Normal miyokard perfüzyon sintigrafili kadınlarda prognoz değerlendirilmesi
The estimation of prognosis in women with normal stress gated myocardial perfusion imaging
- Tez No: 193899
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MERYEM KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: miyokard perfüzyon görüntüleme, prognoz, kadın, myocardial perfusion imaging, prognosis, women
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZETAvrupa'da kadınlar arasında kardiyovasküler hastalıklardan en sık ölümTürkiye'dedir. Bu çalışmanın amacı normal stres gated miyokard perfüzyon sintigrafilikadınlarda kardiyak olay oranını tespit etmektir.Bu retrospektif çalışmaya Haziran 2001- 2005 tarihleri arasında Trakya ÜniversitesiHastanesi Nükleer Tıp bölümüne şüpheli veya bilinen koroner arter hastalığınındeğerlendirilmesi amacıyla gönderilen ve normal stres gated miyokard perfüzyon sintigrafisisonucuna sahip ardışık 689 kadın hasta dahil edildi. Prognoz değerlendirilmesi için ulaşılan333 hastanın kardiyak olay sonuçları kaydedildi. Tüm hastalar için izlem süresi en az 1 yılolmak üzere ortalama 39.85±14.24 ay idi.Framingham risk skorlarına göre hastaların %55'i düşük risk, %45'i orta riskgrubunda idi. İzlemde 5 hastada ağır kardiyak olay, 9 hastada ise hafif kardiyak olay gelişti.Bu hastalardan 12'si orta, 2 tanesi düşük risk grubundaydı.Bu çalışmanın sonuçları; düşük ve orta riskli ve normal miyokard perfüzyonsintigrafili kadınlarda kardiyak olay oranı ilk yıl için %1.8, beş yıl için %4.2 idi. Düşük risklikadınlarda bu oran ilk yıl için %0.57, beş yıl için %1.14'dü. Orta riskli grupta ise ilk yıl için%1.9, beş yıl için %7.6 olarak hesaplandı. Normal stres gated miyokard perfüzyongörüntüleme kadınlarda prognoz değerlendirilmesinde değerli ve kullanışlı noninvaziv biryöntemdir.
Özet (Çeviri)
THE ESTIMATION OF PROGNOSIS IN WOMEN WITH NORMALSTRESS GATED MYOCARDIAL PERFUSION IMAGINGSUMMARYIn the Europe, the most frequent death from cardiovascular disease among women isin Turkey. The aim of this study was to determine the cardiac events rates of normal stressgated myocardial perfusion imaging in women.This retrospective study was composed of 689 consecutive female outpatients withnormal stress myocardial perfusion imaging between June 2001 and June 2005, at hospital ofthe Trakya University departman of Nuclear Medicine for evaluation of suspected or knowncoronary artery disease. Of the 689 patients, 333 patients were examined for cardiac eventsduring the follow up. The follow up duration was at least 1 year. The mean period was 39.85± 14.24 months.Clinically 55% of patients had low-risk and 45% of patients had intermediate riskaccording to Framingham risk scores. On follow up, 5 patients had hard cardiac events, 9patients had soft cardiac events. Twelve of patients with hard or soft cardiac events hadclinically intermediate risk, and 2 patients had low risk.The results of this study showed that cardiac events rates in women who had low andintermediate risk, and normal stress gated myocardial perfusion imaging are approximately1.8% at the first year, and 4.2% at the 5 year. Cardiac events rates in the women with low riskare 0.57% at the first year, and 1.14% at the 5 year. Cardiac events rates in the women withintermediate risk are 1.9% at the first year and 7.6% at the 5 year. Normal stress gatedmyocardial perfusion imaging is valuable and useful for the prognostic evaluation of women.