Tavsan kulagı flow-through venöz flebinde nitrik oksit düzeyinin belirlenmesi , nitrik oksit öncüler ile sentez inhibitörlerinin nitrik oksit düzeyi ve flep yasamına etkileri
Nitric oxide levels in rabbit ear flowthrough venous flaps and the effects of nitric oxide precursor and inhibitor on the survival and nitric oxide levels
  1. Tez No: 194286
  2. Yazar: MEHMET ÖZKÖSE
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İRFAN ÖZYAZGAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Nitrik oksit, venöz flep, arjinin, L-NAME, Nitric oxide, venous flap, arginine, L-NAME
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
TAVŞAN KULAĞI FLOW-THROUGH VENÖZFLEB NDE N TR K OKS T DÜZEY N NBEL RLENMES , N TR K OKS T ÖNCÜLER LESENTEZ NH B TÖRLER N N N TR K OKS T DÜZEYve FLEP YAŞAMINA ETK LERÖZETAmaç: Venöz flepler plastik cerrahide nispeten yeni uygulamalardır ve yaşammekanizmaları açık olarak ortaya konulamamıştır. Yaşam oranlarının artırılmasınaihtiyaç vardır. Nitrik oksit'de son yıllarda flep patofizyolojisinde üzerinde sık durulanve arteryal fleplerde flep canlılığı ile ilişkisi olduğu gösterilmiş bir maddedir. Ancakvenöz flep yaşamındaki rolü literatürde yer almamıştır. Bu çalışma, venöz fleplerdenitrik oksit düzeyindeki olası değişiklikleri belirlemek, nitrik oksit öncüleri ile sentezinhibitörlerinin venöz flep nitrik oksit düzeyine ve flep yaşamına etkilerini araştırmakamacıyla yapılmıştır.Gereçler ve yöntem: Çalışmada denek olarak ağırlıkları 2100-3600 grarasında değişen 36 adet Yeni Zellanda tipi 6 aylık erkek beyaz tavşan kullanıldı.Denekler, kontrol (n=14), L-arjinin (n=10) ve L-NAME (n=10) olmak üzere üç grubaayrıldı. Kontrol grubunda nitrik oksit'in normal kan ve doku değerlerini belirlemekiçin, 10 tavşandan flepler kaldırılmadan iki hafta önce kan ve doku örnekleri alındı.Tüm gruplarda 10'ar tavşanın her iki kulağında, santral venin ön dalının içindengeçtiği 3x5 cm' lik flow-through venöz flepler hazırlandı. Kontrol, L-arjinin ve L-NAME gruplarına sırasıyla 2 cc/gün salin solüsyonu, 1 gr/kg/gün L-arjinin ve 50mg/kg/gün L-NAME, 3 gün süre ile intraperitoneal yolla verildi. Postoperatif 24.saatte, tüm tavşanlardan biyokimyasal analiz için kan ve doku örnekleri alındı.Yedinci gün flep canlılığına bakıldı.Bulgular: Kontrol grubunda ortalama flep canlılık oranı %60.66±14.11, L-arjinin grubunda %95.36±5.74, ve L-NAME grubunda %55.11±13.10 olarak bulundu.L-arjinin grubunda, hem L-NAME grubuna, hem de kontrol grubuna kıyasla flepcanlılık oranları istatistiksel olarak anlamlı şekilde artmıştı (p0.05). L-arjinin uygulanan gruptaki nitrik oksit kan düzeyi 119.32(±63.91) mikromol/mg protein, doku düzeyi 0.26 (±0.22) mikromol/mg protein, L-NAME grubunda nitrik oksit kan düzeyi 148.90 (±96.20) mikromol/mg protein, dokudüzeyi ise 0.08 (±0.03) mikromol/mg protein olarak ölçüldü. Gruplar arasında kannitrik oksit düzeyi açısından anlamlı bir fark yok iken (p>0.05), doku düzeyi açısındananlamlı fark vardı (p0.05).Sonuç: Bu bulgulara göre modelimizde venöz flep nitrik oksit kan düzeyiartarken, doku düzeyi değişmemiş, L-arjinin nitrik oksit düzeyini değiştirmeden flepcanlılığını anlamlı olarak artırmış, L-NAME ise nitrik oksit düzeyini düşürmüş ancakflep canlılığını etkilememiştir.
Özet (Çeviri)
NITRIC OXIDE LEVELS IN RABBIT EAR FLOW-THROUGH VENOUS FLAPS AND THE EFFECTS OFNITRIC OXIDE PRECURSOR AND INHIBITOR ON THESURVIVAL AND NITRIC OXIDE LEVELSABSTRACTAim: Venous flaps are relatively new in plastic surgery, and their mechanismon viability is still undefinite. They have survival problem especially when they areprepared in large dimensions and need survival enhancement. Nitric oxide is one ofthe most studied agent that plays an active role on arterial flap survival and flappathophysiology. But still there is no English literature about its effect on venous flapsurvival. This study, was been performed to determine the possible changes in thenitric oxide levels in venous flaps and to see the effects of nitric oxide precursors andinhibitor on nitric oxide levels and flap survival experimentally.Materials and Methods: In this study, 36 male, 6 months of age white NewZealand Rabbits, weighing 2100-3600 grams were used. The animals were dividedinto 3 groups including control (n=14), L-arginine (n=10) and L -NAME (n=10).In control group, to determine the normal blood and tissue values of nitricoxide, samples were taken from 10 rabbits 2 weeks before flap harvesting. In allgroups, 3x5 cm flow-through venous flap were prepared passing through the anteriorbranch of central veins on both ears of rabbits.To the groups control, L-arginine and L-NAME; 2 cc/day saline, 1 gr/kg/dayL-arginine and 50 mg/kg/day L-NAME were given intraperitoneally respectively for3 days. The blood and tissue samples were taken from all rabbits on thepostoperatively 24th hour. On the 7th day the flap survivals were evaluated.Results: Flap survivals were %60.66±14.11 in control, %95.36±5.74 in L-arginine and %55.11±13.10 in L-NAME groups. The flap survival in L-arginine groupwas significantly higher than the groups L-NAME and control. But there was nosignificant difference between the control and L-NAME groups.The rabbit ear normal levels of nitric oxide were found 59.29 (±44.22)micromol/mg protein in blood and 0.46 (±0.36) micromol/mg protein in tissue.The average nitric oxide levels of venous flaps were 128.77 (±76.19)micromol/mg protein in blood and 0.36 (±0.11) micromol/mg protein in tissue.The nitric oxide blood level of venous flap increased than the normal whilethere was no difference between the venous flap and normal nitric oxide tissue levels.The blood nitric oxide level of L-arginine group was 119.32 (±63.91) micromol/mgprotein, the tissue nitric oxide levels were 0.26 (±0.22) micromol/mg protein. Theblood nitric oxide levels of L-NAME were 148.90 (±96.20) micromol/mg protein andtissue nitric oxide levels were 0.08 (±0.03) micromol/mg protein. While there was nosignificant difference of nitric oxide blood levels between the 3 groups (p>0.05), thetissue levels were significantly different (p0.05).Conclusion: According to these results; the blood nitric oxide levels ofvenous flaps were increased while the tissue nitric oxide levels were unchanged, L-arginine increased the survival of flap without changing the nitric oxide levels, and L-NAME decreased the nitric oxide levels but did not effect the flap survival.