Yoğun bakım ünitesinde infeksiyon sürveyansı
Surveıllance of infections in intensive care unıts
  1. Tez No: 193958
  2. Yazar: SEYFİ KAYA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAFİZE ÖKSÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Anesthesiology and Reanimation, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Nozokomiyal enfeksiyon, sürveyans, risk faktörleri, antimikrobiyal direnç.V, Intensive care unit, nosocomial infection, surveillance, riskfactors, antimicrobial resistance.VI
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZETNozokomiyal infeksiyonlar yüksek mortaliteye neden olan ciddi bir sorundur.YBÜ nozokomiyal infeksiyonların en sık görüldüğü birimlerdir. Bu çalışmadaKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi YBÜ'ndegelişen nozokomiyal infeksiyonların sürveyansının araştırılması amaçlandı.İnfeksiyon gelişen hastalarda YBÜ'nde ve hastanede yatış süresi infeksiyongelişmeyenlere göre anlamlı oranda yüksekti.APACHE II skoru arttıkça mortalitenin istatistiksel olarak anlamlı oranda arttığısaptandı. Operasyon geçiren hastalarda infeksiyon gelişme riski yüksekti.Hem YBÜ'nde hem de hastanede yatış süresi uzadıkça nozokomiyal infeksiyongelişme riski artıyordu. YBÜ'nde yat ış süresinin uzaması ile infeksiyona ilişkinmortalite oranında da artış saptandı.En sık saptanan nozokomiyal infeksiyon bakteriyemiydi (%31.96). Üriner sisteminfeksiyonu, cerrahi alan infeksiyonu, pnömoniler sırayla %30.47, %17.61, %15.23oranında saptandı. Sepsisli olgularda saptanan en sık primer infeksiyon odağını altsolunum sistemi oluşturuyordu. En sık izole edilen etken Gram-negatif basillerdi.P.aeruginosa, E.coli, non-fermentatif bakteriler ve Enterobacter spp. ilk sıralardasaptanan etkenlerdi.Gram-negatif basillerin imipenem ve meropenem dışındaki beta-laktamantibiyotiklere direnç oranları %37'ın üzerindeydi. İmipenem direnci, meropenemdirenci sırasıyla %7.8, %9.7 bulundu.Sonuçlarımız hastanemiz YBÜ'nde nozokomiyal infeksiyon oranlarının yüksekolduğunu ve bu sorunun üstesinden gelebilmek için ciddi önlemlerin alınmasıgerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTNosocomial infections are a prominent problem resulting in high mortality.Intensive care units (ICU) are the sections in where the nosocomial infections aremostly seen. In the present study, the surveillance of the nosocomial infections in ICUof the faculty hospital of Kahramanmaraş Sütçü İmam University was aimed to beinvestigated.The hospitality duration in hospital and in ICU of infected patients weresignificantly higher than those without infection.As the APACHE II score increased the mortality rate of both patients with orwithout infection increased. The risk for the development of infection was high inpatients subject to operation.As the duration of hospitalization in both ICU and hospital enhanced, the risk forthe development of nosocomial infection increased. There was a relationship betweenthe lasting period of hospitalization in ICU and mortality related with infection.The most commonly detected nozocomial infection was bacteriamia(31.96%).Urinary tract infection, surgical site infection and pneumonia was determinedto be 30.47%, 21.42% and 15.23% respectively. In cases with sepsis, the mostfrequently determined location of primary infection was respiratory system. The mostfrequently isolated species was gram-negativ basils. P.aeruginosa, E.coli, non-fermentative bacteria and Enterobacter spp were the outstanding ones.The resistance rate of gram-negative basils to beta-lactams excluding imipenemand meropenem was over 37%. Resistances to imipenem and meropenem were 7.8%and 9.7%, respectively.Our results indicate that nosocomial infection rate of ICU in our hospital is quitehigh and that serious precaution should be considered to overcome this problem.