Lokal ve sistemik simvastatin uygulamalarının distraksiyon osteogenezisi üzerine etkilerinin deneysel olarak incelenmesi
Effects of local and systemic simvastatin applications on experimental investigation of distraction osteogenesis
  1. Tez No: 194068
  2. Yazar: ERDEM KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN YELER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Distraksiyon osteogenezisi, oral ve maksillofasiyalcerrahi, mandibula, simvastatin, statin, Distraction osteogenesis, oral and maxillofacial surgery, mandibula, simvastatin, statin
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZETDistraksiyon osteogenezisi osteotomi ile birlikte kemik segmentlerinindereceli olarak ayrılmasıyla yeni kemik formasyonunun sağlandığı cerrahi birtekniktir. Bu teknik oral ve maksillofasiyal cerrahide birçok probleme çözümgetirmesine rağmen, uzun bir tedavi süresi gerekliliği ile karşımıza çıkmaktadır.Bu çalışmanın amacı, mandibulanın distraksiyon osteogenezisinde,sistemik ve lokal simvastatin uygulamalarının erken kallus konsolidasyonuüzerine etkilerini değerlendirmektir.Bu amaçla on sekiz yetişkin Yeni Zelanda tavşanına unilateral mandibularosteotomi uygulanmıştır. Tavşanlar lokal simvastatin, sistemik simvastatin vekontrol grubu olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Tek yönlü internal distraksiyonapareyi osteotomi çizgisine dik olan düzleme göre yerleştirilmiştir. Bütünhayvanlarda, 7 günlük latent perioddan sonra, 10 gün boyunca günlük 0,8 mmoranla distraksiyona başlanmıştır. Lokal simvastatin grubunda, serum fizyolojikiçinde çözündürülmüş simvastatin, kollajen taşıyıcılara enjekte edilerek operasyonsırasında osteotomi bölgesine yerleştirilmiştir. Sistemik simvastatin grubuna,distraksiyon tedavisi süresince oral gavaj yolu ile günlük 10 mg/kg simvastatinuygulanmıştır. Kontrol grubuna herhangi bir tedavi uygulanmamıştır. Hayvanlarınhepsi distraksiyon fazının tamamlanmasından 2 hafta sonra sakrifiye edilmiştir.Yapılan radyografik ve histomorfometrik analizler sonucunda, gruplararasında distraksiyon aralığındaki kallus alanı ve densitesi açısından anlamlı birfarka rastlanılmamıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYDistraction osteogenesis is a surgical tecnique in which new boneformation is induced by gradual separation of bony segments by means of anappliance in conjunction with an osteotomy. Although the tecnique offerssolutions to many problems in oral and maxillofacial surgery, it is characterizedby prolonged treatment.The aim of this study was to assess the effects of systemic and localapplications of simvastatin on early consolidation of the callus in mandibulardistraction osteogenesis.Eighteen adult New Zealand White rabbits underwent unilateralmandibular osteotomy. Rabbits were divided into 3 groups as; local simvastatin,systemic simvastatin and control groups. A uni-directional internal distractordevice was positioned along a plane perpendicular to the line of osteotomy. After7 day latency period distraction was commenced at a rate of 0,8 mm/day for 10days in all animals. In local simvastatin group, simvastatin dissolved in water forinjection mixed with collagen sponge applied to osteotomy site during operation.Systemic simvastatin group was administered 10 mg/kg simvastatin per day byoral gavage, along distraction process. No treatment was applied to the controlgroup. All animals were killed 8 weeks after the completion of the distractionphase.The radiographic and histomorphometric analysis showed no significantdifference in mean callus volume and density in distraction gap between allgroups.