Atopi şüphesi olan köpeklerde ELİSA ve intradermal deri testinin karşılaştırmalı değerlendirilmesi
Comparison of ELISA and intradermal skin test in atopy suspected dogs
  1. Tez No: 123794
  2. Yazar: SİBEL YASA DURU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ŞAHAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Atopi, Köpek, intradermal Deri Testi, ELISA, Atopy, Dog, Intradermal Skin Test, ELISA
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
66 ÖZET Atopi Şüphesi Olan Köpeklerde ELISA ve intradermal Deri Testinin Karşılaştırmalı Değerlendirmesi Köpeklerde atopik dermatitis kaşıntı ile seyretmekte, tanısı klinik bulgular ve hastalığa spesifik testlerle yapılabilmektedir. Bu çalışmada, değişik ırklarda, 12'si dişi, 18'i erkek olmak üzere, yaşları 8 ay-9 yaş arasında değişen 30 adet atopi şüphesi bulunan, deri hastalıklı köpeğe, diğer deri hastalıkları elimine edildikten sonra aynı alerjenlere karşı ELISA ve intradermal deri testleri uygulandı. Çalışmada anamnez bilgilerinde ırk predispozisyonu, atopi ile ilgili ailesel anamnezi olan, hastalığı 6 ay- 3 yaş arasında başlamış ve kronik yada kronik nüks edici şekilde seyreden, özellikle yüz, pati, karın bölgesine lokalize kaşıntısı bulunan, tarsus ve karpus dorsalinde likenifikasyon, otitis eksterna, konjonktivitis ve pyodermi görülen veya bu kriterlerden en az üçünü gösteren köpekler atopi şüpheli olarak değerlendirildi. Çalışmada diğer deri hastalıkları yönünden parazitolojik, bakteriyolojik, mikolojik olarak incelenen ve muayeneler sonucunda negatif çıkan hastalar hemen, herhangi bir etken tespit edilenler ise etkene yönelik tedavileri uygulandıktan sonra çalışmaya alındı. ELISA testinde kullanılmak üzere V. Cephalica accessorius'dan kan örneği alınan köpeklere hafif sedasyon altında intradermal deri testi uygulandı. Köpeklerden alınan kan örnekleri ELISA testinin yapılabilmesi için İsviçre'de bulunan imovet bg laboratuvarlarına gönderildi. Laboratuvardan elde edilen allerjen spesifik IgE sonuçları ile intradermal test sonuçlan karşılaştırıldı. Çalışmaya alınan köpeklerin tümünde kaşıntının ortak bulgu olduğu ve otitis ekstema'ya atopik köpeklerde konjonktivitis ve rhinitis'e oranla daha sık rastlandığı görüldü. Sekonder olarak köpeklerde en sık Staph, aureus'dan kaynaklanan pyodermaya rastlanırken Ma/assez/a'dan kaynaklanan dermatitisin çok ender ortaya çıktığı belirlendi. Sonuç olarak; aynı anda uygulanan iki alerji testinin aynı alerjenler kullanıldığında karşılaştırabilir sonuçlar alınabileceği, fakat sonuçların şiddetinin farklı olabileceği ve ELISA testinde daha fazla şüpheli reaksiyon elde edileceği görüldü. Ayrıca ülkemizde atopik köpeklerde en sık karşılaşılan alerjenlerin IDT'de Dermatophagoides farinae (% 73,3), Dermatophagoides pteronyssinus (% 36,7), Tyrophagus spp. (% 40) ve Acarus siro (% 26,7) olduğu, ELISA testinde de oranları farklı olmak kaydıyla aynı alerjenlerin daha sık görüldüğü belirlendi. Çalışma sonucunda ayrıca pire alerjisinin ikincil derecede önemli olduğu, polenlerin ise atopik dermatitisin gelişmesinde çok önemli bir rolü olmadığı ayrıca Boxer ve Terrier ırklarında, 6 ay-3 yaş arasında ve erkek köpeklerde atopinin daha sık ortaya çıktığı dikkati çekti.
Özet (Çeviri)
67 SUMMARY Comparison of ELISA and Intradermal Skin Test in Atopy Suspected Dogs. Atopic dermatitis is characterized by pruritis in dogs and diagnosis can only made by spesific tests. In the present study ELISA and IDT were performed on a total of 30 dogs with suspected atopy, 18 male and 12 female, after other skin diseases were eliminated. In the present study the dogs with a breed predilection who has a familiar history, the onset of the disease at the age of 6 months-3 years old and clinical findigs of chronic or chronic recurrent pruritis especially localized on face, feet, abdomen and lichenification on dorsal face of the tarsus and carpus, otitis externa, conjuctivitis or who has at least 3 of these signs presents were evaluated as atopy suspected. In the present study the patients which were examined for parasitologic, bacteriologic and mycologic skin disease and found to be negative were used immediately. The patients which were found to be positive for these skin diseases were used in the study after treatment. After withdrawing of blood from dogs for ELISA test, under mild sedation IDT was performed. Blood samples collected from dogs were sent to the Imovet bg laboratory in Switzerland for ELISA tests. The results of allergen spesific IgE obtained from laboratory and Intradermal test results were compared In the present study pruritis was the common symptom and otitis externa were found to be seen more frequently than conjuctivitis and rhinitis. Staphylococcal pyoderma was the most frequently skin disease in atopic dogs. However malassezia were less seen. In conclusion comparible results can be obtained from both two tests. But results may be different and ELISA test gives more suspected results. Also in our country the most frequent allergen reactions were detected as Dermatophagoides farinae (% 73,3), Dermatophagoides pteronyssimus (% 36,7), Tyrophagus (%40), and Acarus siro (% 26,7). Flea Allergy Dermatitis were found to have second degree importance and polens were found less important in atopic dermatitis. Boxers and Terriers show breed predilection. The age of the dogs ranged from 6 months-3 years and male sex predilection was detected.