Anti-HLA antikorlarının tespitinde multipar gebelerden alınan serumların kullanılması
The usage of multiparous women's serum for establishing anti-HLA antibodies
  1. Tez No: 194164
  2. Yazar: NİLNUR EYERCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İBRAHİM PİRİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Multipar gebe, HLA, anti-HLA, Multiparous women, HLA, anti-HLA
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Anti-HLA antikorlarının organ nakillerinde büyük öneme sahip olduğu iyibilinmektedir. Bu antikorlar ilk kez çok kan transfüzyonu yapılan kişilerde tespit edilmiştir.Aynı antikorlar daha sonra birden fazla gebeliği olmuş kadınlarda, rejeksiyona uğramıştransplantasyon hastalarında ayrıca viral enfeksiyon ve otoimmün hastalıklarda da tespitedilmiştir. ki veya daha fazla gebeliği olan kadınların %50'sinde bu antikorlararastlanabilmektedir. Bu antikorların oluşum sebebi fetüsün immunojenik olmasıdır.Biz çalışmamızda gebe kadınların antikor profillerini inceleyerek HLA antijenlerininimmünojenitesini analiz ettik. 175 gebe kadın (2 veya daha fazla gebeliği olan) çalışmayadahil edildi. mmünize olan kadınlar tesbit edilerek (82 kadın) anti-HLA antikorları incelendi.1 serum HLA-A2 ile 2 serum HLA-A24 ile, 2 serum HLA-B51 ve 1 serum da HLA-B35 ilespesifik reaksiyon verirken, 5 serum (%70) non-spesifik olarak HLA antijenleriyle reaksiyonverdi.
Özet (Çeviri)
It is well known that anti-HLA antibodies have great importance for tissuetransplantation. These antibodies were first established in the serum of several bloodtransfused patients. The same antibodies are also present in patients with pregnancy, previousgraft rejection, virus infections and auto-immune diseases. Anti-HLA antibodies arefrequently seen in 50% of women with at least two pregnancies. The reason of the productionof antibodies with pregnancy is immunogenicity of fetus.In this study, the immunogenicity of HLA antigens was analysed by examining theantibody profiles in women who have been pregnant at least two times. 175 sera werecollected from multiparous women to investigate,if exist, anti-HLA antibodies. Eighty two of175 sera displayed reactivity with HLA antigens. Sera reacted with specific HLA antigenswere as follows: 1 serum with anti-HLA-A2, 2 sera with anti-HLA-A24, 2 sera with anti-HLA-B51 and 1 serum with anti-HLA-B35. Five sera gave at least 70% reactivity with allHLA antigens.