Kanser hastasına bakım veren eşlerin duygusal ve sosyal gereksinimlerinin belirlenmesi
Identification of the emotional and social neccessities of husbands or wives giving care to patients with cancer
  1. Tez No: 194262
  2. Yazar: DERYA ÖZCANLI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİMET OVAYOLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, hastanın eşi, duygusal ve sosyal gereksinimler, bakım verme, Cancer, Husband or wife of a patient, emotional and socialneccessities, giving care
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Araştırma kanser hastasına bakım veren eşlerin duygusal ve sosyalgereksinimlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Ocak 2005-Haziran 2005 tarihleri arasında onkoloji ve hematoloji servislerinde yatarak tedavigören 100 hasta örnekleme alınmıştır. Veri toplama aracı olarak ?Kişisel BilgiFormu? ve araştırıcı tarafından geliştirilen ?Duygusal ve Sosyal Sorunları BelirlemeFormu? kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Tek Yönlü Varyans Analizi(One-Way Anova), Evren Ortalaması Önemlilik Testi (One Sample Test), İkiOrtalama Arasındaki Farkın Önemlilik Testi (İndependent Samples Test)kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen sonuçlara göre; kanser hastasına bakım veren eşlerinduygusal sorunlarını etkileyen değişkenler; kanser türü, eşlerin eğitim durumu,eşlerin meslekleri, gelir düzeyi, evlilikteki paylaşım durumu, günlük bakım süresiolarak belirlenmiştir. Bakım veren eşlerin sosyal sorunlarını ise kanser türü, kansertanısı aldığı süre, eşleri eğitim durumu, eşlerin meslekleri, gelir düzeyi, evlilik süresi,günlük bakım süresinden etkilenmiştir. Bu bulgular doğrultusunda, kanser hastasınabakım veren eşlerin duygusal ve sosyal gereksinimlerinde önemli farklılıklar olduğubelirlenmiş ve sonuçlara uygun öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Investigation was made as definitive for identification of the emotional andsocial neccesities of husbands or wives who give care to patients with cancer. 100patients who had been treated in Oncology and Hematology departments betweenJanuary 2005-June 2005 were included. ?Personel Information Form? and ?Form forIdentifying Emotional and Social Problems? which was improvised by theinvestigetor were used for data collection. One-Way Anova, One Sample Test andIndependent Sample Tests were used for data evaluation.According to the results obtained in the investigation, veriables affecting theemotional problems of the husbands or wives giving care to the patients with cancerwere; type cancer, educational status of the pairs, occupations of pairs, income status,shearing position of the married and daily care period. Social problems wereaffecded by cancer type, period after diagnosis of cancer, educational statusoccupations, income status of pairs, period of married and daily care period. Inconclusion, important differences have been determined in the emotional and socialnecessities of husbands or wives giving care to patients with cancer and propersuggestions are improvised.