Farklı yeni kanal patları ile uygulanan endodontik tedavilerde retreatment ile ilgili bir araştırma
Retreatment of root canals obturated in conjuction with newly root canal sealers: an investigation
- Tez No: 194096
- Danışmanlar: PROF.DR. DİLEK DALAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: AH-Plus, EndoREZ, RoekoSeal, halotan, retreatment, retreatment teknikleri, AH-Plus, EndoREZ, RoekoSeal, halothane, retreatment, retreatmenttechniques
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZETFarklı Yeni Kanal Patları ile Uygulanan Endodontik Tedavilerde Retreatmentile lgili Bir AraştırmaÇalışmamızda tekrarlayan endodontik tedavilerde farklı yapıda yeni kanal patlarının(AH-Plus, EndoREZ, RoekoSeal) kök kanallarından uzaklaştırılabilme özelliklerininkarşılaştırılması, kanal dolgularının kök kanallarından uzaklaştırılmasında uygulananiki farklı yöntemin (Halotan/K ve H tipi eğe, Halotan/ProFile Ni-Ti eğe) çeşitli kanalpatlarına göre etkinliklerinin incelenmesi ve tüm kanal yüzeyleriyle koronal, orta veapikal kanal bölgelerinde artık dolgu maddesi miktarının değerlendirilmesiamaçlanmıştır.Araştırmamızda 60 adet çekilmiş keser diş kullanıldı. Kök kanalları 40 no'lu eğeyekadar genişletildikten sonra AH-Plus, EndoREZ ve RoekoSeal kanal patları gutta-perkayla lateral kondenzasyon yöntemiyle dolduruldu. Örnekler 3 ay süreyle37ºC'de %100 nemli ortamda bekletildikten sonra kanal dolgularınınuzaklaştırılması için halotan yardımıyla K ve H tipi eğe ve ProFile Ni-Ti eğeyönteminden yararlanıldı. Kökler uzunlamasına ikiye ayrılarak stereomikroskopaltında incelendi. Görüntüler fotoğraflanarak bilgisayara aktarıldı. Pixelcount(Meteksan Sistem ARGE) programıyla tüm kanal yüzeyinde ve koronal, orta, apikalkanal bölgelerinde artık dolgu maddesi yüzeyinin kanal yüzeyine olan oranı yüzdeolarak hesaplandı. Değerler istatistiksel olarak değerlendirildi.Bulgularımıza göre iki örnek dışında tüm örneklerde kanal yüzeylerinde artık dolgumaddesi gözlendi. Kanal yüzeylerinde artık dolgu maddesi en fazla miktardasırasıyla AH-Plus, EndoREZ ve RoekoSeal gruplarında izlendi. Kanal dolgularınınuzaklaştırılmasında uyguladığımız iki farklı yöntemin etkinliklerini birbirleriylekarşılaştırdığımızda, tüm kanal yüzeylerini değerlendirdiğimizde AH-Plus (7,80) veRoekoSeal (4,83) gruplarında, bölgesel olarak değerlendirdiğimizde AH-Plus (7,76)kanal patı grubunda orta kanal bölgesi ile EndoREZ (14,83) ve RoekoSeal (10,14)gruplarının apikal kanal bölgelerinde Halotan/ProFile Ni-Ti eğe yöntemi istatistikselyönden daha fazla etkili bulundu. Ayrıca kanallarda artık dolgu maddesi miktarı enyüksek seviyede apikal, en düşük seviyede ise koronal kanal bölgesinde tespit edildi.
Özet (Çeviri)
SUMMARYRetreatment Of Root Canals Obturated in Conjuction With Newly Root CanalSealers: An InvestigationThe purpose of this study was to compare the efficacy of two techniques(Halothane/K and H type file and Halothane/ProFile Ni-Ti file) on removing newlyintroduced filling materials (AH-Plus, EndoREZ and RoekoSeal) from root canal.Also, to study the efficacy of remaining materials in coronal, middle, apical thirdsand whole root canal surface.60 extracted human anterior teeth were used in this study. After the root canals wereinstrumented up to size 40, the root canals were obturated with lateral condensationtecnique using AH-Plus, EndoREZ and RoekoSeal sealers. The samples were storedin 100% humidity and 37ºC for a period of 3 months. Following this period, the rootcanals were retreated by using K and H-type files and ProFile Ni-Ti files withhalothane as a solvent. Root canals were split longitudinally into two parts, examinedwith stereomicroscope and photographed. The photographs were digitalized by usinga scanner attached to a computure with a developed programme. The ratio of theamount of debris of the coronal, middle and apical parts of the canal walls to the rootcanal surfaces were calculated. The obtained data were submitted for statisticalanalysis.The results of this study indicate that all the specimens examined showed debrisremaining on the canal walls except two specimens. The amount of remaining debrison the canal walls was the highest for AH-Plus followed by EndoREZ andRoekoSeal. When comparing the efficacy of two different methods employed, theremaining material of AH-Plus (7,80) and RoekoSeal (4,83) was highest in wholesurfaces. Also AH-Plus (7,76) was highest in middle thirds and EndoREZ (14,83)and RoekoSeal (10,14) were highest in apical third with halothane/ProFile Ni-Tigroup. In conclusion, the amount of debris were statistically highest in apical thirdand lowest in coronal thirds.