Doğum eyleminde uygulanan ıkınma tekniğinin anne ve fetüs üzerindeki etkisi
The effects of pushing techniques on mother and fetus in birth
  1. Tez No: 193949
  2. Yazar: GÜLAY YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NEZİHE KIZILKAYA BEJİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum eyleminin ikinci evresi, ıkınma teknikleri, spontan ıkınma, doğum deneyimi, destekleyici hemşirelik bakımı, Second stage of labor, pushing techniques, spontaneous pushing, experience ofbirth, supportive nursing care
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
7. ÖZET.DOĞUM EYLEM NDE UYGULANAN IKINMA TEKN KLER N NANNE VE FETÜS ÜZER NDEK ETK LERBu çalışma, doğum eyleminde uygulanan ıkınma tekniklerinin anne ve fetüsüzerindeki etkilerini belirlemek için deneysel olarak planlanmıştır. Temmuz 2003 - Haziran2004 tarihleri arasında yürütülen çalışma randomize deneysel araştırma özelliğindedir.Araştırma, T.C. Sağlık Bakanlığı stanbul Bakırköy Kadın Doğum ve ÇocukHastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın yürütülmesiiçin kurumun etik kurulundan yazılı izin alınmıştır. Çalışmada randomizasyon haftada iki gün(Pazartesi, Çarşamba) bir gün valsalva tipi ıkınma bir gün spontan ıkınma uygulanarakgerçekleştirildi. Bu günlerde doğumhane ünitesine başvuran, çalışmaya katılmaya istekli, 38-42. gestasyon haftasında olan, yüksek riskli gebe olmayan, spontan doğum yapması beklenenprimipar gebeler çalışma kapsamına alınmıştır. 50 spontan ıkınan grup, 50 valsalva tipiıkınan grup olmak üzere toplam 100 vaka ile çalışma tamamlanmıştır. Örneklembüyüklüğünün yeterliliği power analizi ile değerlendirilmiş ve örneklem sayısı evreni %95güven aralığında %80 güçle temsil ettiği belirlenmiştir.Araştırmada veriler; gebe kadınların demografik, obstetrik ve doğum eylemininbirinci evresine yönelik özelliklerin kaydedildiği Tanıtıcı Bilgi Formu, doğum eylemininikinci, üçüncü ve dördüncü evreleriyle ilgili bilgilerin kaydedildiği zlem Formu veannelerin doğum eylemi süresince bilgilenme, ıkınma tekniğinde etkin olma ve doğumsürecinden memnun olma düzeylerinin kaydedildiği Doğum Sonrası Görüşme Formu ile eldeedildi.Çalışmaya katılmayı kabul eden gebelerle birebir görüşülerek tanıtıcı bilgi formudolduruldu ve gebenin doğum öncesi hemoglobin düzeyini belirlemek için kan örneği alındı.Spontan ıkınan grupta yer alan gebelere doğum eyleminin birinci evresinde (servikaldilatasyon yaklaşık 6cm iken) spontan ıkınma konusunda bilgi verildi. Doğum eylemininikinci evresinde gebeler ıkınma hissi geldiğinde çömelme pozisyonunda spontan olarakıkınmaları konusunda desteklendi. Valsalva tipi ıkınan grupta yer alan gebelere de benzerşekilde doğum eyleminin birinci evresinde valsalva tipi ıkınma konusunda bilgi verildi vegebeler ikinci evrede yatay pozisyonda valsalva tipi ıkınmaları konusunda desteklendi.Doğum eylemi tamamlandığında her iki gruptaki anneler, perine yırtığı, postpartum kanamadurumu, hemoglobin düzeyi açısından yenidoğan ise, umblikal arter pH, PO2 (mmHg) vePCO2 (mmHg) düzeyleri ve 1. ve 5. Apgar skorları yönünde değerlendirildi ve veriler zlemFormuna kaydedildi. Doğum eyleminden 1 saat sonra doğumhanede anneler ile bire birgörüşülerek doğum sonrası görüşme formu dolduruldu.Araştırma sonucunda, tanıtıcı özellikler, gebelik öyküsü, doğum eylemine hazırlık vedoğum eyleminin birinci evresine ilişkin veriler yönünden anneler arasında istatistiksel olarakanlamlı bir farklılık olmadığı saptanmıştır. Doğum eyleminin ikinci evresinde spontan ıkınanannelerde valsalva tipi ıkınan annelere göre doğum eyleminin ikinci evresi ve ekspulsiyonsafhasının daha kısa sürdüğü, doğum eylemine daha az müdahale yapıldığı (fundal basınç),ıkınma tekniğinden daha fazla memnun kalındığı, ayrıca 1. ve 5. dak apgar skorlarının veumblikal arter kan pH düzeyinin anlamlı bir şekilde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. kigrup arasında doğum sonrası perine yırtığı ve hemoraji yönünden istatistiksel olarak anlamlıbir farklılık bulunmamıştır.Çalışmada elde edilen bulgular, doğum eyleminin birinci evresinde spontan ıkınmakonusunda yapılan eğitim ve ikinci evrede spontan ıkınma konusunda gebelere verilenhemşirelik desteğinin, ikinci evrenin daha kısa sürede ve müdahale olmadantamamlanmasında ve yenidoğanın iyilik düzeyinin daha yüksek olmasında etkili olduğunugöstermiştir. Ayrıca gebeler, spontan ıkınma tekniğinde daha etkin olduklarını bildirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYTHE EFFECTS OF PUSHING TECHNIQUESON MOTHER AND FETUS IN BIRTHThe study was planned experimentally to determine the effects of pushing techniqueson mother and fetus in birth. This randomized experimental research was carried out betweenJuly 2003 and June 2004.The study was conducted in the Republic of Turkey Ministry of Health IstanbulBakirkoy Maternity Hospital Woman and Child Diseases Education and Research Hospital.The written ethical approval was obtained from the ethical review board of the hospital. Thecases of the study were randomly assigned by using spontaneous pushing technique one dayand valsalva type pushing technique another day in two days a week (Mondey, Wednesday).The sample included low risk primiparous women between 38-42 weeks? gestation whoapplied to the delivery unit in these days, who expected spontaneous vaginal delivery andvolunteered to participate in this study. The study was completed with total 100 casesincluding 50 in spontaneous pushing group and 50 in valsalva type pushing group. Thesufficiency of the sample size was evaluated by the power analysis and it was determined thatthe sample represents the universe by %80 power in %95 confidence interval.In order to gather the data of the study, an Information Form was used for thedemographical / obstetric characteristics of pregnant women and information about the firststage of labor. An Observation Form was used for data about the second, third and fourthstage of labor. Data about the level of information mothers had during birth, theireffectiveness with the pushing teacnique and satisfaction with the process of birth wererecorded in a Postpartum Interview Form.Women who agreed to participate in the study were interviewed and Information Formswere filled. Blood specimens were obtained to determine the hemoglobin levels of womenbefore delivery. Women in spontaneous pushing group were informed about spontaneouspushing technique in the first stage of labor when cervical dilation was approximately 6 cm.These women were supported to push spontaneously in the squatting position when they felt astrong desire for pushing in the second stage of labor. Similarly, women in the valsalva typepushing group were informed about valsalva pushing technique in the first stage of labor andthey were supported for valsalva type pushing in horizontal position in the second stage oflabor. After birth, perineal tears, postpartum hemorrhage and hemoglobin levels in mothersand umblical artery pH, PO2 (mmHg), PCO2 (mmHg) levels and 1st and 5th minutes Apgarscores of newborns were evaluated in both groups and recorded in the Observation Form.Postpartm Interview Forms were filled in with face to face interviews with women in thedelivery room one hour after delivery.According to the findings of the study it was found that there was no statisticallysignificant difference in the demographical / obstetric characteristics of women, theirpreparation for birth and data about the first stage of labors. It was determined that, whencompared to the valsalva type pushing, the length of the second stage of labor and expulsionwas shorter, use of interventions in delivery (fundal pressure) was less, satisfaction with thepushing technique was higher, 1st and 5th minutes Apgar scores and umblical artery pH levelswere significantly higher in women who pushed spontaneously in the second stage of labor.There wasn?t a statistically significant difference between groups about postpartum perinealtears and hemorrhage.Findings of the study determine that, the education about the spontaneous pushingtechnique in the first stage of labor and the nursing support for spontaneous pushing in thesecond stage, is effective for having a shorter second stage without interventions and forhigher wellbeing of newborn. Women also stated that they were more effective with thespontaneous pushing technique