Verbascum inulifolium Hub.-Mor. (Scrophulariaceae) bitkisi üzerinde farmakognozik araştırmalar
Pharmacognostical investigations on verbascum inulifolium Hub.-Mor. (Scrophulariaceae)
- Tez No: 193936
- Danışmanlar: PROF. DR. GAMZE KÖKDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Verbascum inulifolium, Scrophulariaceae, YBSK, flavonoit, antiviralaktivite, antibakteriyel aktivite, antioksidan aktivite, Verbascum inulifolium, Scrophulariaceae, HPLC, flavonoid, antiviralactivity, antibacterial activity, antioxidant activityi
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık Meslek Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZETGüzel S. Verbascum inulifolium Hub.-Mor. (Scrophulariaceae) Bitkisi ÜzerindeFarmakognozik Araştırmalar. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri EnstitüsüFarmakognozi Programı Yüksek Lisans Tezi, Mersin 2006Verbascum cinsi (Scrophulariaceae) dünyada 360 kadar tür ile temsil edilmekteolup bu cinse ait türler Kuzey Yarıkürede ılıman bölgelerde yayılış göstermektedir.Türkiye'de 185'i endemik olmak üzere 233 türü ve 100'den fazla hibriti bulunmaktadır.V. inulifolium türü Güney Anadolu'da yayılış gösteren endemik bir türdür.Literatürde bu türün fitokimyasal içeriği ve antioksidan, antibakteriyel ve antiviralaktiviteleri ile ilgili herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.Bu çalışmada V. inulifolium'un toprak üstü kısımlarının metanollü ekstresifitokimyasal açıdan incelenirken; ayrıca metanollü ve diklorometanlı ekstrelerantioksidan, antibakteriyel ve antiviral etki açısından da test edilmiştir.Fitokimyasal çalışmalar, bitkinin metanollü ekstresinde Yüksek Basınçlı SıvıKromatografi analizleri ile yapılmıştır. Bitkide mirsetin (%0.097767±0.0036223),luteolol (%0.158933±0.0004807), kemferol (%0.234000±0.0044230) ve izoramnetin(%0.035500±0.0034429) gibi 4 flavonoitin varlığı saptanmıştır.V. inulifolium'un toprak üstü kısımları içerdikleri flavonoitler nedeniyle antioksidanetkileri açısından; 2,2-Difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) serbest radikal süpürücü etki testive liposom kullanılarak yapılan Tiyobarbitürik asit (TBA) testi gibi iki farklı teknikletest edilmiştir. Bitkinin metanollü ekstresinin TBA testinde yüksek antioksidan etkigösterdiği görülmüştür (IC50: 0.13 mg/ml).Bitki ekstreleri 3 Gram (+) (B. subtilis, S. aureus, E. faecalis) ve 2 Gram (-) (E. coli,P. aeruginosa) bakteriye karşı makrodilüsyon metodu ile minumum inhibitörkonsantrasyon (MIC) ve minumum bakterisidal konsantrasyon (MBC), saptanarakantibakteriyel etki açısından incelenmiştir. Bitkinin metanollü ekstresi Gram (+) bakteriE. faecalis'e (MIC: 640 μg/ml, MBC: 1280 μg/ml) karşı antibakteriyel etki gösterirkendiklorometanlı ekstre ise S. aureus ve E. faecalis bakterilerine karşı antibakteriyel etkigöstemiştir. Ayrıca diklorometan ekstresi test edilen Gram (-) bakterilerin tümündeantibakteriyel etkili bulunmuştur (MIC: 5120 μg/ml).Ekstrelerin antiviral aktiviteleri cytopathogenic effect (CPE) reduction assay, %50end point titrasyon teknikleri kullanılarak Avian Influenza Virus, Human InfluenzaVirus, Herpes Simplex Virüs Type I, Herpes Simplex Virus Type II ve Bovine HerpesVirus Type-1 virüsleri üzerinde yapılmıştır. Metanollü ekstrenin Avian Influenza Virus(SI: 8.0) and Human Influenza Virus'e (SI:16.0) karşı antiviral etkili olduğugörülmüştür. Diklorometanlı bitki ekstresi ise test edilen tüm virüslere karşı düşükantiviral etki göstermiştir. Her iki bitki ekstresi Bovine Herpes Virus Type-1 virüsünekarşı etkili bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTGüzel S. Pharmacognostical Investigations on Verbascum inulifolium Hub.-Mor.(Scrophulariaceae) Mersin University, Institue of Health Sciences, PharmacognosyProgram, Msc. Thesis, Mersin 2006The genus Verbascum L. (Scrophulariaceae) is represented by more than 360species, distributed throughout the temperate areas of the northern hemisphere.The genus Verbascum is represented by 233 species in Turkey, including 185species that are endemic to this area and also has more than 100 hybrides.Verbascum inulifolium Hub.-Mor. is an endemic plant which is spread inSouth Anatolia. There is no report concerning about the antioxidant, antibacterialand antiviral activities of V. inulifolium in the literature.In this study, the extracts of the aerial parts of V. inulifolium wereinvestigated phytochemically. Both dichloromethane and methanol extracts of theplant were also tested for their antioxidant, antibacterial and antiviral activities.In phytochemical studies, the methanolic extract was studied by reversedphase high performance liquid chromatography. Four flavonoids were identifiedas myricetin (%0.097767±0.0036223), luteolol (%0.158933±0.0004807), kaempferol(%0.234000±0.0044230) and isorhamnetine (%0.035500±0.0034429) .The extracts of V. inulifolium were tested for their possible in vitro antioxidantactivities by two different techniques, namely qualitatave 2,2-Diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) free radical scavenging activity and thiobarbituric acid(TBA) assay to detect liposome lipid peroxidation. Metanolic extract showed anantioxidant activity with the DPPH test. High activity was observed in themethanolic extract (IC50: 0.13 mg/ml) with TBA test.The extracts of the plant were examined for antibacterial activity against threeGram (+) (B. subtilis, S. aureus, E. faecalis) and two Gram (-) (E. coli, P.aeruginosa) bacteria using the macrodilution method, minimum inhibitoryconcentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC). Themetanolic extract showed antibacterial activity against E. faecalis (MIC: 640μg/ml, MBC: 1280 μg/ml). The dichloromethane extract showed antibacterialactivity against S. aureus, E. faecalis. Also dichlorometan extract showedantibacterial activity against all Gram (-) bacteria (MIC: 5120 μg/ml).The antiviral activity of the extracts were determined by cytopathogenic effect(CPE) reduction assay, %50 end point titration technique. Avian Influenza Virus,Human Influenza Virus, Herpes Simplex Virus Type I, Herpes Simplex Virus TypeII and Bovine Herpes Virus Type-1 virus were used in the tests. The metanolextract showed antiviral activity against Avian Influenza Virus (SI: 8.0) andHuman Influenza Virus (SI:16.0). The dichloromethane extract showed slightantiviral activity against all virusus. None of the extract was not effective onBovine Herpes Virus Type-1.