Klonidin'in nitrik oksit sentaz (NOS) inhibisyonu aracılı hipertansiyon, vasküler alfa adrenerjik reseptörlerin duyarlılıkları ve plazma nitrit/nitrat (NOX) düzeylerine etkilerinin araştırılması
The effects of clonidine on NOS inhibition induced hypertension, vascular alpha adrenoceptor sensitivity and plasma nitrite/nitrate levels in rats
  1. Tez No: 194019
  2. Yazar: SÜLEYMAN OKTAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAKKI ENGİN AKSULU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fizyoloji, Fizyopatoloji, Kardiyoloji, Physiology, Physiopathology, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, Nitrik Oksit, Klonidin, Αlfa Adrenerjik Reseptörler, Hypertension, Nitric Oxide, Clonidine, Alpha Adrenergic Receptors
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZETUzun süreli klonidinin uygulamasının kronik NOS inhibisyonu aracılı hipertansiyon vevasküler α-adrenerjik reseptörler üzerine etkileri bilinmemektedir. Bu çalışmanın amacıklonidinin kronik NG-nitro-L-arjinin (L-NNA) uygulamasıyla gelişen hipertansiyon üzerineetkilerini incelemek ve NOS inhibisyonu aracılı hipertansiyonun mekanizmalarınıaydınlatmaya çalışmaktır. Tüm gruplara L-NNA ve/veya klonidin iki farklı konsantrasyondaiçme suyuyla 10 gün süreyle uygulandı. dLNNA ve yLNNA grupları sırasıyla 15 ve45mg/100ml konsantrasyonda L-NNA aldı. KLO ve yKLO gruplarına sırasıyla 150 ve225 g/100ml konsantrasyonda klonidin uygulandı. Kan basıncı ve kalp hızı tail-cuff metodu,plazma NOx düzeyleri spektrofotometre ile tespit edildi. α-adrenerjik reseptör yanıtları izoletorasik aorta halkalarında ?in vitro? şartlarda değerlendirildi. Klonidin L-NNA uygulaması ileoluşan hipertansiyonun gelişimini doz bağımlı olarak önlendi, ancak L-NNA uygulamasıyladüşen kalp hızını etkilemedi. Tek başına klonidin uygulanan normotensif ratların kan basıncıve kalp hızında bir değişiklik olmadı. Plazma NOx seviyesi dLNNA grubunda arttı, diğergruplarda ise değişmedi. ?in vitro? deneylerde izole torasik aorta halkalarının yLNNAgrubunda hem fenilefrinin hem de klonidine, dLNNA grubunda ise fenilefrine duyarlığınınarttığı tespit edildi. KLO grubunda torasik aorta halkalarının klonidine, yKLO grubunda isefenilefrine duyarlığı arttı. Bu bulgular kronik NOS inhibisyonu aracılı hipertansiyonungelişiminden esas olarak sempatik sinir sistemi aktivasyonunun sorumlu olduğu görüşünüdesteklemektedir. Sonuç olarak santral etkili bir antihipertansif ajan olan klonidinin kronikNOS inhibisyonu aracılı hipertansiyonun gelişimini doz bağımlı olarak önlediği bu çalışmadailk kez gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Effects of Clonidine on NOS Inhibition Induced Hypertension, Vascular AlphaAdrenoceptor Sensitivity and Plasma Nitrite/Nitrate Levels in RatsEffects of long-term clonidine administration on chronic NOS inhibition induced hypertensionand vascular α-adrenoceptor sensitivities remain to be elucidated. The aim of the presentstudy is to investigate mechanisms of NOS inhibition induced hypertension and effects ofclonidine on chronic NG-nitro-L-arginine (L-NNA) induced hypertension. All groups wereadministrated L-NNA and/or clonidine in two different concentrations for ten days. L-NNAwas administrated in concentration of 15 and 45 mg/100ml to dLNNA and yLNNA groups,respectively. Clonidine was also administrated in concentration of 150 and 225 g/100ml toKLO and yKLO groups, respectively. Blood pressure and heart rates were measured with tail-cuff method, plasma NOx levels with spectrophotometer. The α-adrenoceptor responses wereevaluated in toracic aorta rings in ?in vitro? conditions. Clonidine prevented the L-NNAinduced hypertension dose-dependently, but did not effect the heart rates decreased by L-NNA. The heart rates and blood pressure of normotensive rats were not changed by clonidinealone. Plasma NOx levels increased in dLNNA group but did not change in other groups. Thesensitivity of toracic aorta rings to phenylephrine and clonidine in yLNNA group andphenylephrine in dLNNA group increased. The sensitivity of toracic aorta rings tophenylephrine in yKLO group and to clonidine in KLO group increased. This study supportsthe idea suggesting that symphathetic nervous system activation is primarily responsible forthe chronic NOS inhibition induced hypertension. In conclusion, it was shown for first timethat clonidine prevented chronic NOS inhibition induced hypertension dose-dependently..