Unilateral diyabetik ayak ülseri gelişiminde polinöropatinin etkisi
The effect of polyneuropathy of unilaterally ulcerated diabetic foot
- Tez No: 194292
- Danışmanlar: PROF. HACER BOZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Diyabetes mellitus, polinöropati, elektrofizyolojikincelemeler, ağrı eşiği.VIII, Diabetes mellitus, polyneuropathy, electrophysiological studies, painthreshold.IX
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZETUnilateral Diyabetik Ayak Ülseri Gelişiminde Polinöropatinin EtkisiUnilateral diyabetik ayak ülseri olan olgularda elektrofizyolojik incelemeler ilepolinöropati ve otonomik nöropati araştırılarak, bu parametrelerin diyabetik ayak ülserigelişiminde belirleyici olup olamayacakları tartışılmıştır.Çalışmaya unilateral ayak yarası olan 52 diyabetik hasta (31 kadın, 21 erkek veyaş ortalaması 58.5) alınmıştır. Üst ekstremitede motor liflerin % 82, duysal liflerin ise% 85 oranında etkilendiği, alt ekstremitede ise motor liflerin yaralı tarafta % 90, sağlamtarafta ise % 79 oranında etkilendiği, duysal etkilenmenin ise bilateral % 100 olduğugörülmüştür. H refleksi yaralı tarafta % 93.2, sağlam tarafta ise % 86.4 oranındaetkilenmiştir. Fibüler sinir F yanıtı yaralı tarafta % 98.2, sağlam tarafta % 96.2,posterior tibial sinir F yanıtı ise yaralı tarafta % 96.2, sağlam tarafta % 91.2 oranındaetkilenmiştir. Böylece duysal sinirlerin motor sinirlerden daha fazla etkilendiği veetkilenmenin de alt ekstremitede daha belirgin olduğu görülmüştür.Sinir ileti çalışmaları muayene ile saptanan polinöropati şiddeti ile parelellikgöstermiştir. Elektrofizyolojik verilerin yaralı ve sağlam ayak arasında gösterdiğifarklılığın anlamlı olduğu dikkati çekmiştir (p< 0.005).Sempatik deri yanıtı (SDY) üst ekstremitede % 54, alt ekstremitede ise % 88oranında anormallik göstermiştir. Bu oranın alt ekstremitelerde hem işitsel hem de ağrılıuyarana karşı üst ekstremitelerdekinden daha yüksek olduğu dikkati çekmiştir. Ancakyaralı ve sağlam taraflar arasında SDY'de farklılık saptanmamıştır (p>0.05).Vizüel analog skala (VAS) değeri ile SDY kıyaslandığında, otonomik tutulumunartışına parelel olarak, VAS skorunun da arttığı gözlenirken, bu ilişki istatistiksel olarakanlamlı bulunmamıştır (p:0.105).Sonuç olarak bulgularımız, diyabetik ayak ülseri öngörülmesinde, sinir iletiçalışmalarının önemli rol aldığını göstermiştir. Böylece diyabetik nöropatinin varlığıbilindiğinde ülser gelişimi de engellenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Effect of Polyneuropathy in the Development of Unilaterally UlceratedDiabetic FootIn this study, polyneuropathy and autonomic neuropathy were investigated byelectrophysiological studies and these parameters were discussed whether predictive inthe development of unilateral ulcerated diabetic foot.Fifty-two diabetic patients with unilateral diabetic foot wound (31 females, 21males and mean age 58.5 years) were included in the study. Motor fibers were affected82 % while it was 85 % for sensorial fibers in the upper extremities, where motor fiberswere affected 90 % in the injured site, 79 % in the healthy site and sensorial fibers wereaffected bilaterally in the lower extremities. H reflex was affected 93.2 % in the injuredsite and 86.4 % in the healty site. F response of fibulary nerve was affected 98.2% in theinjured site and 96.2% in the healty site, F response of posterior tibial nerve wasaffected 96.2 % in the injured site and 91.2 % in the healty site. Sensorial fibers wereaffected more than motor fibers which was more prominent in the lower extremities.The severity of polyneuropathy detected in physical examination was similarwith the degree of polyneuropathy that was found in the nerve conduction studies. Theelectrophysiological data was statistically different among injured and healtyextremities (p< 0.005).Sympathetic skin response (SSR) was 54 % abnormal in the upper extremity and88 % in the lower extremity. This rate was seen to be higher in the lower extremity thanupper extremity for both verbal and painful stimuli. But there was no differencebetween the SSRs of injured and healty sites (p>0.05).When visual analog scale (VAS) values of pain and SSRs were compared, theincrease of VAS scores and autonomic failure were paralel, but this was not statisticallysignificant (p=0.105).Our data revealed that nerve conduction studies have an important value in theprediction of diabetic foot ulceration. By this way, development of ulceration may beprevented in documented diabetic neuropathy.