Sıçanlarda safra kolesterol sekresyonunu kontrol eden ABCG5 ve ABCG8 genlerinin diosgenin ve taurodehidrokolik asit ile uyarılması
The expression of ABCG5 and ABCG8 genes that that control bile cholesterol secretion by diosgenin and taurodehyrocholic acid in rats
- Tez No: 194094
- Danışmanlar: PROF.DR. TEVHİDE SEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Safra, Kolesterol, ABCG5, ABCG8 ve RT-PCR, Bile, Cholesterol, ABCG5, ABCG8, RT-PCR
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZETSıçanlarda safra kolesterol sekresyonunu kontrol eden ABCG5 ve ABCG8genlerinin diosgenin ve taurodehidrokolik asit ile uyarılmasıBu çalışmanın amacı; hepatosit kanalikuler membranında safra kolesterol sekresyonunusağladıkları gösterilen ABCG5 ve ABCG8 genlerini diosgenin ve TDHC ile uyararak,bu genlere ait mRNA düzeylerindeki değişimleri ortaya koymaktır. Diosgenin veTDHC'in safra ve kolesterol metabolizmaları üzerindeki etkilerini anlamak için totalkolesterol, HDL-kolesterol, trigliserid, total bilirubin, ALP ve GGT miktarları serum,karaciğer ve safrada ölçüldü. Bir bitki sterolü olan diosgenin, safra kolesterolünde artışaneden olurken, hidrofilik bir safra asit analoğu olan TDHC ise, safradaki lipid velizozomal materyallerde artışa neden olur. Kontrol, diosgenin, TDHC ve diosgenin ileTDHC'nin birlikte verildiği grup olmak üzere toplam 4 grup oluşturuldu. Genlere aitmRNA düzeyleri Real-Time PCR ile biyokimyasal teşhis parametreleri ise, ticari kitlerile otoanalizörde yapıldı.Diosgenin verilen sıçanlarda; karaciğer ABCG5 geni (pâ¤0,01), serum kolesterol(pâ¤0,003), trigliserid (pâ¤0,010), HDL-kolesterol (pâ¤0,003) ve GGT (pâ¤0,003) düzeyleriile safra kolesterol (pâ¤0,003), karaciğer homojenizatında trigliserid (pâ¤0,011) ve GGT(pâ¤0,001) düzeylerine ait ortalamalar, kontrol sıçanlarıyla karşılaştırıldıklarındaistatistiksel olarak yüksek bulunmuştur. Yine aynı sıçanlara ait serum trigliserid(pâ¤0,008) ve HDL-kolesterol (pâ¤0,008) düzeylerinin ortalamaları, diosgenin ileTDHC'nin birlikte verildiği sıçanlarla karşılaştırıldığında, istatistiksel olarak yüksekiken safra total bilirubin (pâ¤0,032) düzeylerinin ortalaması ise, istatistiksel olarak düşükbulunmuştur.TDHC verilen sıçanlarda; karaciğer ABCG5 geni (pâ¤0,01), serum ALP(pâ¤0,001) ve GGT (pâ¤0,038) düzeylerinin ortalamaları, kontrol sıçanlarıylakarşılaştırıldıklarında istatistiksel olarak yüksek bulunmuştur. Buna karşılık aynısıçanlarda, karaciğer ABCG8 geni (pâ¤0,015) ve serum trigliserid (pâ¤0,014) düzeylerininortalamaları, yine kontrol sıçanlarla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak düşükbulunmuştur. Serum HDL-kolesterol (pâ¤0,004) ve ALP (pâ¤0,009), safra ALP (pâ¤0,008)ve karaciğer homojenizatlarındaki ALP (pâ¤0,026) düzeylerinin ortalamaları isediosgenin ile TDHC'nin birlikte verildiği sıçanlarla karşılaştırıldıklarında istatistikselolarak yüksek bulunmuştur. Buna karşılık aynı sıçanlarda serum kolesterol (pâ¤0,009),total bilirubin (pâ¤0,003), trigliserid (pâ¤0,030) ile safra kolesterol (pâ¤0,008) ve karaciğerhomojenizatlarındaki GGT (pâ¤0,001) düzeylerinin ortalamaları, diosgenin ile TDHC'ninbirlikte verildiği sıçanlarla karşılaştırıldıklarında istatistiksel olarak düşük bulunmuştur.Sonuç olarak; diosgenin ve TDHC'nin ABCG5 genini uyarmaları, istatistikselolarak anlamlı önemli bulunurken, TDHC ise ABCG8 geninde inhibisyona nedenolmuştur. Dolayısıyla bu genlerin uyarılmaları, diosgenin ve TDHC ile düzenlenereksafra kolesterol sekresyonu kontrol altına alınabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe expression of ABCG5 and ABCG8 genes that control bile cholesterol secretionby diosgenin and taurodehyrocholic acid in rats.The aim of study is to induce ABCG5 and ABCG8 which are the genes, obtain biliarycholesterol secretion in hepatocyte canalicular membrane, by diosgenin and TDHC. Thelevels of total cholesterol, HDL-cholesterol, triglyceride, total bilirubin, ALP and GGTwere determined in sera, livers and biles samples in order to indicate the effects ofdiosgenin and TDHC on bile and cholesterol metabolisms. Diosgenin, a plant sterol,leading an increase in biliary cholesterol and TDHC, a bile acid analogue, make anincrease in lipid and lizozomal materials into bile. Four groups were formed andseparated as control, diosgenin, TDHC and lastly the group, recived, diosgenin andTDHC in combination. The mRNA levels, belon to genes, were determined by Real-Time PCR, on the other hand, the biochemical diagnosis parameters were processed inautoanalyser via commercial kits.In diosgenin group (rats), the means of the level concerning ABCG5 gene ofliver (pâ¤0,01), serum cholesterol (pâ¤0,003), triglyceride (pâ¤0,010), HDL-cholesterol(pâ¤0,003), GGT (pâ¤0,003) and biliary cholesterol (pâ¤0,003) and triglyceride (pâ¤0,011)and GGT (pâ¤0,001) in liver homogenisate were significantly higher than those in controlgroup. However, in the same diosgenin group, the means of the levels, belonging toserum triglyceride (pâ¤0,08) and HDL-cholesterol (pâ¤0,08) were significantly higher andbiliary total cholesterol (pâ¤0,032) was significantly lower compared to the group thatwas received diosgenin and TDHC in combination.In TDHC group (rats), the means of the levels concerning ABCG5 gene of liver(pâ¤0,01), serum ALP (pâ¤0,001) and GGT (pâ¤0,038) were significantly higher than thosein control group. On the other hand, in the same TDHC group, the means of the levels,belonging to ABCG8 gene of liver (pâ¤0,015) and serum triglyceride (pâ¤0,014) weresignificantly lower compared to control group. However, the means of the levesconcerning serum HDL-cholesterol (pâ¤0,004) and ALP (pâ¤0,009), biliary ALP(pâ¤0,008) and ALP in liver homogenisate (pâ¤0,026) were significantly higher than thosein the group, received diosgenin and TDHC in combination. In the same TDHC group,the means of the levels, belonging to serum cholesterol (pâ¤0,009), total bilirubin(pâ¤0,003), triglyceride (pâ¤0,030) and biliary cholesterol (pâ¤0,008) and GGT (pâ¤0,001)in liver homogenisate were significantly lower than those in the group, receiveddiosgenin and TDHC in combination.Eventually, the induction of ABCG5 gene by diosgenin and TDHC was foundstatistically significant but TDHC led to an inhibition in ABCG8 gene. Therefore, biliarycholesterol secretion might be controlled by inducing these genes via diosgenin andTDHC.