Yoğun bakım ünitelerinde çalışan, hastane personelinin, hastane infeksiyonları ile ilgili bilgi ve uygulamalarının saptanması
Defining the knowledge level and applications related to hospital infections, of the hospital staff in, intensive care units
- Tez No: 193955
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEZGİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hastane infeksiyonları, bilgi düzeyi, hastane personeli, Hospital infections, knowledge level, hospital personnel
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Araştırma, Yoğun Bakım Ünitelerinde çalışan, hastane personelinin, hastaneinfeksiyonları ile ilgili bilgi ve uygulamalarını saptamak amacıyla tanımlayıcı olarakyapılmıştır.Araştırma kapsamına Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve AraştırmaHastanesi YBÜ'lerinde çalışan, 70 asistan doktor, 75 hemşire, 33 yardımcı sağlık hizmetlisialınmıştır.Veriler, üç grup personel için geliştirilen 3 ayrı soru kağıdı ile toplanmıştır. Sorukağıtlarının ilk bölümünde personeli tanıtıcı özellikler, ikinci bölümünde hastaneinfeksiyonları yayılımını önlemeye yönelik bilgi ve uygulamaları değerlendirecek sorular yeralmıştır. Veri toplama aracının işlerliğini saptamak amacıyla Akdeniz Üniversitesi TıpFakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde görevli olan 10 asistan doktor, 10 hemşire ve10 yardımcı hizmetlisine ön uygulama yapılmıştır.Anket formları etkileşimi en aza indirmek için 01.03.2005 - 30.03.2005 tarihleri arasındaher vardiyada asistan doktorlara, hemşirelere ve yardımcı hizmetlilere ayrı ayrı uygulanmıştır.Uygulama bir anketör ve araştırmacı tarafından yaptırılmıştır.Soru kağıtları ile elde edilen veriler bilgisayarda spss programında değerlendirilmiştir.Verilerin değerlendirilmesinde istatistiksel yöntem olarak ki - kare testi, varyans analizi ve t-testi kullanılmıştır.Yoğun bakım ünitelerinde çalışan personelin, hastane infeksiyonları konusuna ilişkin bilgive uygulamaları 100 puan üzerinden değerlendirilmiştir. Asistan doktorların 48.9,hemşirelerin 47.0 ve yardımcı hizmetlilerin 44.3 puan aldıkları hesaplanmıştır. Bu sonuçlaragöre yoğun bakımlarda çalışan personelin, hastane infeksiyonları konusunda bilgi veuygulama puan ortalamalarının düşük olduğu saptanmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was performed to define the knowledge level and applicationsrelated to hospital infections, of the hospital staff in Akdeniz University Faculty ofMedicine, Research and Administration Hospital Intensive Care Units.Seventy assistant doctors, 75 nurses, and 33 helper health care attendantsemployed in Akdeniz University Faculty of Medicine, Research and AdministrationHospital, Intensive Care Units, were included in the study.The data were collected with three separate questionnaire documentsdeveloped for the three groups of personnel. The first part of the questonnairedocuments included the descriptive features of the personnel, whereas the secondpart included questions related to evaluation of knowledge and applications related toprevention of spread of hospital infections, in the hospital section. To determine theefficiency of the data collection method, a preliminary application was carried outwith 10 assistant doctors, 10 nurses, and 10 helper health care attendants.The questionnaire forms were applied separately to each assistant doctor,nurse, and helper health care attendant in each shift to minimize interaction, inbetween the dates of 01.03.2005 and 30.03.3005. The application was performed byone pollster and one investigator.The data acquired from the questionnaire documents were evaluated bycomputer spss programe and displayed as a table. Chi-square test, variant analysis,and t-tests were used in statistical analysis of data.Knowledge and applications of the personnel employed in the intensive careunits related to hospital infections were evaluated over 100. Scores of the assistantdoctors were calculated as 48.9 points, whereas the nurses scored 47.0 points and thehelper health care attendants scored 44,3 points. According to these results, theaverage level of knowledge and application scores of the personnel employed in theintensive care units, related to hospital infections, were detected to be low.Suggestions were made according to the results acquired in the study.