Majör depresyon hastalarında tam uyku yoksunluğunun serum beyin kaynaklı nörotrofik faktör düzeyine etkisi
Effects of total sleep deprivation on serum brain derived neurotrophic factor levels in patients with major depression
- Tez No: 193898
- Danışmanlar: DOÇ.DR. OKAN ÇALIYURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: majör depresyon, tam uyku yoksunluğu, beyin kaynaklınörotrofik faktör, major depression, total sleep deprivation, brain derived neurotrophicfactor
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZETMajör depresyon toplumda oldukça yaygın görülen bir hastalıktır. Beyin kaynaklınörotrofik faktör depresyonda düzeyi azaldığı ve antidepresan ilaç tedavisi ile düzeyiyükseldiği bilinen bir nörotrofik faktördür. Beyin kaynaklı nörotrofik faktörünnöroplastisitede önemli rolü vardır.Bu çalışmanın amacı majör depresyon hastalarında tam uyku yoksunluğu tedavisininhastaların depresyon düzeyine ve serum beyin kaynaklı nörotrofik faktör düzeyine etkilerinibelirlemektir. Bu amaçla majör depresyon hastaları yalnızca sertralin alan hastalar vesertralinle birlikte uyku yoksunluğu tedavisi uygulanan hastalar olmak üzere iki gruba rastgelebir şekilde dağıtıldı. Sertralin ile birlikte uyku yoksunluğu uygulanan grupta ilk hafta içindeeşit aralıklarla ve ardışık olarak 3 kere tam uyku yoksunluğu tedavisi uygulandı. Bu gruptahastalara ilk uyku yoksunluğu uygulamasının ardından sertralin tedavisi başlandı. Ayrıcasağlıklı gönüllülerden oluşan kontrol grubuna da 1 kere tam uyku yoksunluğu uygulandı.Gruplarda 0., 1., 7., 14. ve 42. günlerde hastaların serum beyin kaynaklı nörotrofik faktördüzeylerine bakıldı. Hastaların depresyon ve anksiyete düzeyleri Hamilton DepresyonDeğerlendirme Ölçeği, Hamilton Anksiyete Değerlendirme Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeğiile takip edildi.Sonuç olarak, uyku yoksunluğu tedavisinin majör depresyon hastalarında ilkuygulamada hızla depresyonu düzelttiği ve serum beyin kaynaklı nörotrofik faktör düzeylerinihızla arttırdığı saptandı. 7. günde sertralin ile birlikte uyku yoksunluğu uyguladığımız gruptaserum beyin kaynaklı nörotrofik faktör düzeyi sadece sertralin verilen gruba göre anlamlıolarak daha yüksekti ve hastaların depresyon düzeyi sertralinle birlikte uyku yoksunluğutedavisi uygulanan grupta sadece sertralin verilen gruba göre anlamlı derecede daha düşüktü.Sağlıklı kişilerde uyku yoksunluğu uygulaması kişilerin duygudurumunu ve serum beyinkaynaklı nörotrofik faktör düzeyini etkilemedi.
Özet (Çeviri)
EFFECTS OF TOTAL SLEEP DEPRIVATION ON SERUM BRAINDERIVED NEUROTROPHIC FACTOR LEVELS IN PATIENTS WITHMAJOR DEPRESSIONSUMMARYMajor depression is a wide spread disease in the population. Brain derivedneurotrophic factor, a neurotrophic factor, is known to decrease in depression and increasewith drug treatment. Brain derived neurotrophic factor has an important role inneuroplasticity.This study aims to identify the effects of sleep deprivation on the treatment of majordepression and the levels of the brain derived neurotrophic factor in the patients with majordepression. Patients with major depression are randomly divided into two groups; sertralinemonotherapy and sertraline plus sleep deprivation groups. Total sleep deprivation wasperformed in the first week in consecutive sleep deprivation days in the sertraline plus sleepdeprivation group. In this group patients have been started sertraline after the first sleepdeprivation procedure. One total sleep deprivation procedure has been applied to a controlgroup which is formed by healthy volunteers. Brain derived neurotrophic factor serum levelsare measured in both groups at the start, 1st, 7th, 14th, and 42th days. Patients depression andanxiety levels were evaluated by the Hamilton Depression Scale, Hamilton Anxiety Scale andBeck Depression Inventory.In conclusion, sleep deprivation treatment has been found to treat depression andincrease the levels of brain derived neurotrophic factor quickly. Brain derived neurotrophicfactor levels were significantly higher in the sertraline plus sleep deprivation group than thesertraline monotherapy group and depression levels of the patients were significantly lower inthe sertraline plus sleep deprivation group than the sertraline monotherapy group at the 7th dayof the study. Sleep deprivation therapy in the healthy individuals did not affect the mood andthe levels of brain derived neurotrophic factor.