Elektif sezaryenlerde süksinilkolinin taşikardi görülme oranı ve kordon kan gazına etkisi
The ratio of tachycardia and the effect of umblical cord blood gas analysis of succinylcholine in patients with cesarean section
  1. Tez No: 194129
  2. Yazar: MERAL DENİZ
  3. Danışmanlar: FEHMİ COŞKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Süksinilkolin, otonomik sinir sistemi, kolinoreseptörler, sezaryen, taşikardi, kordon kan gazı, Succinycholine, otonomic nervous system, cholinureceptors, cesarean, tachycardia, umblical cord blood gas
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
iiÖZETDeniz, M., Sezaryenlerde Süksinilkolinin Taşikardi Görülme Oranı veKordon Kan Gazına Etkisi, Hacettepe Üniversitesi Tıp FakültesiAnesteziyoloji ve Reanimasyon AD, Uzmanlık Tezi. Ankara, 2006Süksinilkolinin kolinerjik reseptörlerle etkileşimi endojen katekolaminlerinsalınımına neden olur. Postgangliyonik sempatik sinir uçlarının presinaptiknikotinik reseptörlerinin aktivasyonu norepinefrin salınımı ile erken hemodinamikreaksiyonlar ortaya çıkabilir. Postganglionik presinaptik muskarinik reseptörlerinaktivasyonu norepinefrin salınımının azalmasına neden olabilir. Süksinilkolintarafından aktive edilen kolinoreseptörlerin bu zıt etkilerinden ortaya çıkan netsonuç az ve çeşitlidir. Süksinilkolinin iki tip reseptördeki zıt etkilerinin kliniktedengelenmiş olması beklenirken, reseptörlerin değişik derecede uyarılması vedesensisitizasyonu ile değişik klinik cevaplar oluşabilir. Buradan yola çıkarakelektif sezaryenlerde süksinilkolin sonrası taşilardi görülme oranı ve kordon kangazına etkisini araştırdık. Çalışmaya 126 hasta dahil edildi. Tüm hastalar propofolile indüksiyondan 30 sn. sonra iv. 1,5 mg/kg süksinilkolin aldı. Süksinilkolin ekdozları 0,3 mg/kg hastalar tekrar solumaya başladığında yapıldı. Süksinilkolinenjeksiyonu sonrası 30., 60. ve 120.sn.lerde kalp hızları ve kan basınçlarıkaydedildi. Kalp hızı değişikliklerine göre 3 grup oluşturuldu ( %20 artış gösteren,değişmeyen; ± %20 arasında seyreden, %20 azalan). Umblikal kord kan gazıanalizi yapıldı ve Apgar skorları kaydedildi. Süksinilkolin sonrası kalp hızındakiartışlar bazal değerlere ve propofol sonrası değerlere göre karşılaştırıldı.Süksinilkolin sonrası kalp hızları 30. sn.de bazal değerlere göre hastaların %57,9 uve 60. sn.de %42,9 u %20 artış gösterdi, propofol sonrası değerlere göre 30. sn.dehastaların %9,5 u ve 60. sn.de %10,3 ü %20 artış gösterdi. Sadece birinci ek dozsonrası umblikal kord PO2 SpO2 değerleri gruplar arasında düşüktü. Diğerveumblikal kord kan gazı değerleri arasında fark yoktu. Süksinilkolininpostgangliyonik sempatik sinir uçlarındaki presinaptik nikotinik reseptörleri aktiveedebileceği tartışıldı. Süksinilkolinin kordon kan gazına ve Apgar skoruna anlamlıbir etkisinin olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
iiiABSTRACTDeniz, M., The ratio of tachycardia and the effect of umblical cord blood gasanalysis of succinylcholine in patients with cesarean section, HacettepeUniversity Faculty of Medicine, Thesis in Anesthesiology. Ankara, 2006.Interaction of succinylcholine with cholinergic receptors is postulated toresult in release of endogenous catecholamines (predominantly norepinephrine).Activation of the presynaptic nicotinic receptors on the postganglionicsympathetic terminals leads to short-lasting release of norepinephrine. Activationof the presynaptic muscarinic receptors produces attenuation of the norepinephrinerelease. In the majorty of patients these opposing actions are balanced and the netresult is small, variable and of little clinical importance. An unbalanced responseleading to clinical manifestations can be expected if the two types of thepresynaptic cholinoreceptors are differentialy activated.We studied in patientswith elective cesarean section, the ratio of tachycardia and the effect of umblicalcord blood gas analysis of succinylcholine. The study was performed 126patients. All patients received intravenously 1,5 mg/kg succinylcholine after 30seconds propofol injection. Additional succinylcholine doses were injected 0,3mg/kg when the patients had spontaneous respiration. Heart rates, bood pressureswere measured 30, 60 and 120 seconds after the administration ofsuccinylcholine. There were 3 groups according to heart rate changes (20%increased, unchanged; ± 20%, 20% decreased). Umblical cord blood gas analysisand Apgar scores was noted. The increase of heart rate was tested according tobaseline values.20% increase of heart rate 30. second is 57.9% patients, 60. secondis 42.9% patients after succinylcholine according to baseline values. %20 increaseof heart rate 30. second is 9.5% patients, 60. second is 10.3% patients aftersuccinylcholine according to after propofol injection. Only after first additionaldose, umblical cord PO2 and SpO2 was more decreased between groups. Therewere no differences other umblical cord values. The possibility thatsuccinylcholine stimulates presynaptic nicotinic receptors on the postganglionicsympathetic terminals is discussed. There were no differences betweensuccinycholine and umblical cord blood gas.