2000 - 2005 döneminde entübasyon olgularının retrospektif incelenmesi
- Tez No: 193959
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BEYAZIT ZENCİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Zor entübasyon, havayolu algoritmi, geriye dönük, ameliyatöncesi değerlendirme, alternatif havayolu yönetimi, Difficult intubation, algorithm of airway, retrospective, preoperativeevaluation, alternative airway management
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZETKahramanmaraş Sütçü mam Ünivrsitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve ReanimasyonAnabilim Dalı'nda Ocak 2000 ile Aralık 2005 tarihleri arasında operasyona alınınan tümvakalar retrospektif olarak incelendi. Spinal anestezi, epidural anestezi, periferik sinirblokları, maske anestezisi ve lokal anestezi ile opere olan olgular değerlendirilmeye alınmadı.Retrospektif olarak endotrakeal entübasyon yapılarak genel anestezi uygulanmış 2733hastanın kayıtlarına ulaşıldı. Zor entübasyon değerlerimiz ve bu değerlerin ülkemiz ve dünyastandartlarında ki yerini ve bu konuda ki gelişmeleri incelemeyi amaçladık.Olguların kayıt ve preoperatif anestezi formları incelenerek demografik verileri (yaş,cinsiyet, ağırlık, boy, ASA ve BMI değerleri) ile operasyona alınan hastaların elektif ya daacil koşullardaki zor entübasyon oranları kaydedildi. Hastaların zor entübasyon hikayesikaydedilerek uyumu değerlendirildi. Preoperatif kayıt formlarından mallampatideğerlendirilmeleri ve bu değerlerin uyumu incelenerek sensivite ile spesifitesi hesaplandı.Cerrahi bölümlerdeki toplam olgular ve zor entübasyon oranlarının dağılımı kaydedildi. Dahaönceden opere olan olguların zor entübasyon hikayeleri kaydedildi. Zor entübasyon yaşananolgulardaki alternatif yaklaşımlar kaydedildi. Çalışmamızda elde edilecek değerlerde;çoçuklara ait zor entübasyon değerlerinin bir değişikliğe neden olup olmayacağı sorusunayönelik olarak olgular onbeş yaş altı ve üstü olmak üzere iki grup şeklinde kaydedilerekdeğerlendirildi.Zor entübasyon oranımız %1,7 olup, bunun % 1,2'si 15 yaş üstü, %0,5'i ise 15 yaş altıolgular oluşturmaktaydı. On beş yaş üstü zor entübasyon oranı %1,7, on beş yaş altı zorentübasyon oranı %1,8 olarak gözlendi ve aralarında istatiksel açıdan anlamlı bir farksaptanmadı (p>0,05). On beş yaş üstünde erkek olgularda %2,6, kadın olgular %1,0 oranındave erkekler lehine zor entübasyon oranın daha yüksek olduğu tespit edildi (p0,05). Ayrıca on beş yaş altı ve üstü elektif ve acilolgular arasında da bir fark izlenmedi (p>0,05). Her iki grup olgulardan daha öncedenoperasyon geçirenlerde zor entübasyon açısından anemnezin anlamlı rol oynamadığı saptandı(p>0,05).Zor entübasyon etyolojisi içerisinde yer alan hastalıklara 12 olguda karşılaşılmış vetüm zor entübasyon olgularının % 0,4'ü olarak tespit edilmiştir. Zor entübasyon olgularınınhiçbirinde mortalite veya ciddi morbidite gerçekleşmedi. Zor entübasyon olgularından 4'ünde(%8,5) maske anestezisi ile operasyona devam edildi, 1'inde (%2,1) olguda nazalentübasyon, 2'sinde (%4,2) olguda LMA uygulandı ve 1 olgu ise (%2,1) uyandırıldı.Anestezi uygulamalarındaki ölümlerin %30'unun indüksiyon ve entübasyonesnasında görülmesi, konunun önemini ortaya koymaktadır. Preoperatif havayoludeğerlendirmesi önemlidir. Mevcut bilgi, tecrübe ve ekipman paralelinde oluşturulan basit biralgoritmin uygulanması ile havayolu yönetiminde başarı oranı yükselecektir.Zor havayolu konusunda sağlanacak beceri; havayolu hasar ve travmalarını, gereksiztrakeostomi girişimlerini, kardiyovasküler komplikasyonları, iskemik beyin hasarlarını veölüm oranlarını da en aza indirecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAll operated cases which were operated on Kahramanmaraş Sütçü mam universtymedical faculty, Depertman of Anesthesiology and Reanimation between the January 2000-December 2005 dates were investigated retrospectively. We excluded the cases who wereoperated on by spinal anesthesia, epidural anesthesia, peripheric nevre blocks, maskanesthesia and local anesthesia. Registers of 2733 patients who were managet with generalanesthesia by endotracheal intubation was evaluated retrospectively. The aim of this studywas to reveal the diffucult intubation scores of our clincs and to compare it with the worldstandards and to investigate the new achievements on this subject.The records and preoperative anesthesia form of the patients who were operated on bygeneral anesthesia with endotracheal intubation, were evaluated to find out the demographicdata (age, gender, weight, height, ASA and BMI values) and the diffucult intubation caseswith rates and the patients who were operated in elective or emergent surgey were recorded.Diffucult intubation stories of patients and the consistency of these values were recorded. Thevalue of mallampati was found from preoperative register forms and then it was calculated toreveal sensitivety with specifity. Distrubation of diffucult intubation rates and total cases ofthe surgical departments were registered. In the values of our study; pediatric cases weredivided into two grups suchascases younger than 15 years old and older than 15 in order toanswer the question such as if difficult intubation would be encountered.Our difficult intubation ratio was 1,7%, 1,2% of this result belongs to overage 15 withthe age and 0,5% of this result belongs to underago 15. Difficult intubation ratio of overage15 was found 1,7%, difficult intubation ratio of underage 15 was found %1,8. Male genderoverage 15 was 2,6%, and females was 1,0% and ratio of diffucult intubation was higher inmales than females (p0,05). Moreover the comparision between the underage 15 andoverage elective and emergency cases did not reveal any statistically significantdifference(p>0,05). Determined that the story of the patients who were operated on fromevery two groups about difficult intubation wasn?t important(p>0,05).The diseases encountered related with diffucult intubation in 12 case and the wholediffucult intubation ratio was 0,4%. We did not experience any mortality or morbidity in ourdiffucult intubation cases. Four (8,5%) of the diffucult intubation patients the operation werecompleted with mask anesthesia, 1 (2,1%) patient undervent nasal intubation, 2 (4,2%)patients underwent LMA and 1 (2,1%) patient awaked by us.This subject is very important because 30% of the mortality related with anesthesiacan be encounted during induction and intubation. Preoperative evaluation of the airway isvery important. The success rate of the airway management can be higher with relevantapplication of such algorithms which were based on contemporary knowledge, appropriateequipment, skills and devices.To gain the skills about diffucult airway management can minimise the airwaydamages and traumas, unnessesary tracheostomy applications cardiovasculer complications,ischemic brain damage and mortality rates.