skalasına göreskor 2 ve 2'nin altında tutulacak şekilde verildi. Analjezi ihtiyacı geliştiğinde alfentanil 0,25-1 mikrogram/kg/dak olarak infüzyon uygulandı.Her iki grupta çalışmaya başlamadan önce, 24 saat sonra ve 48 saat sonra; TNF-α,IL-1, IL-6, CRP, ACTH, kortizol değerleri, biyokimyasal parametreler çalışıldı. Eşzamanlarda hastaların intraabdominal basınç ve intramukozal pH değerleri ölçüldü.Grup D'de 2,4 (2,1-2,6) mg/sa Grup P'de ise 2,5 (2,2-2,8) mg/sa alfentanil infüzyonuyapıldı (p>0,05). Ortalama dexmedetomidin infüzyonu 0,88 (0,55-1,1) mikrogram/kg/sabulunurken propofol infüzyonu 1,8 (0,9-2,2) mg/kg/sa olarak saptandı.Plazma sitokin düzeyleri; TNF-α Grup D'de 24. saatte (14,66±4,40, 21,21±11,37pg/mL, p=0,047) ve 48.saatlerde (21,25±15,85, 46,55± 35,99 pg/mL, p=0,047) Grup P'yegöre anlamlı derecede düşük bulundu. IL-1 değerleri Grup D'de 24. saatte (5,03±0,15,6,23±2,09 pg/mL, p=0,030) ve 48.saatlerde (5,01±0,37, 6,42±2,76 pg/mL, p=0,041) GrupP'ye göre anlamlı derecede düşük bulundu. IL-6 değerleri Grup D'de 24. saatte (253,1±308,6, 511,3± 374,8 pg/mL, p=0,013) ve 48.saatlerde (343,5±393,4, 503,7±306,4 pg/mL,p=0,040) Grup P'ye göre anlamlı derecede düşük bulundu. İntraabdominal basınç değeriGrup D'de 24. saatte (12,35±5,84, 18,1±2,84 mmHg, p=0,000) ve 48.saatlerde (13,9±6,15,18,7±3,46 mmHg, p=0,016) Grup P'ye göre anlamlı derecede düşük bulundu.Deksmedetomidin ve propofol uygulanan gruplar arasında ACTH, kortizol, C-ReaktifProtein, İntramukozal pH ve Biyokimyasal parametre değerleri istatistiksel olarakincelendiğinde aralarında anlamlı bir fark bulunamadı (p>0,05).Sonuç olarak; intraabdominal cerrahi geçiren ağır sepsis gelişmiş, intraabdominalbasıncı yüksek olgularda uygulanan deksmedetomidin infüzyonu, propofol infüzyonuna göreTNF-α, IL-1, IL-6 değerlerini ve intraabdominal basıncı düşürmektedir.
Özet (Çeviri)
EFFECTS OF DEXMEDETOMIDINE AND PROPOFOL ONINFLAMMATORY RESPONSES, STRESS RESPONSES, GASTRICINTRAMUCOSAL PH, INTRAABDOMINAL PRESSURE TO SEVERESEPSIS IN CRITICALLY ILL PATIENTS WITH HIGHINTRAABDOMINAL PRESSURESUMMARYThe purpose of our study was to evaluate the effects of intravenous infusion propofoland alfa2 adrenoceptor agonist dexmedetomidine on serum cytokine levels; Interleukin-1,Interleukin-6, Tumor Necrosis Factor-alfa, and on intraabdominal pressure, stress hormones(ACTH, cortisol), CRP and gastric intramucosal pH patients outcome in severe sepsis afterabdominal surgeries. 40 patients were included to the study. Either a loading dose of 1microgram/kg dexmedetomidine i.v. over 10 mins. followed by a maintenance 0,2-2,5microgram/kg/hr. infusion (n=20 Group D) or the loading dose infusion of propofol (n=20Group P) 1 mg/kg over 15 mins followed by a maintenance 1-3 mg/kg/hr over 24 hr infusionwhile maintaining Ramsay Sedation Score 2 and under 2 in the need of analgesia, alfentanylinfusion at a rate of 0,25-1 microgram/kg/hr was administered.In both groups biochemical parameters, cytokin levels, TNF-α, IL-1, IL-6, CRP,ACTH, cortisol levels were recorded before the start of the study and at 24th and 48th hr.Intraabdominal pressure and intramucosal pH were recorded for all patients at thesame time points.In Group D 2,4 mg/hr (2,1-2,6) and in Group P 2,5 mg/hr (2,2-2,8) alfentanylinfusions were administered. (p>0,05) mean dexmedetomidine infusion was found 0,88(0,55-1,1) microgram/kg/hr where propofol infusion was fond 1,8 (0,9-2,2) mg/kg/hr.Compared to Group P, TNF-a levels, plasma cytokin levels were found (14,66+4,40and 21,21+11,37 pq/mL respectively, p=0,047) significantly lower at 24th and (21,25+15,85and 46,55+35,99 pq/mL respectively, p=0,047) at 48th in Group D.IL-1 levels in Group D compared to Group P were found significantly lower at 24th(5,03+0,15 and 6,23+2,09 pq/mL respectively, p=0,030) and at 48th hr (5,01+0,37 and6,42+2,76 pq/mL respectively, p=0,041).IL-6 levels in Group D compared to Group P were found significantly lower at 24th h(253,1+303,6 and 511,3+374,8 pq/mL respectively p=0,013) and at 48 th hr. (343,5+393,4and 503,7+306,4 pq/mL respectively, p=0,040)Intraabdominal pressure also was found significantly lower in group D compared toGroup P at 24th hr. (12,35+5,84 and 18,1+2,84 mmHg respectively, p=0,000) and 48th hr(13,9+6,15 and 18,7+3,46 mmHg respectively p=0,016)ACTH, cortisol, CRP, gastric intramucosal pH, and biochemical parameters didn?tdiffer significantly between the groups (p>0,05).In conclusion, we found that dexmedetomidine infusion decrease the TNF-alfa, IL-1,IL-6 levels and intraabdominal surgeries compared to propofol infusion.