Histeroskopik tubal sterilizasyon; mikrotıkaç yönteminin güvenlik ve etkinliğinin araştırılması
Hysteroscopic tubal sterilization; research on safety and effectiveness of microinsert method
- Tez No: 194128
- Danışmanlar: PROF.DR. A. TARIK AKSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Histeroskopi, tubal sterilization, mikrotıkaç, poliklinik koşulları, Hysteroscopy, tubal sterilization, microinsert, outpatient setting
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
iiiÖZETSakıncı M., Histeroskopik Tubal Sterilizasyon; Mikrotıkaç Yönteminin Güvenlik veEtkinliğinin Araştırılması. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve DoğumUzmanlık Tezi, Ankara, 2005. Yeni bir histeroskopik sterilizasyon metodu olan mikrotıkaçyönteminin kalıcı kontrasepsiyon için tubal tıkanıklığı oluşturmada güvenlik, etkinlik vegüvenilirliğinin değerlendirilmesi, hastaların işlemden sonra iyileşme hızları ve işlemden ne derecetatmin olduklarının dökümante edilmesi amaçlanmıştır. Ocak 2004 - Aralık 2005 tarihleri arasındakalıcı kontrasepsiyon talebi ile Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve DoğumAnabilim Dalı, Jinekoloji polikliniğine başvuran ve mikrotıkaç yöntemi ile tubal sterilizasyonu kabuleden 34 hasta bu prospektif, tanımlayıcı çalışmanın kapsamına alınmıştır. Mikrotıkaç yerleştirmeişlemi 34 hastanın 32'sinde denenmiştir. Bir hastada tubal ostiumlar iki ayrı histeroskopi seansında davizualize edilemediği için, bir hastada ise obezite nedeni ile histeroskopide tubal oslara erişimmümkün olmadığı için kanulasyon denenmemiştir. Bilateral mikrotıkaç yerleştirme, girişimdebulunulan 32 hastanın 28'inde başarılı olmuştur. Bir hastada aynen unikornuat uterus görüntüsüoluşturacak şekilde kavitenin sol yanını tamamen oblitere eden sineşi nedeniyle, diğer hastada isebloke sol tüp nedeni ile olmak üzere iki hastada unilateral yerleştirme yapılmıştır. İki hastada bilateraltüplere kanülasyon denenmiş, ancak kanülasyon mümkün olmamıştır. Bunlardan birinde tubalostiumlar mikrotıkaç kateterinin doğrultusuna gelemeyecek derecede aşırı lateral pozisyondabulunduğu için, diğerinde ise önceden mevcut olan tubal oklüzyon veya kornual spazm nedeniylebilateral olarak kateter tüplerde ilerletilemediği için kanülasyon mümkün olmamıştır. Unilateralyerleştirme yapılan hastalar da dahil olmak üzere mikrotıkaç konulan 30 hastanın hepsinde HSG ilebilateral tubal tıkanıklık gösterilmiştir. Alternatif kontraseptif yöntemin kesilmesinden sonra 391kadın-ayı boyunca izlenen hastalarda bir adet gebeliğe rastlanmıştır. Mikrotıkaça bağlı bir yıllıketkinlik oranı %96.7 olarak bulunmuştur. Ortalama 13 aylık takip süresince hastaların hepsimikrotıkaç kullanımına gösterdikleri toleransı mükemmel olarak tanımlamışlardır. 3 vakada genelanestezi verilmiştir. Diğer bütün olgularda lokal veya genel anestezi uygulanmamış, işlemden 1-2 saönce oral flurbiprofen ve diazepam ile premedikasyon verilmiştir. İşlem esnasında hissedilen ağrı içinortalama VAS (vizüel analog skala) skoru 3.1 bulunmuştur. Ortalama işlem zamanı 11.5 dakika,işlemin başlamasından hastaların taburcu edilmesine kadar geçen ortalama zaman 42 dakika olaraksaptanmıştır.Sonuç olarak, mikrotıkaç anestezi gereksinimi olmaksızın poliklinik koşullarında uygulanabilengüvenli, etkin ve minimal invazif bir sterilizasyon metodudur. Laparoskopik tubal sterilizasyonun iyibir altenatifi olarak karşımıza çıkmaktadır. İşlem süresi ve taburcu olma süresi kısadır. İşlemesnasındaki ve uzun dönemdeki hasta toleransı oldukça iyidir.
Özet (Çeviri)
ivABSTRACTSakinci M., Hysteroscopic tubal sterilization; Research on Safety and Effectiveness ofMicroinsert Method. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Obstetrics andGynecology, Ankara, 2005. The objective is to evaluate the safety, effectiveness, and reliability of anew hysteroscopic sterilization method microinsert for permanent contraception, and to documentpatient recovery from the placement procedure and patient satisfaction. In the period between January2004 and December 2005, 34 patients who submitted Hacettepe University Faculty of MedicineObstetrics and Gynecology Department, gynecology outpatient clinic seeking permanentcontraception and accepted tubal sterilization with microinset method were included in thisprospective, decriptive study. Microinsert placement procedure was tried in 32 of 34 patients. Tubalcannulation wasn?t tried in two patients, because tubal ostia were not visualized in two consecutivehisteroscopy sessions in one of them and to reach the tubal ostia was not possible due to obesity inthe other. Bilateral microinsert placement was successful in 28 of 32 patients on whom the procedurewas tried. In two patients unilateral placement was done, because in one of them there was synechiawhich obliterates the left side of the uterin cavity completely simulating a unicornuate uterus, and leftfallopian tube was already blocked in the other. In two patients cannulation of both tubes was triedbilaterally, but it was not possible. In one of these patients tubal ostia were in an extremely lateralposition that microinsert catheter couldn?t be brought in the same direction with either ostia, in theother one microinsert catheter couldn?t be advanced in either of the tubes bilaterally due to occludedor stenotic tube previously or cornual spasm. In all of the 30 patients that the placement procedure wasdone, bilateral tubal occlusion was documented by HSG including the two patiens in whom unilateralplacement was done, too. One pregnancy was detected among the patients who were followed duringthe 391 woman-months period after cessation of the alternative contraceptive method. One yearefficacy rate of microinsert was found as 96.7%. During the mean 13 month follow up period all ofthe patients rated their tolerance of microinsert wearing as excellent. General anesthesia was used inthree patients. Local or general anesthesia wasn?t administered in any other cases, instead oralpremedication with flurbiprofen and diazepam was given 1-2 hours before the procedure. The meanvisual analogue scale (VAS) score for pain felt during the procedure was 3,1. The mean proceduretime was 11.5 min (5-22 min). The average time from begining the procedure to discharge of thepatients was 42 minutes.In conclusion, microinsert is a safe, effective, minimally invasive sterilization method which can beperformed in an outpatient setting without the need for anesthesia. It appears to be a good alternativeto laparoscopic tubal sterilization. The procudure time and the time to discharge is short. Patienttolerance during the procedure and in long term is good.