Çocuklarda ultrasonografi eşliğinde internal juguler ven kateterizasyonu
Ultrasound-guided internal jugular vein catheterization in children
  1. Tez No: 194264
  2. Yazar: ABDULLAH ÖZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSEYİN İLHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: kateterizasyon, santral venler, internal jugular, ultrason, çocuk, catheterization, central veins, internal jugular, ultrasound, children
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
vÖZETÖzel, A. Çocuklarda ultrasonografi eşliğinde internal juguler venkateterizasyonu. E sk iş eh i r Os ma ng a zi Üni v ersi tesi Tı p Fa k ül tes iÇo cuk Cerrah isi An abi li m Da lı T ıp ta Uzma n lıkT ezi,E sk iş eh i r, 20 07. Bebek ve çocuklarda internal juguler venin perkütankateterizasyonu düşük başarı oranı ve yüksek komplikasyon ile sonuçlanır. Ultrasoneşliğinde internal juguler ven kateterizasyonu, özellikle bebek ve çocuklarda klasikanatomik işaretleme tekniğine göre birçok üstünlüklere sahiptir. Şubat ve Mayıs2007 arasında, santral venöz kateter kullanılması gereken 40 çocukta, ultrasonrehberliğinde internal juguler ven kanülasyonu yapıldı. 10 MHz'lik küçük boyutluultrason probu kullanıldı. Damar girişi yapılmadan önce ven ve karotid arterinderinliği, çapı, pozisyonu ve kanülasyon süresi ölçüldü. Ultrason görüntülemesi vekanülasyon aynı kişi tarafından yapıldı. Başarılı kanülasyon oranı % 95 idi. Onikiaylıktan büyük hastalarda başarı oranı % 100, küçüklerde % 83.3 olarak bulundu.Erişkinlerde olduğu gibi çocuklarda santral venöz kateter, internal juguler veneyerleştirilebilir. Fakat erişkinlerle karşılaştırıldığında santral venöz kateteryerleştirilmesi teknik olarak daha zor olup, daha fazla risk taşır. Ultrasonrehberliğinin üstünlüğü, girişim yapmadan önce, bölgenin anatomik yapısınıngörülebilmesidir. Ultrason rehberliğinde internal juguler vene kateter yerleştirilmesi,oldukça güvenli, başarısı yüksek ve komplikasyonları düşük olan bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
viABSTRACTÖzel, A. Ultrasound-guided internal jugular vein catheterization inchildren. E s ki ş ehi r O s ma ng a zi Univ ers i ty Fa cul ty of Med icin e,Med ical S p eci ali ty Th esi s in Depa rtmen t of Pedi a tri c Su rg ery ,E ski ş ehi r, 20 07 . Percutaneous cannulation of the internal jugular vein in infantsand children guided by palpation of anatomical landmarks has a lower success rateand higher rate of complications. Ultrasound guidance for percutaneous puncture ofthe internal jugular vein provides many advantages over the classic landmark-guidedtechnique, particularly in infants and children. Between February and May 2007,internal jugular vein cannulation was performed by ultrasound guidance in fortychildren requiring central venous catheter. A small caliber probe using 10 MHzultrasound wave was utilized. Before the puncture was performed, we measured thedepth, size and position of the vein and carotid artery, cannulation time. Allultrasound examinations and cannulations were performed by the same operator.Successful cannulation rate were 95 %. The incidences of complication were treehemotoma and tree arterial punctures in all patients. In children over 12 months,success rate at the first attempt 100 %; in infants under 12 months, success rate 83.3%. In children, as in adults, central venous catheter is placed into the internal jugularvein; however, compared to the adults, central venous catheter placement in childrenis technically more difficult and carries more risk. The major advantage with theultrasound-guided approach is the ability to visualize the structures at the puncturesite before cannulation is attempted. Ultrasound-guided placement of internal jugularvein catheters is very safe with very high success rate and few complications.