Adli amaçlı görüntü onarma için kullanılan sayısal süzgeçlerin incelenmesi ve tasarımı
Examination and design of digital filters used for forensic image restoration
- Tez No: 194095
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZİYA TELATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Forensic Medicine, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Görüntü şleme, süzgeç, görüntü onarma, terssüzgeçleme, Image processing, Filter, Image Restoration, Inverse Filter
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZETAdli Amaçlı Görüntü Onarma çin Kullanılan Sayısal Süzgeçlerin ncelenmesiVe TasarımıBu çalışma ile sayısal görüntü işleme için gerekli temel bilgiler ile bilgisayarprogramlama dillerini kullanarak, analiz isteklerine özgün süzgeçleritasarlayabilmek ve görüntü ve fotoğraf işleme amaçlı yazılmış paket programlarıdaha etkin ve doğru kullanabilmek hedeflenmiştir.Bozulmuş bir görüntü üzerinde bir takım yöntemlerle görüntü onarmayapabilmek mümkündür. Ancak adli açıdan değerlendirildiğinde iyileştirmesonuçlarının gerçeğe ne kadar yaklaştığı önemlidir. Üretilen sonuçların gerçektenuzaklaşarak hayal ürünü haline gelmesi adli açıdan çok sakıncalı durumlara nedenolabilecektir. Bu amaçla delilin kıymetlenebilmesi için görüntüyü bozan faktörlerinneler olabileceği araştırılmış ve bulanık bir görüntüdeki bozucu etki matematikselolarak hesaplanmaya ve modellenmeye çalışılmıştır. Hesaplamalar senaryo görüntüüzerine uygulanmış ve görüntüler üzerinden bir takım ip uçları elde edilmiştir.Gerçeğe yakın görüntüler elde edilememesinin nedeni bozucu etkininmodellenmesindeki zorluk olarak tespit edilmiştir. Ayrıca katlamalar sonucundaişlemcilerin sonuç matrisleri yuvarlaması nedeniyle geriye dönüşümsüz kayıplaroluşmaktadır. Nitekim net bir görüntünün gaussian matrisi ile katlanması sonucundaoluşan bulanık görüntü, ters süzgeçleme ile tekrar net hale getirilmeye çalışılmışancak yuvarlamaların FFT transformun da görüntüyü bozduğu görülmüştür.Onarma sonucunda her ne kadar gerçek haline dönmek zor olsa da görüntüdenelde edilebilecek ufak bir harf, nesne şekli vb. soruşturmacıları önemli noktalaragötürebileceği değerlendirilmiştir. Ancak görüntüyü bozan etkinin hesaplanmasın daortaya çıkan güçlüklerin derecesine ve bazen de imkânsızlığına bağlı olarak uzmantarafından delilin suçu aydınlatmaya yönelik kesin bir ispat vasıtası ya da yardımcıdelil olduğu hususunun raporda kesin olarak belirtmesinin önemli olduğudeğerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYExamination and Design of Digital Filters Used for Forensic Image RestorationIn this study, by giving fundamental information needed for digital imageprocessing and by using computer programming languages, designing customizedfilters for analysis demands and more efficient and accurate use of image andphotograph processing programmes have been aimed.It is possible to restore a damaged image by using some methods. However,when viewed from a forensic perspective, it is important to see how close theenhancement results are to the facts. If the produced results deviate from the factsinto power of imagination, some very dangerous situations might arise in terms offorensic effects. For this reason, in order to validate the evidence, the factors thatmight deteriorate the image have been examined and it was tried to calculatemathematically the deteriorating factor in a blurred image. Calculations wereapplied on a made-up image and some clues were derived from produced images.The difficulty in modelling the deteriorating factor was determined to be thereason why close-to-real images couldn?t be produced. Moreover, as a result ofconvultion since processors approximate the resulting matrices unretrievable losseswere produced. Nevertheless, a blurred image produced as a result of folding a cleanimage with a gaussian matrix was tried to be made clean again by applying reversefiltering, but it was observed that approximations deteriorated the image in FFT.It has been evaluated that, no matter how hard it becomes to obtain the thereal-like image, a small letter or object that can be obtained from the restored imagecould take investigators to some very important clues. However, depending on theextent of the difficulty faced during the calculation of the dereriorating effect and,sometimes, depending on the impossibility of calculation, it has been evaluated that,it is important that the expert puts a statement in his/her report that says if theevidence can be used definitively for proving the guilt or can be used as an auxiliaryevidence.