Tek tırnaklılarda karaciğer trematodlarının yaygınlığı
The prevalence of the liver trematodes in equines
- Tez No: 193929
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HATİCE ÖGE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Parazitoloji, Veteriner Hekimliği, Parasitology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Trematod, Karaciğer, Tek tırnaklı, Trematode, Liver, Equines
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZETTek Tırnaklılarda Karaciğer Trematodlarının YaygınlığıTek tırnaklılarda karaciğer trematodlarının yaygınlığını tespit etmek amacıylabir yıl süreyle, Mart 2004 ile Nisan 2005 arasında 72 at, 39 eşek ve 6 katırolmak üzere toplam 117 tek tırnaklıya ait karaciğerler incelenmiştir. Organmuayenesi yapılan tek tırnaklıların rektumlarından da dışkı alınmıştır.Karaciğer bakısı yapılan 117 tek tırnaklının % 5,1'inin karaciğertrematodları ile enfekte olduğu saptanmış ve sorumlu türler Fasciola hepaticave Dicrocoelium dendriticum olarak belirlenmiştir. ncelemesi yapılan tektırnaklıların % 0,9`unda F. hepatica, % 4,3'ünde D. dendriticumkaydedilmiştir. Parazitler sadece eşeklerde saptanırken at ve katırlardaherhangi bir karaciğer trematoduna rastlanmamıştır. Fasciola hepatica ileenfekte bir eşekten toplam 54 parazit, D. dendriticum ile enfekte beş eşektenise sırasıyla 5, 20, 26, 84, 125 olmak üzere toplam 260 parazit toplanmıştır.Ayrıca karaciğer trematodlarını canlı hayvanda dışkı bakıları ile desaptamak için Karacabey Tarım şletmesi (105 at), Sultansuyu Tarımşletmesi (100 at), Anadolu Tarım şletmesi (76 at), K.K.K. Atlı Spor EğitimMerkezi (97 at), Gemlik Askeri Veteriner Okulu (60 at), Ankara Atlı SporKulübü (50 at) ve Hıfzısıhha Enstitüsü Serum Üretim ve Deney HayvanlarıÇiftliği'ndeki (22 at) toplam 620 at bu amaçla incelenmiştir. Sadece dışkıbakısı yapılan 7 işletmeye ait atlarda karaciğer trematod yumurtasınarastlanmamıştır. Ancak, Anoplocephalidae, Strongylidae, Parascarisequorum ve Eimeria leuckarti yumurtaları saptanmıştır.Enfeksiyonunun tek tırnaklılarda düşük seyir izlemesi nedeniyle yaş,cinsiyet ve mevsimin yayılışa etkisi tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe Prevalence of the Liver Trematodes in EquinesThis study was carried out to determine the spread of the liver trematodeinfections of equids during a 1-year period, March 2004 to April 2005. A totalof 117 equids (72 horses, 39 donkeys and 6 mules) were examined for liverparasites after slaugthering process. Feces of these animals (horse, donkeyand mule) were also collected.Of these 117 equids, 6 equids (5.1 %) were infected with liver flukes.Fasciola hepatica and Dicrocoelium dendriticum were found to be 0.9 and 4.3% in these equids, respectively. The liver flukes were found in only donkeys.The number of parasites per infected donkeys were as follows; Fasciolahepatica 54 and Dicrocoelium dendriticum 5, 20, 26, 84 and 125.In addition to, a total of 620 feces of horses were collected fromKaracabey State Farms (105 horses), Sultansuyu State Farms (100 horses),Anatolian State Farms (76 horses), Turkish Land Forces Equestrian TrainingCenter (97 horses), Gemlik Military Veterinary School (60 horses), AnkaraHorse Riding Club (50 horses), Health Protection Institute Serum Productionand Ranch for Test Animals (22 horses). The fecal samples of horses wereexamined for liver fluke infection. No trematode eggs were encountered inthese horses. But the eggs of Anoplocephalidae, Strongylidae, Parascarisequorum and Eimeria leuckarti were determined.The distribution of liver fluke infections was found to be very low.That?s why, the importance between the results for the groups of differentage (young-old) and sex (male-female) were not determined. Also, theseasonal variations of the liver fluke infections in equids were not observed.