Bursa ilinde 18 - 45 yaş arası sağlıklı bireylerde vitaminlerin ve antioksidan parametrelerin referans aralıklarının belirlenmesi
Determining reference value of serum vitamins and antioxidant parameters in 18 - 45 years old healthy subjects in Bursa
- Tez No: 194047
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YEŞİM ÖZARDA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Referans aralık, vitamin, antioksidan parametreler, Reference value, vitamin, antioxidant parameters
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZETTıbbi kararda gerekli olan referans aralıklarının hesaplanması için çeşitli önerilerbulunmaktadır. Sağlıklı referans bireylerden elde edilen sonuçlardan ?ABD Ulusal KlinikLaboratuvar Standartları Komitesi (NCCLS)? ve ?Uluslararası Klinik Kimya veLaboratuvar Tıbbı Federasyonu (IFCC)?nun önerilerine göre parametrik ve parametrikolmayan yöntem ile yapılan hesaplamalar yanında laboratuvara başvuran bireylerinsonuçlarından da hesaplama yapılabilmektedir.Populasyon, diyet, teknik ve referans grubun seçimine bağlı olarak laboratuvarlarve bölgeler arası oluşan farklardan dolayı her laboratuvarın kendi referans aralıklarınıbelirlemesi son derece önemlidir.Oksidatif stres birçok hastalığın patogenezinde kritik rol oynamaktadır. Reaktifoksijen türlerinin biyolojik etkileri çeşitli antioksidan savunma sistemleri kontrol altındatutulmaktadır. Süperoksit dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GPx), glutatyonredüktaz (GR) gibi antioksidan enzimler, A, E, C, B grubu vitaminler ile çeşitli biyolojikmoleküllerden oluşmaktadır. Bu antioksidan savunma sistemleri birbiriyle ilişkilireaksiyonlarla oksidatif stres hasarını ortadan kaldırmaya çalışırlar. Antioksidanparametrelerin ve vitamin düzeylerinin, biyolojik değişkenliklerinin yüksek olmasınedeniyle ?topluma dayalı referans aralıklar? gözönüne alınarak değerlendirilmesigereklidir.Bu çalışmada referans aralıklarını belirlemek amacıyla Bursa ilinde, UludağÜniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Tahliller, Eğitim ve Araştırma Merkez laboratuarında 18- 45 yaşları arasındaki 407 bireyden 12-14 saatlik açlık sonrasında kanlar alındı. SOD,GPx, GR ve vitamin A, E, C, B1, B2, B6 düzeyleri analiz edildi. Referans değerlerNCCLS'nin önerdiği C 28-A prosedürüne göre belirlendi. % 95 referans aralıklarıparametrik olmayan yöntem ile hesaplandı. Üretici firmanın vermiş olduğu veliteratürlerden elde edilen referans aralıkları ile karşılaştırıldı.Çalışmamızın sonuçları Türkiye'de yapılan diğer çalışmaların sonuçları ilekarşılaştırılabilir ve tüm bölgelerden elde edilen veriler ile birleştirilip Türkiye için ortakreferans aralıkların belirlenmesi sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYDetermining Reference Value of Serum Vitamins and Antioxidant Parameters in18-45 Years Old Healthy Subjects in BursaThere are some recommendations for determination of reference intervalsnecessary for medical decision. We can calculate reference intervals form the data ofselected healthy reference individuals by using of methods recommended by NCCLS(National Committee for Clinical Laboratory Standards, USA) and IFCC (InternationalFederation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine), respectively.Because of differences which may exist between laboratories and locales withrespect to population, diet, laboratory, technique and selection of reference groups, it isimportant for each laboratory to establish its own reference intervals for diagnosticevaluation of patient results.Oxidative damage plays a crucial role in the pathogenesis of various diseases.Antioxidant defence systems include vitamins A, E, C, B and antioxidant enzymes suchas superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GPx) and glutathionereductase (GR). Because of biologic variation of antioxidant enzymes and vitamin levels,measurements of these parameters assesed by population based reference values.In this sudy, for purpose of determinatining reference values, specimens from 328healthy adults ages between 18-45 years old were collected after a 12 to14 hourfasting. SOD, GPx, GR and vitamin A, E, C, B1, B2, B6 levels measured in CentralLaboratory of Uludag University Medical School in Bursa. Reference values wereestimated according to NCCLS Approved Guideline C 28-A. The central % 95 referenceinterval was determined nonparametric method.The data can be used in comparative inter-Turkey studies and it can becombined with the data obtained from the other reagions to determine reference valuesfor Turkish population.