Anne sütündeki sitokinlerle (TGF-beta1 ve IL-10) wheezy infant arasındaki ilişki
The relation between cytokines in mother milk (TGF-Beta1 ve IL-10) and wheezy infant
  1. Tez No: 194090
  2. Yazar: NURSEL MURATOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DERYA UFUK ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Wheezy infant, astım, anne sütü, IL-10, TGF- 1, Wheezy infant, asthma, human milk, TGF- 1, IL-10
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZETAnne sütündeki sitokinlerle (TGF- ve IL-10) wheezy infant arasındaki ili ki1Süt çocuklu u döneminde görülen wheezing ata ının ba lıca nedeni özellikle RSVenfeksiyonu olmak üzere, viral enfeksiyonlardır. Tekrarlayan wheezinglilerde ise astım tanısıön plandadır.Son yıllarda yapılan geni çaplı ara tırmalarda; üst ve alt solunum yoluenfeksiyonlarının anne sütü alan çocuklarda anlamlı derecede daha az görüldü übildirilmi tir. Geli mi ülkelerde yapılan çalı malarda, infantlarda anne sütünün tekrarlayanhırıltı ataklarından korudu u gösterilmi tir. Anne sütünün hangi komponentinin bu koruyucuetkiyi yaptı ı net de ildir.Günümüzde anne sütünün sitokin içerdi i gösterilmi tir. Kolostrumda bol miktardasitokin vardır ve neonatal dönemdeki immatür organ sistemlerinin geli imi açısından önemlibir biyoaktif komponenttir.Bu çalı mada anne sütünün hırıltılı ataklardan koruyucu etkisinin, anne sütündekiTGF- ve IL-10 miktarlarıyla ili kili olup olmadı ının saptanması, hayatın ilk yılında ortaya1çıkan wheezing tipleri ve sıklı ı, bu fenotipleri etkileyen demografik ve beslenme faktörlerinincelenmesi planlandı. Çalı maya alınan sa lıklı ve matür yenido anlar bir yıl boyunca hırıltıgeli imi açısından takip edildi ve annelerinin kolostrum ve matür sütlerindeki TGF- ve IL-110 miktarları ölçüldü.Çalı mamızda bebeklerin bir yıl süreyle takibinde %48,8'inde en az bir kez wheezing,%16,2'sinde persistan wheezing, %25,6'sında rekürren wheezing, %30,2'sinde güncelwheezing, %20,9'unda viral wheezing tespit edildi, %9,3'üne doktor tarafından astım tanısıkonuldu. Wheezing için risk faktörleri tek çocuk olma, annede astım öyküsü iken, doktortanılı astım için yüksek do um kilosuydu, atopik dermatit için ise sonbaharda do ma riskfaktörüydü. Anne sütündeki TGF- ve IL-10'nun wheezing üzerine etkisi incelendi inde1kolostrumdaki TGF- düzeyinin atopik wheezingten de il ama viral orjinli olması muhtemel1wheezingten (geçici nonatopik wheezing) korudu u saptanmı tır.Astım tanılı bebekler ve güncel wheezinglilerin matür sütlerindeki TGF- 1konsantrasyonları daha yüksekti. (p=0,023 ve p=0,002) Bu sonuçlar matür sütteki TGF- 1düzeyinin atopik wheezingten korumadı ı hatta atopi zemini olan bebeklerde wheezing riskiniarttırdı ını göstermektedir. Astımlı bebeklerin matür sütlerindeki TGF- 1konsantrasyonlarının daha yüksek olması da bu fikri desteklemektedir. Sütteki sitokinlerinetkilerini ve infantta uzun dönem moleküler ve biyolojik sonuçlarını ö renmek için daha çokve geni çaplı ara tırmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe relation between cytokine in mother milk (TGF- ve IL-10) and wheezy infant1The main reason of wheezing attacks in infancy period is viral infections, especiallyRSV infection. Asthma is most important cause of recurrent wheezing.The recent extensive studies have reported that, upper and lower respiratory systeminfections are significantly less seen in the children that were fed with human milk. In thestudies carried out in developed countries, it has been shown that, breastfeeding protects theinfants against recurrent wheezing attacks. However, it is not clear that which component ofhuman milk causes this protective effect.Today, it has been shown that human milk contains many cytokines. Colostrumcontains considerable amount of cytokines which is important bioactive component for thedevelopment of immature organ system in neonatal period.In this study, we aimed to determine whether the protective effect of breastfeedingagainst wheezing attack is related with the amount of TGF- and IL-10 in human milk, and1the types and the frequency of the wheezing seen in the first year of the life, and to investigatethe demographic and feeding factors that could affect these phenotypes. Healthy and maturenewborns were enrolled to the study and are followed for one year for wheezing. TGF- and1IL-10 amounts in their mothers? colostrums and mature milk were also measured.After one year follow-up, %48.8 of infants had experienced at least one wheezingattack , in %16.2 persistent wheezing, in %25.6 recurrent wheezing, in %30.2 currentwheezing, in %20.9 viral induced wheezing and doctor diagnosed asthma was found in %9.3in our study. While the risk factors for wheezing are being single child and maternal asthma,for the asthma the risk factor is high birth weight. For the atopic dermatitis, being born in theautumn is the risk factor. When the effect of TGF- 1 and IL-10 in human milk is investigated,it has been determined that the level of TGF- in colostrums protects not against atopic1wheezing but against possible viral induced wheezing (transient nonatopik wheezing). Theconcentration of TGF- 1 in mature milk was higher in infants with asthma and in infants withcurrent wheezing. (p=0.023 and p=0.002) These results suggests that the level of TGF- in1mature milk does not protect against atopic wheezing, indeed increases the wheezing risk ininfants with atopy background. Higher concentration of TGF- 1 in mature milk of infants withasthma is also supports this result. More and extensive research should be done in order toinvestigate the effects of cytokine in human milk and learn about long term molecular andbiologic results.