Ekstrahepatik biliyer obstrüksiyonlu hastalarda manyetik rezonans kolanjiyografi ile endoskopik retrograd kolanjiyografi etkinliğinin karşılaştırılması
Magnetic resonance cholangiography (MRC) to compare prospectively with diagnostic endoscopic retrograd cholangiography (ERC) in extrahepatic biliary diseases
- Tez No: 194152
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ SUMA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Biliyer obstrüksiyon, Ekstrahepatik hastalıklar, MRK, ERK, Biliary obstruction, Extrahepatic diseases, MRC, ERC
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
VÖZETÇalışma, ekstrahepatik biliyer sistem hastalıklarında tanısal endoskopikretrograd kolanjiyografi (ERK) ile karşılaştırmalı olarak manyetik rezonanskolanjiyografinin (MRK) etkinliğini araştırmak amacıyla prospektif olarakgerçekleştirildi. MRK ve ERK ile elde edilen sonuçlar; biyopsi, cerrahi operasyon veyacerrahi operasyon yapılmayanlarda medikal tedavi sonuçlarıyla karşılaştırıldı.Çalışmaya alınan 78 olguya MRK, 1,5 Tesla MR cihazı ile body phased-array coillkullanılarak yapıldı. MRK öncesinde, koronal lokalize edici görüntü üzerindenkoledokun yeri belirlendikten sonra aksiyel düzlemde SSFSE sekansı kullanaraktarandı. Ekstraduktal yapılarada incelemek için rutin aksiyel ve gerektiğinde koronalT2A FSE görüntüler eklendi MRK, HASTE sekans kullanılarak parakoronal ve aksiyalplanlarda nefes tutmalı olarak gerçekleştirilip ardından, maximum intensity projection(MİP) imajlar elde edilmiştir. ERK tüm olgularda aynı gün veya bir sonraki güniçerisinde genel cerrahi klinisyenleri tarafından uygulandı.ERK ile karşılaştırıldığında MRK'nın ekstrahepatik/suprapankreatik malignlezyonların tanısındaki duyarlılık, özgüllük, ve doğruluk oranları sırasıyla %75, %100ve %93, benign lezyonlarda sırasıyla %95, %91 ve %94, intrapankreatik/periampulleralandaki malign lezyonların tanısındaki duyarlılık, özgüllük, ve doğruluk oranlarısırasıyla %93, %91 ve %92, benign lezyonlarda ise %92 doğruluk oranı saptanmışolup, istatistiksel değerlendirmeye göre MRK ile son tanı, ERK ile son tanı ve MRK ileERK arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır.MRK, pankreatobiliyer sistemin noninvaziv olarak değerlendirmesinde uygunbir tetkik haline gelmiş ve anlamlı klinik yarar sağlamıştır. Biliyer ve gastrointestinalsistem cerrahisi yapılanlarda, ERK yöntemi tamamlanamamış veya başarısız olmuşhastalarda, MRK yararlı alternatif bir yöntemdir. Yakın gelecekte, MRK büyük orandatanısal ERK' nın yerini alabilecek, ERK öncelikli olarak tedaviye yönelik girişimlerdeyerini koruyabilecektir. Hatta MRK, abdominal MR ve MR Anjiyo ile kombinekullanıldığında duktal sistemin olduğu kadar, abdominal damarların ve solid organlarındeğerlendirmesine izin verecek ve pankreatobiliyer tümörü bulunan hastaların,preoperatif tanısı ve evrelemesinde geniş kapsamlı bilgiler sunacaktır.
Özet (Çeviri)
VISUMMARY RY er patolojilerininThis study aimed to determine the value of magnetic resonancecholangiography (MRC) to compare prospectively with diagnostic endoscopic retrogradcholangiography (ERC) in extrahepatic biliary diseases. The results obtained by MRC andERC were compared with results of biopsy, surgical operation or medical treatment in caseswho haven't undergone surgical operation. Seventy-eight patients were included in thisstudy. MRC was performed to these patients using 1.5 Tesla MR with a body phasedarray coil. Prior to MRC, localization of choledoc was determined through the coronalimage and then scanning was performed by using SSFSE sequence in the axial plane.Routine axial and if recessary coronal T2-W FSE images were added to evaluate theextraductal structures. MRC technique was performed using breath-hold HASTE (half-Fourier acquisiton single-shot turbo spin-echo) sequence in coronal and paracoronalplanes followed by maximum intensity projection (MİP) reconstruction. ERC wasperformed by gastroenterologists within the same day or 1 day later.Sensitivity, spesifity and accuracy rates of MRC compared with ERC were%75, %100 and %93 in the diagnosis of extrahepatic/suprapancreatic malign lesions;%95, %91 and %94 in the diagnosis of extrahepatic/suprapancreatic benign lesions,%93, %91 and %92 in the diagnosis of intrapancreatic/periampullary malign lesionsrespectively. Accuracy rate of intrapancreatic/periampullary benign lesions was foundas %92. According to statistical evaluation, there was no significant difference betweenMRC and final diagnosis, ERC and final diagnosis, MRC and ERC findings.MRC has become a feasible means of non-invasively evaluating thepancreatobiliary system and has considerable clinical utility. In patients for whom ERChas been incomplete or failed or those with biliary and gastrointestinal surgicalprocedures, MRC is a useful alternative modality. In the near future, MRC may replacemost of the diagnostic ERC such that ERC is reserved primarily for therapeuticinterventions. Furthermore, when MRC is performed in conjunction with abdominalMR and MRA, the 'all-in-one' examination permits evaluation of the solid organs andvessels of the abdomen as well as the ductal systems, providing the comprehensiveinformation needed for the preoperative diagnosis and staging in patients withpancreatobiliary tumor.