Akciğer kanserlerinde siklooksijenaz-2, vasküler endotelyal büyüme faktör, osteopontin ve human papilloma virüsün prognostik önemi
The prognostic importance of cyclooxygenase-2, vascular endothelial growth factor, osteopontin and human papilloma virus in lung cancer
  1. Tez No: 194293
  2. Yazar: GAMZE UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. SERAP HASTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, tümör belirteci, human papilloma virüs, siklooksijenaz-2, osteopontin, vasküler endotelyal büyüme faktörü, yaşam süresiV, Cyclooxygenase-2, lung cancer, tumor marker, osteopontin, humanpapilloma virus, survival, vascular endothelial growth factor
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZETAkciğer Kanserlerinde Siklooksijenaz-2, Vasküler Endotelyal BüyümeFaktörü, Osteopontin ve Human Papilloma Virüsün Prognostik ÖnemiAkciğer kanseri tanısı aldığında hastaların genellikle ileri evrede olması yüksekmortalite nedenidir. Bu yüzden, erken tanıda ve prognozun belirlenmesinde yenibelirteçlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, akciğer kanserlerinde siklooksijenaz-2 (cyclooxygenase-2, COX-2), vasküler endotelyal büyüme faktörü (vascularendothelial growth factor, VEGF), osteopontin ve human papilloma virüsün (HPV)ekspresyonları ve bunların prognostik önemi araştırılmıştır.Bu çalışmada, bronkoskopik akciğer biyopsisi ile akciğer kanseri tanısı alan 70hasta (grup 1), bronkoskopik biyopsileri tanısal olmayan ve bronkoskopik biyopsi dışıyöntemlerle akciğer kanseri tanısı alan 22 hasta (grup 2) ve benign akciğer hastalığıtanısı alan 33 hasta (grup 3, kontrol grubu) değerlendirildi. Çalışmadaki 125 hastanın% 80'i (n=100) erkek, yaş ortalaması 56,4±13,8 idi. Grup 1 ve 2'deki hastaların yaşortalaması, erkek hasta sayısı ve sigara kullanım miktarı, benign akciğer hastalığı olankontrol grubundaki hastalara göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Grup 1'dekihastalarda COX-2 ekspresyon derecesi ile COX-2 ve VEGF'in ekspresyon yoğunluklarıkontrol grubuna göre daha fazla tespit edildi. Grup 1 küçük hücreli akciğer kanserlihastalarda, COX-2 ekspresyon derecesi ve yoğunluğu ile VEGF ekspresyon yoğunluğukontrol grubuna göre daha yüksek tespit edildi. Grup 1 küçük hücreli dışı akciğerkanserli hastalarda ise COX-2 ve VEGF'in ekspresyon yoğunluğu kontrol grubuna göredaha fazla bulundu. Osteopontin ekspresyon derecesi ve yoğunluğu ile hasta gruplarıarasında ilişki saptanmadı. Ayrıca akciğer kanserli hasta gruplarının hiçbirisinde HPVpozitifliği saptanmadı. Yaşam süresi analizlerinde ise siklooksijenaz-2, vaskülerendotelyal growth faktör ve osteopontinin ekspresyon derecesi ve yoğunluğu ile yaşamsüresi arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı.Sonuç olarak çalışmamızda, COX-2, VEGF ve osteopontinin akciğerkanserlerinde prognostik önemi saptanamamıştır. Ayrıca akciğer kanserikarsinogenezisinde HPV'nin rolü de gösterilememiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Prognostic Importance of Cyclooxygenase-2, Vascular EndothelialGrowth Factor, Osteopontin and Human Papilloma Virus in LungCancerBeing in advanced stage of the patients at the time of diagnosis is the meanreason of high prevalence of mortality in lung cancer. Thus new markers are needed forboth early diagnosis and prognosis. In this study, the expressions and prognosticimportance of cyclooxygenase-2 (COX-2), vascular endothelial growth factor (VEGF),osteopontin and human papilloma virus (HPV) were evaluated.We enrolled 125 adult patients (Female/Male=25/100, mean age=56.41±3.8).Men gender, mean age and smoking status were significantly higher in lung cancergroups diagnosed by bronchoscopic biopsy (group1) and diagnosed by other methods(group2) than control group. The degree of cyclooxygenase-2 expression and theintensity of cyclooxygenase-2 and vascular endothelial growth factor expression werefound significantly higher in Group 1 than the control group. The degree and intensityof COX-2 expression and the intensity of vascular endothelial growth factor expressionwas found higher in Group 1 than the control group in small cell lung carcinomapatients. The intensity of cyclooxygenase-2 and vascular endothelial growth factor inGroup 1 was higher than the control group in non-small cell lung carcinoma patients.There was no relationship between the degree and intensity of osteopontin expressionand the patient groups. In addition, there was no HPV positivity in lung cancer groups 1and 2. In survival analysis, we determined no significant relationship between survivaland the degree and the intensity of COX-2, VEGF, and osteopontin expression.As a conclusion, COX-2, VEGF and osteopontin was not helpful in predictingthe prognosis. And also the role of HPV in the carcinogenesis of lung cancer couldn?tbe shown.