Ankara parklarındaki oyun alanlarının kedi ve köpek helmint yumurtaları ile kontaminasyonu
The contamination of playgrounds with cat and dog helminth eggs in Ankara parks
  1. Tez No: 193930
  2. Yazar: HAMZA AVCIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE BURGU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Parazitoloji, Veteriner Hekimliği, Parasitology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Public Parks, Cat, Dog, Helminth, Egg
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZETAnkara Parklarındaki Oyun Alanlarının Kedi ve Köpek HelmintYumurtaları ile KontaminasyonuAnkara parklarındaki oyun alanlarının başlıca kedi, köpek varsa diğer helmintyumurtaları ile kontaminasyon durumunu saptamak amacıyla yapılan bu çalışmaMayıs 2005 - Nisan 2006 ayları arasında Ankara' nın 5 ilçesindeki çeşitli parklardayürütülmüştür. Bir yıl süreyle aylık kontrolü yapılan 5 parktan 696, yine aynı dönemiçerisinde herhangi bir takvime bağlı olmaksızın, Ankara' nın değişik yerlerindeki 40parktan 259 olmak üzere toplam 45 park ve 955 kum veya toprak örneğiincelenmiştir.Çalışma süresince bakıları yapılan 5 ilçeye bağlı toplam 45 parktan23' ünün (%51,11), alınan 955 örneğin 108' inin (%11,30) kedi köpek helmint / olasıhelmint yumurtaları ile kontamine olduğu saptanmıştır. Parklarda kikontaminasyonun Toxocara sp., Toxascaris leonina ve Taenia sp. yumurtalarındanileri geldiği belirlenmiştir. Kontamine örneklerin 89' unda (%82,40) Toxocara sp., 5'inde Taenia sp. (%4,62), 2' sinde Toxascaris leonina (%1,85) yumurtalarına tekolarak rastlanmış, 1 örnekte Toxocara sp. + Taenia sp. (%0,92), 1 örnekte Toxocarasp. + Toxascaris leonina' ya (%0,92) birlikte gözlenmiştir.lçelere göre kontaminasyonun en fazla Mamak (%75,0) ve Yenimahalle' de(%66,66), en düşük Keçiören' de (%14,28) bulunmuşsada ilçeler arasındaki farklılıkistatistikû açıdan önem taşımamaktadır (p>0,05).Kontaminasyonun mevsimlere göre durumuaylık kontrolü yapılan 5 park içinirdelenmiş; yazın %4,02, sonbaharda %13,21, kışın %9,77, ilkbaharda %12,64kontaminasyon saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe contamination of playgrounds with cat and dog helminth eggs in AnkaraparksThis study was carried out in the public garden parks of 5 Ankara districtsbetween May, 2005 and April, 2006 to determine the situation of contamination withhelminth eggs of cat, dog and also the eggs of other living beings if they are found.Five parks were regularly visited every month for a year and 696 sand and soilsamples were taken, and also 40 different parks visited randomly and 259 sampleswere taken. Total of 955 sand and soil samples were examined.Twenty-three of 45 parks (51.11%) located in 5 districts were contaminatedcat, dog and also the helminths of other living beings. One hundred and eight of total955 sand soil samples (11,30%) were contaminated with helminth eggs. Toxacaraspp. were encountered in 89 of the 108 samples (82.40%), Taenia sp. were seen in5 of those contaminated samples (4,62%) and 2 of the samples had Toxascarisleonina (1.85%). Toxocara sp. and Taenia sp. eggs were seen together in onesample (0,92%). Toxascaris leonina and Taenia sp. eggs were also seen together inone sample (0,92%).Regarding the contamination situation of districts, Mamak district park was themost contaminated park (75,0%) followed by Yenimahalle (66,66%), Çankaya(56,25%), Altındağ (44,44), and Keçiören district parks (14,28%). The differencesregarding districts were not statistically significant (p>0,05).The results were compared according to seasons, it was observed that thecontamination percentages were (13,21%) in autumn, (12,64%) in spring, (9,77%) inwinter, and (4,02%) in summer seasons. Seasonal differences were not statisticallyimportant (p>0,05).In all district parks, 234 Toxocara sp., 8 T. leonina, and 8 Taenia sp. eggswere found in sand and soil samples. The mean numbers of eggs (minimum-maximum) were recorded as 2,31 (1-23), 2,66 (1-3), and 1,33 (1-2).During the study, the total of 17 samples (15 dogs, 1 cat, and 1 human) werecollected also from parks. Toxocara canis eggs were seen in 5 of 15 dog fecalsamples (29,4%). Hymenolepis nana eggs were seen in human fecal sample whileno eggs were encountered in cat sample,