Batın ameliyatı geçiren hastalarda erken ambulasyonun bağırsak fonksiyonlarına etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of early ambulation on function of intestine in patients who had been operated on abdomen
  1. Tez No: 193956
  2. Yazar: VECİYE ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN NURİ DİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Batın ameliyatları, erken ambulasyon, bağırsak fonksiyonları.PDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com, Abdomen operations, early ambulation, intestinal functions.PDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZETBatın Ameliyatı Geçiren Hastalarda Erken Ambulasyonun BağırsakFonksiyonlarına Etkisinin Değerlendirilmesi.Ambulasyon; ayağa kalkma; yürüme, dolaşma; özellikle ameliyattan sonrahastanın ayağa kalkıp dolaşmasıdır. Erken ambulasyon ise hastaların normaluygulamalara göre daha erken mobilizasyonun yapılıp hastanede kalış süresinikısaltmak olarak tanımlanabilir. Ameliyat sırasında ve iyileşme dönemindekihareketsizlik, anestezi ve analjezikler ameliyat sonrasında komplikasyonlarıngelişmesine neden olabilmektedir. Ameliyat sonrasında uygulanan erkenambulasyonla daha az komplikasyon geliştiği, bağırsak fonksiyonlarının daha çabuknormale döndüğü ve hastaların hastanede kalış sürelerinin kısaldığı görülmüştür.Bu araştırma batın ameliyatı geçiren hastalarda ameliyat sonrası dönemdeuygulanan erken ambulasyonun bağırsak fonksiyonlarına etkisini değerlendirmekamacıyla tanımlayıcı bir çalışma olarak planlanmıştır.Araştırmanın örneklemini Denizli Devlet Hastanesi ve Pamukkale ÜniversitesiAraştırma ve Uygulama Hastanesinin Genel Cerrahi ve Kadın Doğum Kliniklerineelektif cerrahi kapsamında batın ameliyatı olmak üzere yatan toplam 106 hastaoluşturmaktadır. Çalışma grubuna laparoskopik kolesistektomi (n=50) ve sezaryen(n=56) ameliyatı geçiren hastalar alınmıştır.Veriler anket tekniği ile Mart 2004- Nisan 2005 tarihleri arasında toplanmıştır.Anket formu ile hastaların sosyodemografik özellikleri belirlenip, ameliyat sonrasıilk 24 saat içinde bağırsak fonksiyonları, erken ambulasyon durumları ile hastanedekalış süreleri arasında bir ilişki olup olmadığı değerlendirilmiştir.Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 10.0 Version (Statistical Package ForSocial Scientists) programı kullanılmıştır. Veriler yüzdelik, ki-kare önemlilik testi vekorelasyon analizi ile değerlendirilmiştir.Çalışmamızda, ameliyat sonrası erken ayağa kalkan hastalarda anestezinedeniyle etkilenen bağırsak fonksiyonlarının daha çabuk normale döndüğünü,ambulasyon sıklığının gaz-gaita çıkarmada etkili olduğunu ve hastanede kalışsürelerinin daha kısaldığını tespit ettik. Ayrıca çalışmamızda hemşirelerin, hastalarınPDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.comameliyat sonrası erken dönemde ayağa kalkmaları için bilgilendirmesi, desteklemesive sık ambulasyonunun sağlanmasında rolünün önemli olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
SUMMARYEvaluation of the effects of early ambulation on functions of intestine inpatients who had been operated on abdomen.The inactivity, anesthesia and analjesics in the period of recovering and duringthe operation can cause the complications to improve after the operation. Ambulationis means of walking, especially the patient walked after surgery. Early ambulation;procedure charectize by a shorter period of hospitalization or by more rapidmobilization than is normally practised.This research aims to evaluate the effects of early ambulation on functions ofintestine in patients who had been operated on abdomen during the post operationalperiod. The study was planned as a definition one.The sample group of the study is consist of 106 elective surgery patients whohad been come to General Surgery and Woman and Birth Clinics of Denizli StateHospital and Pamukkale University Research Hospital. The patients who had beenapplied laparoscopic cholecystectomy (n=50) and cesarean (n=56) had beenincluded in the sample group. The data had been collected by poll between March2004 and April 2005. By the poll form, socio demographic properties of the patientswere determined; it had been examined that there had been a relation between thestaying time in the hospital and intestinal functions in the first 24 hours afteroperation, early ambulation.SPSS Version (Statistical Package for Social Scientists) program was used forevaluation of the data. The data were evaluated by percentage, chi squareimportance test and correlation analyses.According to the findings in this study, it was determined that intestinalfunctions had been normalized more quickly in the patients who had got out of bedearly after operation and ambulation frequency had been effective on breaking windand defecation. And it was determined that staying time in hospital of the patientswhose earl ambulation had been achieved was shorter.In addition to this, we can saythat in our studies, the nurses have an important role in acknowledging the patients oearly recovering, supportig and supplying ambulations many times after operations.