Farelerde metotreksat'ın ince barsak mukozası üzerine yaptığı harabiyete E vitamininin etkisi
The effects of vitamin E on the mucosa of small intestine damage induced by methotrexate on the mice
- Tez No: 194263
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET YÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Metotreksat, E vitamini, ince barsak-i, Methotrexate, vitamin E, small intestine- iii
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziFARELERDE METOTREKSAT'IN İNCE BARSAK MUKOZASIÜZERİNEYAPTIĞI HARABİYETE E VİTAMİNİNİN ETKİSİİnci ÖZPAMUKCUGaziantep Üniversitesi-Sağlık Bilimleri Enstitüsü,Histoloji-Embriyoloji Anabilim DalıDanışman: Doç.Dr. Mehmet YÜNCÜEylül 2005- 44 SayfaAmaç: Kanser tedavisinde yaygın olarak kullanılan metotreksat (methotrexate,MTX) ince barsak mukozasında harabiyete yol açarak malabsorpsiyona sebep olur.Biz bu çalışmada MTX'e bağlı oluşan ince barsak hasarına karşı, E vitaminininkoruyucu etkisi olup olmadığının histopatolojik ve biyokimyasal yollarla araştırmayıamaçladık.Gereç ve Yöntem: Çalışmada kullandığımız 30 adet Swiss albino fare, birikontrol olmak üzere 3 eşit gruba ayrıldı. I. Deney grubuna (MTX grubu) 20 mg/kgdozunda MTX intraperitoneal olarak injekte edildi. II. Deney grubuna (VEMTX grubu)ise aynı dozda intraperitoneal MTX injeksiyonu yanı sıra, injeksiyondan 1hafta öncebaşlanıp deney sonuna kadar, 300mg/kg/gün intraperitonal E vitamini verildi. MTXinjeksiyonundan 4 gün sonra öldürülen farelerin jejunumlarından alınan dokuörnekleri ışık mikroskobu ile incelendi ve bu dokularda malondialdehid (MDA)ölçümleri yapıldı.Bulgular: Sadece MTX verilen grupta ileri derecede, villuslarda kısalma,küntleşme ve birleşmeler gözlendi. Villus epiteli dökülmüş ve yer yer tamamenkaybolmuştu. Kripta epitelinde dejenerasyon, kripta sayısında azalma ve bazıyerlerde kistik dilatasyon dikkati çekiyordu. Lamina propriada yaygın mononükleerhücre infiltrasyonu görüldü. VEMTX grubunda oluşan tüm hasarların şiddetinin dahaThis document was created by Print2PDFhttp://www.software602.comaz olduğu saptandı. Jejenum doku MDA ölçümleri de VEMTX grubunda dahadüşüktü.Sonuç: MTX'e bağlı oluşan ince barsak hasarlarının önlenmesinde, E vitaminikısmen etkili oldu. Bu etkide E vitamininin antioksidan özelliğinin önemli olabileceğidüşünüldü. Böylece E vitamininin MTX'in istenmeyen etkisini önlemede faydalıolabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.S.ThesisTHE EFFECTS OF VİTAMİN E ON THE MUCOSA OF SMALLİNTESTİNE DAMAGE İNDUCED BY METHOTREXATE ON THE MİCEİnci ÖZPAMUKCUGaziantep University-Graduate School of Health Science Department ofHistology and EmbriyologySupervisor: Doç. Dr. Mehmet YÜNCÜSeptember-2005,44 pagesAim:: Methotrexate (MTX), widely used for cancer therapy, leads to malabsorption bydamaging the small intestinal mucosa. In this study, we aimed to investigate whether vitaminE is protective or not against the damaging effects of MTX by histopathologic andbiochemical methods.Methods: Thirty Swiss albino mice used in this study were divided into three groups.To the first study group 20 mg/kg MTX was injected intraperitoneally. To the II. Group inaddition to MTX injection (starting from one weak before injection until the end of study)vitamin E was given intraperitonally. Four days after MTX injection mice were sacrified andthe tissue samples taken from their jejunums were investigated under light microscope.Malondialdehyde (MDA) levels of these tissue samples were also determined.Results: : In only the MTX treated group, high degree of shortening, atrophy andfusion were seen in the villi. Villous epithelia was lost patchvise. Crypt epithelium wasdegenerated and the number of crypt was decreased. In same places there were crypticdilatations. Progressive mononucleas infiltrations were seen in lamina propria. In the VEMTXgroup the level of degenerations was much less. MDA levels of jejunal tissue samples werealso lesses in the VEMTX group.- ii -This document was created by Print2PDFhttp://www.software602.comConclusion: In the protection of small intestinal epithelium due to MTX vitamin E wasfound to be partially effective. In this effect the antioxidant characteristic of vitamin E may bemore important. Thus it could be concluded that vitamin E may be helpful in the protection ofthe unwanted effects of MTX.