Nitrit oksit yüklemesinin dayanıklılık performansı üzerine etkileri
Effects of nitric oxide loading on the endurance performance
- Tez No: 194082
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BEKİR YÜKTAŞIR, Y.DOÇ.DR. ERDAT ÇATALOĞLU, Y.DOÇ.DR. HASAN BİROL YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Fizyoloji, Spor, Nutrition and Dietetics, Physiology, Sports
- Anahtar Kelimeler: L-arginin, Basketbol, Anaerobik Güç, Aerobik Güç, Çabukluk veVücut Kompozisyonu ve Vücut Ağırlığı, L-arginine, Basketball, Anaerobic Power, Aerobic Power, Agility, BodyComposition and Weight
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZETN TR K OKS T YÜKLEMES N N DAYANIKLILIK PERFORMANSI ÜZER NEETK LERAkgün, AliYüksek Lisans, Antrenörlük EğitimiTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. H. Birol YALÇINEylül 2005, 104 sayfaBu çalışmanın amacı 7 gün süre ile günde 3*3 gr L-arginin yüklemesinin 15-17 yaşLiseli Basketbolcularda aerobik ve anaerobik performans üzerine olan etkileri araştırmaktır.Bu çalışmaya yaş ortalamaları olan, Düzce li Yerel Basketbol takımlarında oynayan24 erkek öğrenci katılmıştır. Deneklerin Aerobik Güç değeleri Beep Test kullanılarakbelirlenmiştir. Deneklerin Anaerobik Güç değerleri Bosco Jump testi kullanılarakbelirlenmiştir. Çabukluk performansları llinois Çabukluk Testi ile ölçülmüştür. Vücutkompozisyonları Behnke-Willmore formülü ile belirlenmiştir. lk ölçümlerin ardındandenekler rastgele olarak L-arginine (L-A), plasebo (P) ve kontrol grupları (K) 3 grubaayrılmıştır. L-A grubuna günde 3*3 gr L-arginin ve aynı miktar ve periyotta plasebo Pgrubuna verilmiştir. L-arginin yüklemesi sonunda L-A grubunun anaerobik gücü istatikselolarak artmıştır 78.47±15.87 kg-m/sn `den 82.49±17.12 kg-m/sn'ye (p0.05).Tüm grupların Aerobik Güçlerinde anlamlı değişiklik gözlenmemiştir (p>0.05). Fakat L-Agrubu kendi değerleri açısından Aerobik Güç değerlerinde anlamlı farkgörülmüştür46.33±8.32 ml/kg-dk'dan 48.87±7.32 ml/kg-dk'ya. Çabukluk performansdeğerleri her üç grupta da artmış fakat gruplar arasında anlamlı farklar gözlenmemiştir(p>0.05). Vücut Kompozisyonu ve Vücut ağırlığı ağırlığı değerleri açısından her üç grupta daistatiksel olarak anlamlı fark gözlenmemiştir (p>0.05).Sonuçlar daha ayrıntılı bir şekilde tartışılıp yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEFFECTS OF NITRIC OXIDE LOADING ON THE ENDURANCE PERFORMANCEAkgün, AliMS, Education of TrainingAdvisor:Asst. Yrd. Doç. Dr.H. Birol YALÇINSeptember 2005, 104 pagesThe purpose of this study is to determine the effects of l-arginine loading (3X3 grper day for 7 days) on aerobic and anaerobic performance of 15-17 age high school basketballplayers .In this study, 24 volunteer male players of DÜZCE Province Basketball Teamswhose mean age is 15.70±62 years old, participated. The Aerobic power values of subjectwere determined by using the Beep Test (Shutlle Run). In addition, anaerobic Power values ofthe players were determined by using Bosco Jump Test. For agility performance IllinoisAgility Test and for the body composition Behnke-Willmore Test were used.. After initialmeasurment, subjects were randomly divided into three groups of l-arginine, placebo , andcontrol groups. L-arginine group was given 3*3 gr on a daily of 7 days. Similarly, placebogroup received the same amount of sugar powder for / days. On the other hand, Control groupdid not receive anything in terms of ergogenic aids. The result of the study showed thatanaerobic power of l-arginine group increased significantly from 78.47±15.87kg-m/snto82.49±17.12kg-m/sn (p0.05). But, the data of L-Arginine groupindicated that there was a statistically significant differences from pre-test to post test results(46.33±8.32ml/kg-min to 48.87±7.32ml/kg-min respectivel; p0.05).Also, body composition and body weight values of the subjects did not chamge tehere wereno significantly in all groups (p>0.05).The results were further discussed and elabroted.