Artistik cimnastikle ilgilenen elit sporcuların kişilik yapısı
The personality structure of elite artistic gymnasts
  1. Tez No: 194083
  2. Yazar: MERGÜL GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜL TİRYAKİ SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Cimnastik, Kiş Yapı, Faktörilik sıvı, Gymnastics, Personality, Factorıv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZETARTİ K CİSTİ MNASTİKLE İ LENEN ELİ SPORCULARINLGİ TKİİ K YAPISIŞLİGüler, MergülYüksek Lisans, Antrenörlük Eğitimiş : Prof. Dr. Gül TİTez Danımanı RYAKİ SÖNMEZEkim 2005Kiş konusu, psikoloji biliminin en önemli uğ ıilik raşalanlarından biriolmuş Kiş gerek toplum, gerekse kendi çevresinde insan iliştur. ilik kilerininhalkasır.dı?Yeterli fizyolojik kapasiteye sahip ve bu kapasiteyi uygun biçimdegeliştirebilen herkes çok iyi sporcu olabilir, ancak her baş lıarı sporcu, çok iyişbir yarı macı olamaz? nitelemesi aslı psikolojik süreçlerin büyük ölçüdenda,taş ğönemi belirtmektedir.ııdıİ bu noktadan hareketle, bu araşrmanı amacıcimnastikçilerdeşte tı n ,kişilik özelliklerinin araşrıtılmasıve ortaya konularak tanı mlanması r.dıAraşrma sonucunda elde edilen bulguları cimnastikte alt yapı ntı n, nıoluş turulmasında, antrenman programları n düzenlenmesinde ve dahanıı ünülmektedir.baş lıarı cimnastikçilerin yetiştirilmesinde yararlıolacağ düşş evreninin kendisi olup; İAraşrmanı örneklemi, çalıtı n ma stanbul,Ankara, İzmir ve Bolu illerinde cimnastikle ilgilenen (N=100) sporculardanoluş tur.muşVeri toplama aracı olarak, Cattel Reymond tarafından geliştirilen 16PF (The Sexteen Personality Questionnaire) Kiş Envanteri kullanı şr.ilik lmı tıAnket araşrmacı tarafıtı ndan sporculara milli takı kamplarım nda veş şyarımalarda uygulanmı r.tıızElde edilen verilerin istatistiksel analizinde Bağmsı 2 Örneklem t-testi ve Levene Testi kullanı şr.lmı tıvş ıYapı çalı sonucunda, SPSS'de yapı bağ z 2 Örneklem t-lan ma lan msıtestine göre bayan ve erkek sporcuları C ve M Kiş Faktörlerine ilişn ilik kinaldıkları puanları ortalaması n istatistiksel açın nı dan anlamlı olduğ ubulunmuş (p0.05).Sonuç olarak, jimnastik sporu ile ilgilenen erkeklerin bayanlardan dahagerçekçi (amaçları ulaşna mada baş lıbir kiş yapına sahip olduklarıarı) ilik sı ,erkek cimnastikçilerin önündeki iş bitirmeyi önemsedikleri, bayanicimnastikçileri ise iş anlamaya önem verdikleri, erkek cimnastikçilerin dahaipratik, uygulayı ve geleneğ bağ olduklarıbayanları ise denemeye açıcı e lı , n kve kendi ürünleri olan yeni projeleri sonucu belli olmasa da uygulamayaşkalkı klarıtı görülmüş tür.Bunun yanı hem bayan hem de erkek cimnastikçilerin kendilerinindaıçok fazla iş vermedikleri, strese karşdirençli olmadı , sabı z ve sinirlie kları rsıoldukları duyguları, nızor kontrol ettikleri ve sakarlı yapmaya yatkık nşoldukları saptanmı r.tı
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Personality Structure of Elite Artistic GymnastsGüler, MergülMS, Education of TrainingAdvisor: Prof. Dr. Gül TİRYAKİ SÖNMEZOctober 2005The concept of personality has been one of the main studying area ofpsychology.Personality is one of the rings of human relations both in society and inits own envoirment.Everyone who has appropriate pysiologica capacity and who improvesthis capacity in appropriate way can be a very good sportsman, butunfortunately every successful sportsman can?t be a very good competitor.This explanation explains the great importance of the psychological proccess.The aim of this research was to search the features the personalities ofthe gymnasts. It is thought that the findings which have been obtained as aresult of this study will help to train more soccessful gymnasts and improvingtraining programs.The subjects of this research were the athletes (N=100) who are fromİstanbul, Ankara, İzmir and Bolu cities. The population and sample of thestudy are formed by the same athletes.The instrument of the study was 16 PF (The Sexteen PersonalityQuestionnaire) Personality Inventory which developed by Cattel Reymond.Questionnaire was applied to athletes at the camps of national team andcompetitions by the researcher.In order to analyze the data, t-test for Equality of Means and Levene?stest have been used.Consequently, it has been seen that males, interested in gymnasticshave more realistic personalities at reaching their target than females. Also,male gymnasts give more importance to their work, but females don?t takecare to their work. Further males are more pratical, dependent to traditions,however females focus on new things that aren?t tried before and try to applytheir own projects.ıııIn sum, it can be said that both females and males don?t work enough,don?t give importance to their responsibilities, aren?t resistant to stresses, arenervous and impatient, can?t control their feelings easily and are inclined toclumsiness.The result of the t-test for Equality of Means showed that there is astatistical significance difference between male and female gymnasts on bothC and M personality factors (p0.05).