Kuluçkadan çıktıktan sonra iyot kullanımının civcivlerin tiroid bezi histolojisine etkisi
The effect of iodine on thyroid gland histology of chick at post-hatching period
- Tez No: 193974
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞADİYE KUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tiroid, FT3, FT4, TSH, folikül, kolloid, iyot, broyler civciv, Thyroid, FT3, FT4, TSH, follicle, colloid, iodine, broiler chicken
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZETBu çalışmada, kuluçkadan çıktıktan sonra altı hafta boyunca sularına 2 mg/L oranındaiyot ilave edilen civcivlerde; iyodun bir haftalıktan altı haftalık yaşa kadar, canlı ağırlık, TSH,FT3, FT4, tiroid folikül çapı, kolloid miktarı ve folikül epitel yüksekliğine etkilerininaraştırılması amaçlandı.Çalışmada, 50 adet kontrol ve 50 adet deneme grubunda olmak üzere toplam 100 adetbroyler civciv kullanıldı. Kuluçkadan çıkışın birinci gününden itibaren deneme grubunun,içme suyuna % 98-99 saflıkta 2 mg/L oranında iyot katkısı yapılırken, kontrol grubunaherhangi bir katkı yapılmadı. Hayvanlar ad libitum su ve yem ile beslendi. Araştırmadacivcivler 1, 2, 3, 4 ve 6 haftalık olduklarında deneme ve kontrol gruplarından 10'ar adethayvanın canlı ağırlıkları belirlendi. Serumda TSH, FT3 ve FT4 seviyelerinin belirlenmesiamacıyla kan örnekleri alındı. Daha sonra dekapite edilerek tiroid bezleri çıkarıldı.Tiroid bezinden hazırlanan parafin bloklardan 50 µm ara ile 5 µm kalınlığında seri üçkesit alındı. Kesitlere genel histolojik inceleme için üçlü boyama yöntemi, kolloiddemonstrasyonu için Periyodic Acid Shiff reaksiyonu (PAS) uygulandı. Görüntü analizsistemi (Leica Q Win Standart) kullanılarak tiroid foliküllerinin çapı, kolloid miktarı ve epitelyükseklikleri ölçüldü.Elde edilen veriler incelendiğinde, kontrol ve deneme grubunda canlı ağırlığın yaşabağlı olarak arttığı, fakat artışın gruplar arasında istatistiksel olarak önem taşımadığı gözlendi.TSH seviyesinin kontrol grubunda ikinci haftada arttıktan sonra, önce FT4 düzeyiniartırdığı, 3. haftadan itibaren FT4 düzeyi azalırken, FT3 düzeyinin arttığı belirlendi. FT4azalmaya devam ederken altıncı haftada TSH seviyesinin azalmasıyla beraber FT3 düzeyininde azaldığı gözlendi.İyot ilavesinin TSH, FT4 ve FT3'ün oluşma düzenini etkilediği, TSH seviyesinin 2.haftadaki artışına ve 6. haftadaki düşüşüne engel olduğu belirlendi fakat oluşan farklılığınistatistiksel olarak anlamlı olmadığı tespit edildi. Deneme grubunda FT3 düzeyinin kontrolgrubundan bir hafta önce arttığı ve azalmasının da öne alındığı belirlendi. İyot ilavesiyle aynızamanda FT4 düzeyindeki artışın da bir hafta öne alındığı, azalmasının geciktirildiği ve 6.haftada da fazla düşmesine neden olunduğu dikkati çekti.Tiroid folikül hücreleri incelendiğinde kübik ve yassı hücrelerin her iki grupta da birarada olduğu gözlendi. Her iki grupta da folikül çapı ve kolloidin kapladığı alanın yaşa bağlıolarak arttığı belirlendi. İyot alan grupta tiroid epitelinin daha fazla süre yüksek kaldığı;folikül çapının 1 ve 2. haftalarda, kolloidin folikül içerisinde kapladığı alanın 1., 3. ve 4.haftalarda arttığı saptandı.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe Effect of Iodine on Thyroid Gland Histology of Chick at Post-HatchingPeriodThis study aimed to investigate the effects of the iodine on the body weight, TSH, FT3,FT4, thyroid follicular diameter, amount of colloid and epithelium height of the follicularepithelium on chickens from first week to sixth week of age which were given 2 mg/L iodinein their water throughout the six weeks beginning at the hatching.A sum of 100 broiler chicken, 50 as controls and 50 as experimental animals, were usedin this study. Iodine with 98-99% purity was added in amounts of 2 mg/L to the drinkingwater of animals in experimental group from hatching day up while controls received nosupplementation. Food and water were given to the animals ad libitum. Ten chickens fromeach control and supplement groups were weighted at the days 1, 2, 3, 4 and 6 of theexperiment. Blood samples were collected to determine the concentrations of the serum TSH,FT3 and FT4. Thereafter, animals were decapitated and thyroid glands were taken.From prepared paraffin blocks of the thyroid gland 3 serial sections of 5 µm thicknesswere taken with 5 µm distances. For evaluation of the general histology of the sections triplestaining method, and for colloid demonstration the Periodic Acid Shiff (PAS) reaction wereapplied. The diameter of the thyroid follicles, their colloid content and epithelium height weremeasured by using the image analyzer system (Leica Q Win Standard).The evaluation of the gathered data suggested that the body weights of animals incontrol and supplemental groups increased with the age, and there was no confirmeddifference between these groups.In control group TSH concentration increased at the second week and caused primarilyan increase an increase in FT4 concentrations, but from the third week up FT3 concentrationswere increased while FT4 concentrations showed a decrease. While FT4 concentrationscontinued to decrease the FT3 concentrations showed a decrease at the sixth week related to adecrease in TSH.It was seen that the supplementation of the iodine affected the production order of theTSH, FT4 and FT3, prevented the increase of the TSH concentrations at the second week andits decrease at the sixth week. However, no statistically confirmed difference occurredbetween both groups at all. It was determined that the FT3 concentration increased one weekearlier in the supplemented group and its decrease was also earlier in this group than thecontrols. It was remarkable that with iodine supplementation the increase in FT4concentration was seen also one week earlier, its decrease delayed and its decrease was moreprofound at the sixth week of the experiment.When the thyroid follicles were investigated it was seen that the cubic and flat cellswere assembled in both groups. Follicle diameters and the area covered by the colloidincreased with age in both groups. Epithelium height of the thyroid continued to be higher fora longer time period in iodine supplemented group, and it was seen that follicle diametersincreased at the 1st and 2nd weeks and the area colloid cover within the follicles increased atthe 1st, 3rd and 4th weeks.