Posterior tek diş eksikliğinde modifiye inley tutuculu adeziv köprülerin klinik uygulaması: dört yıllık klinik çalısma
Clinical application of posterior modified inlay retained adhesive fixed partial dentures in cases with a single missing tooth: a four-year clinical study
  1. Tez No: 194261
  2. Yazar: AYÇA DENİZ İZGİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞEBNEM ESKİMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Modified inlay, adhesive denture, posterior single missing tooth
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
POSTER OR TEK D Ş EKS KL Ğ NDE MOD F YE NLEY TUTUCULU ADEZ VKÖPRÜLER N KL N K UYGULAMASI: DÖRT YILLIK KL N K ÇALIŞMADh. Ayça Deniz ZGÖZETEksik dişlerin tamamlanmasında kullanılan kron-köprü restorasyonlarında komşu dişlerinmine ve dentin dokularından yapılan madde kaybı, dişlerin yapısal bütünlüğünün korunmasıilkesine ters düşmektedir. stenmeyen bu kayıpları önlemek amacıyla daha konservatifyöntemler bulma arayışı içine girilmiştir. Bu arayış , dişlerin yapısal bütünlüğünü daha aztehdit edecek preparasyonlar geliştirilmesini sağlamıştır .Adeziv köprüler, ön ve arka grup dişeksikliği rehabilitasyonunda konservatif bir yaklaşımla destek ve yumuşak dokuların sağlığıve uyumlu ilişkisini devam ettiren kalıcı bir sabit protez tipi olarak kabul görmektedir .Bu çalışmada toplam 54 hastaya iki farklı materyal kullanarak 64 adet modifiye inleytutuculu adeziv köprü uygulandı. Alt yapı materyali olarak metal destekli seramik (52 adet) vefiberle güçlendirilmiş kompozit rezin kullanıldı. Periodontal dokuların sağlığını grafi veperiodontal indeksler yardımıyla ilk 6 ay ve simantasyondan itibaren birer yıl arayla yapılankontrollerde belirlendi. Ayrıca modifiye United States Public Health Service (USPHS)kriterleri kullanılarak destek dişler ve kompozit rezin gövdeler kontrol edildi.Yapılan kontroller sonucunda elde edilen veriler başlangıç ve bitiş değerleri olmak üzeredeğerlendirildi. Periodontal indeksler ve dişeti cebi derinliği ölçümleri ikili karşılaştırma testi(student t) kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirildiğinde; Silness-Löe plak indeksi vedişeti oluğu kanama indeksi başlangıç ve bitiş değerleri arasındaki fark anlamlı bulunurken,dişeti cebi derinliği ölçümlerindeki fark anlamlı bulunmamıştır.Modifiye USPHS kriterlerine göre yapılan değerlendirme sonucunda, son kontrollerdeA (ideal) değerinin görülme yüzdeleri ; retansiyonda %96.09, renk uygunluğunda %60.93,marjinal renklenmede %40.62, anatomik formda %93.75 ve marjinal adaptasyonda %96.09olarak bulundu.Sekonder çürük sadece bir hastada görüldü ve A ( ideal ) değerinin görülme yüzdesi %99.21olarak bulundu. Fiberle güçlendirilmiş gövdelerdeki kırılma ise iki köprüde oluştu ve A ( ideal )değerinin görülme yüzdesi %75 olarak bulundu. Fiberle güçlendirilmiş köprülerde A ( ideal )değeri yüzey düzgünlüğünde %83.33 , renk uygunluğunda ise % 75 olarak tesbit edildi.Adeziv köprülerin ağızda kalma süreleri kullanılan materyale, cinsiyete ve eksik dişlerinlokalizasyonlarına göre Kaplan-Meiers testi kullanılarak değerlendirildi. Bu sonuçlararasındaki farkın anlamlı olup olmadığını belirlemek için de Breslow (genelleştirilmişwilcoxon ) testi kullanıldı. Bu test sonuçlarına göre ; metal destekli seramik köprülerkompozit rezin köprülere oranla daha başarılı bulunurken, cinsiyetin ve eksik dişlokalizasyonunun başarıya etkisinin anlamlı olmadığı gözlenmiştir. Adeziv köprülerin ağızdakalma oranı ortalama 30.01 ay olarak bulunurken, adeziv köprünün desimante olması veyagövdenin kırılması başarısızlık olarak kabul edildiğinde adeziv köprülerin başarı oranı%92,18 (59 adet) , desimantasyon oranı %4,68 (3 adet) , kırılma oranı %3,1 (2adet) olarakbelirlenmiştir. Desimante olan köprüler tekrar simante edildikten sonra fonksiyonel ağızdakalma süresi ise %96.87 olmuştur.Anahtar kelimeler : Modifiye inley , adeziv köprü, posterior tek diş eksikliği
Özet (Çeviri)
CLINICAL APPLICATION OF POSTERIOR MODIFIED INLAY RETAINEDADHESIVE FIXED PARTIAL DENTURES IN CASES WITH A SINGLE MISSINGTOOTH: A FOUR-YEAR CLINICAL STUDYDt. Ayça Deniz ZGSUMMARYTreatment with conventional fixed partial dentures will always cause a reduction ofhealthy dental tissue on the abutment teeth. The unwilling sacrifice of healthy tissue had ledscientists to investigate for conservative methods for the treatment of missing teeth. Theseinvestigations had brought the invention of the adhesive fixed partial dentures - minimallyinvasive restorations, especially for single missing tooth in the anterior or posterior region.Fifty-four patients were included in the study. Sixty-four modified inlay retained adhesivedentures were applied altogether. Fifty-two of the dentures were made of porcelain fused on ametal framework, for the rest 12, fiber reinforced composite resin was used. Periodontalhealth of the abutment teeth was followed-up 6 months after the treatment and regularly,every 1-year after the treatment with an aid of periapical radiographs and periodontal indexes.Modified US Public Health Service (USPHS) criterion was used to evaluate the resin ponticsand the health condition of the abutment teeth.At the end of the study the collected data was evaluated distinct from one another for theend of the follow-up and before the treatment. Periodontal index results and gingival pocketdepths were compared with a Student?s t test statistically. The data for Silness-Löe PlaqueIndex and Sulcus Bleeding Index was found statistically different for the before treatment andafter follow-up period. Gingival depth measurement results were statistically indifferent.According to the evaluation made using the Modified USPHS criterion, after the follow-upperiod the ?A? quantity (set as ideal) was; 96.09% for retention, 60.93% for color stability,40.62% for the coloring of the cavity margins, 93.75% for anatomic form, 96.09% formarginal adaptation. Secondary caries was detected only in one denture and the ?A? quantitywas calculated as 99.21%. Two failures occurred with fiber reinforced dentures and 75% werefound as ideal for the fracture of the fiber reinforced pontics. No decementation was detectedfor the fiber reinforced dentures while the ?A? quantity in this group for the unaltered surfacesmoothness was 83.33%, and 75% for color matching.The time until failure occurred was evaluated from, type of the denture, localization ofmissing tooth and the sex of the patient, point of view using Kaplan-Meiers test. Thedifference between the results of the Kaplan-Meiers test was statistically evaluated using theBreslow test. According to these evaluations porcelain-fused-to-metal dentures were foundmore reliable than fiber reinforced composite resin dentures. The sex of the patient and thelocalization of the missing tooth were statistically indifferent for the success of the treatment.The average time until the failure occurred for the adhesive inlay retained fixed partialdentures was measured as 30.01 months. Since the decementation of a denture and thefracture of the pontic of a denture were accepted as failure, the success rate was calculated ashigh as 92.18% (59 dentures). The decementation rate was 4.68% (3 dentures) and thefracture rate was 3.1% (2 dentures). Considering recementing the decemented dentures thefunctional success rate was calculated as 96.87%.