Sığır plazmasındaki K vitaminine bağımlı proteinlerin iki boyutlu elektroforezle ayrılması
Resulution of bovine plasma vitamin K dependent proteins by two dimensional gel electrophoresis
  1. Tez No: 194045
  2. Yazar: ÜMİT GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FİKRİYE URAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: K vitaminine bağımlı proteinler, Gla proteinleri, 2-boyutlu elektroforez.1, Vitamin K dependent proteins, Gla proteins, 2-dimentional electrophoresis.2
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
1. ÖZETProtrombin, faktör VII, faktor IX, faktör X, protein C, protein S ve protein Z Kvitaminine bağlı proteinler (Gla proteinleri) olarak bilinir ve kromotogrofik metotlarlasistematik olarak saflaştırılmışlardır. Daha kısa sürede ve eş zamanlı olarak K vitamininebağımlı proteinleri plazmadan izole etmek/miktar tayini yapmak hem klinik hem de temelbilim araştırmaları için yararlı olabilir. Bu çalışmanın amacı 2-D elektroforeziyle Glaproteinlerini ayırmaktır. Baryum sitrat adsorpsiyonu ve amonyum sülfat elüsyonuyla normalsığır plazmasından izole edilen Gla proteinleri, 2-D elektroforezine tabi tutuldu. Birinci boyutbir pH gradientinde izoelektrik odaklama ve ikinci boyut SDS elektroforeziydi. CoomassieBlue R-250 ile boyanan jellerde görülen 8' den fazla protein spotu, iyi bilinen plazma Glaprotein sayısından daha fazlaydı. Bunların bazıları, yıkım ürünleri veya diğer plazmaproteinlerinin kontaminasyonu sebebiyle olabilir. 2-D ile plazmadaki K vitaminine bağımlıproteinlerin ayrılması mümkün olmuştur. leride 2-D örneklerinin kütle spektrometresiyledeğerlendirmesi araştırma/klinik çalışmalar için faydalı bilgiler sağlayacaktır. Insanplazmasından elde edilen K vitaminine bağımlı proteinlere ait 2-D örneklerinin, bilgisayararacılı dansiyometrik incelenmesi/miktar tayini klinik çalışmalarda faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARYRESOLUTION OF BOVINE PLASMA VITAMIN K DEPENDENT PROTEINSBY TWO DIMENSIONAL GEL ELECTROPHORESISProthrombin, factor VII, factor IX, factor X, protein C, protein S and protein Z arewell-known vitamin K dependent (Gla proteins) proteins which have been purifiedsystematically by time consuming chromatographic methods. It may be useful in clinicalpractice/research to perform a less time consuming procedure for simultaneousisolation/quantification of Gla proteins from plasma. The purpose of this study is to resolvethe Gla proteins by two-dimensional (2-D) gel electrophoresis. Gla proteins isolated fromnormal bovine plasma by barium citrate adsorption and ammonium sulfate elution wassubjected to 2-D gel electrophoresis. It was carried out with a pH gradient in the firstdimension and by sodium dodecyl sulfate-polyacrylamide gel electrophoresis in the seconddimension. More than 8 protein spots were visualized by staining with Coomassie Blue R-250. The number of protein spots was more than the number of well-known plasma Glaproteins. Some of them might be contamination of plasma proteins or degradation products.2-D method can be used for resolution of human plasma Gla proteins. Further massspectrophotometric evaluation of the 2-D pattern will be providing useful data forresearch/clinical studies. Computer assisted densitometry of the human protein pattern of 2-Dmay be helpful in clinical studies for simultaneous quantification of plasma Gla proteins.