Dietilnitrozamin verilen ratlarda alfa lipoik asidin koruyucu etkilerinin araştırılması
Investigation of the protective effects of alfa lipoic acid on rats given diethylnitrosamine
- Tez No: 194091
- Danışmanlar: PROF.DR. NALAN BAYŞU SÖZBİLİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: α-Lipoik asit, Adenozindeaminaz, Dietilnitrozamin, Karaciğer fonksiyontestleri, Malondialdehit, Redükte glutatyon, α-Lipoic acid, Adenosine deaminase, Diethylnitrosamine, Liver function tests, Malondialdehyde, Reduced glutathione
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
1ÖZETÇalışmada, dietilnitrozaminin karaciğer üzerindeki toksik etkilerinin belirlenmesi ve bu toksiketkilere bağlı olarak meydana gelebilecek oksidatif strese karşı α-lipoik asidin koruyucuetkisinin araştırılması amaçlanmıştır.Materyal olarak yaklaşık 3 aylık ve 260±10.5 gr olan 49 adet Sprague- Dawley cinsi erkekrat kullanılmıştır. Ratlar; grup1(kontrol), grup 2 (periton içi tek doz 150 mg/kgdietilnitrozamin verilmiş), grup 3 (periton içi tek doz 150 mg/kg dietilnitrozamin ile oralgavajla 14 gün 2 cc/gün zeytinyağı verilmiş), grup 4 (periton içi tek doz 150 mg/kgdietilnitrozamin ile oral gavajla 7 gün 100 mg/kg/gün α-lipoik asit 2 cc zeytinyağındaçözdürülerek verilmiş), grup 5 (periton içi tek doz 150 mg/kg dietilnitrozamin ile oral gavajla14 gün 100 mg/kg/gün α- lipoik asit 2 cc zeytinyağında çözdürülerek verilmiş), grup 6 (oralgavajla 14 gün 100 mg/kg/gün α-lipoik asit 2 cc zeytinyağında çözdürülerek verilmiş) ve grup7 (oral gavajla 14 gün 2 cc/gün zeytinyağı verilmiş) olmak üzere yedi eşit gruba ayrılmıştır.Onbeş gün süren uygulamanın sonunda anestezi altında kalplerinden heparinli tüplere kanörnekleri alınmıştır. Alınan kan örneklerinden bir miktarı tam kan olarak ayrılmıştır.Geriyekalan kanlar santrifüj yapılarak serumları elde edilmiştir. Tam kanlarda GSH ve MDAtayinleri, serumlarda AST, ALT, GGT, ALP ve ADA tayinleri yapılmıştır.Dietilnitrozamin verilen gruplarda kontrol grubuna göre GSH düzeylerinde belirgin düşme,MDA, AST, ALT, GGT, ALP ve ADA düzeylerinde belirgin yükselme tespit edilmiştir.Dietilnitrozamin ile beraber α-lipoik asit verilen gruplarda GSH düzeylerinde yükselme,MDA, AST, ALT, GGT, ALP ve ADA düzeylerinde düşme tespit edilmiştir. α- lipoik asidinhem 7 gün hem de 14 gün verilmesinin koruyucu olduğu, ancak 14 gün kullanımının 7 günkullanımına göre daha etkili olduğu tespit edilmiştir.Sonuç olarak dietilnitrozaminin toksik etkilerine bağlı olarak oksidatif stresi arttırabileceği,α-lipoik asidin ise meydana gelen bu strese karşı lipid peroksidasyonunu önleyerek, redükteglutatyon gibi antioksidan moleküllerin miktarını arttırarak ve bir serbest radikal temizleyicisigibi rol oynayarak koruyucu etki yapabileceği kanaatine varılmıştır. Buna dayanarak alkol,nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar, ağır metal zehirlenmeleri, viral hepatitler ve kanser gibinedenlerle meydana gelmiş olan karaciğer hasarlarında tedavi amacıyla kullanılabileceğidüşünülmektedir. Ayrıca, ilaçların pek çoğu karaciğerden metabolize olduğundan uzun süreilaç kullanılması gereken kronik hastalıklarda da koruyucu amaçlı olarak verilmesinin uygunolabileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
2SUMMARYThis study aimed to determine toxic effects of diethylnitrosamine on liver and to investigatethe protective effect of α-lipoic acid to oxidative stres related with the toxic effects ofdiethylnitrosamine.As material, nearly 3 month old 260±10.5 gr, 49 Spraque-Dawley kind male rats have beenused. The rats were equally divided into seven groups, group 1 (control), group 2(intraperitoneally one dose of 150 mg/kg diethylnitrosamine has been given), group 3(intraperitoneally one dose of 150 mg/kg diethylnitrosamine and 2 cc. olive oil with oralgavaj from 14 days has been given), group 4 (intraperitoneally one dose of 150 mg/kgdiethylnitrosamine and with oral gavaj 100 mg/kg/day α-lipoic acid by solving it in 2 cc. oliveoil for 7 days has been given), group 5 (intraperitoneally one dose of 150 mg/kgdiethylnitrosamine and with oral gavaj 100 mg/kg/day α-lipoic acid by solving it in 2 cc.olive oil for 14 days has been given), group 6 ( with oral gavaj 100 mg/kg/day α-lipoic acidby solving it in 2 cc. olive oil for 14 days has been given)and group 7 (with oral gavaj 2 cc.olive oil for 14 days has been given each day). At the end of the 15 days study ınderanesthesia, blood samples were taken from their hearts which anesthesia to the heparin tubes.Some quantity of the blood samples were kept as whole blood. The rest of the blood werecentrifugal, and their serums were gained. In the whole blood, GSH and MDA classifications,in the serums AST,ALT, GGT,ALP and ADA classifications have been conducted.Compared to the control group, in the group given diethylnitrosamine a considerabledecrease has been identified in the GSH level and the considerable increase in MDA, AST,ALT, GGT, ALP and ADA levels have been identified. It is identified that giving α- lipoicacid for both 7 and 14 days are protective, but 14 days of usage is more effective than 7 daysof usage.As a result it has been deducted that diethylnitrosamine depending on the toxic effects canenhance the oxidative stres, but α- lipoic acid prevents the lipid peroxidation occured againstthe stress and increases the levels of antioxidan molecules, such as reduced glutathioneand it can make a protective effect and playing role like scavenging of free radicals. In termsof this it is thought that it can be used to cure liver injuries because of alcohol, NSAImedicines, heavy metal poisoning, viral hepatitis and cancer. Besides as most of themedicines are metabolised from the liver, it is believed that it can be given as protector to thechronic ilnesses that long-term medicines must be used.