Küçük hücreli dışı akciğer karsinomlarında cox-2, vegf, tgf-β ekspresyonunun tümör anjiogenezisi ile ilişkisi
The relation of tumor angiogenesis of TGF-B, VEGF, COX-2 with non-small cell lung carcinoma
- Tez No: 195086
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Akciğer kanserleri, Anjiogenez, VEGF, TGF-β, COX-2, Lung Cancer, Angiogenes, COX-2, VEGF, TGF-β
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Akciğer kanseri, 20. yüzyılın başlarında nadir görülen bir hastalık iken, sigaraiçme alışkanlığındaki artışa paralel olarak sıklığı giderek artmıştır. Bugün ise dünyadaen sık görülen kanser haline gelmiştir. Akciğer kanseri insidansı yaşla artmakta, 6.-7.dekadlarda en yüksek noktaya ulaşmaktadır. Adenokarsinom en sık izlenen kansertipidir. Ülkemizde ise gençlerde adenokarsinom yaşlılara göre daha fazla izlenmeklebirlikte, en sık izlenen kanser tipi skuamöz hücreli karsinomdur.Akciğer kanserlerindeki artmış bu insidans ve buna bağlı olarak yüksek ölümoranı, yeni prognostik belirteçlerin araştırılmasını gerektirmektedir. Evre, prognozubelirleyen en önemli göstergedir. Prognozun daha kapsamlı belirlenmesini sağlayacakve mevcut evreleme sistemine katkısı olabilecek yeni parametrelere de ihtiyaç vardır.Histolojik tip ve diferansiasyon prognozda önemlidir. Küçük Hücreli Dışı AkciğerKanserleri (KHDAK) içerisinde en sık kür şansı olan skuamöz hücreli karsinomdur.Rezeksiyon sonrası 5 yıllık sağkalım iyi diferansiye tümörlerde en yüksek, azdiferansiye tümörlerde ise en düşüktür.Son yıllarda akciğer karsinomlarında anjiogenezin de önemli bir prognostikgösterge olduğu saptanmıştır. Anjiogenez üreme, gelişme ve onarımda temel birsüreçtir. Fizyolojik anjiogenez sıkı bir kontrol altında tutulur. Neoplastik olaylardagörülen patolojik anjiogenez, kan damarlarının sürekli büyümesi, yani kontroldençıkmış bir neovaskülarizasyondur. Anjiogenezle ilgili bir çok faktör olmasına rağmen,vasküler endotelyal grofth faktör (VEGF) tümör neovaskülarizasyonu ile ilişkili en güçlüendotelyal hücreye spesifik mitojendir.Transforming growth faktör-beta (TGF-β) anjiogenezde, stromal formasyondave immün fonksiyonlarda rolü olup, tümör progresyonuna etkisi olduğu gösterilmiştir.Siklooksijenaz-2 (COX-2) ekspresyonu da primer akciğer kanser vakalarındaönemli bir artış göstermektedir. COX-2 aynı zamanda metalloproteinazlar ve VEGF'yiindükleyen prostaglandin E2 gibi anjiogenik prostaglandinlerin sentezlenmesi yoluylatümör indüklü anjiogenezisde rol oynamaktadır.Bu tez çalışmasında tümöral anjiogenezde rol alan, VEGF, TGF-β ve COX-2'ninekspresyonunun skuamöz hücreli kanser tanısı almış KHDAK'u vakalarında histolojikdiferansiasyonla ilişkisini araştırdık.Çalışmamızda skuamöz hücreli karsinom tanısı almış 30 tane rezeksiyon, 11tane biyopsi materyalinde COX-2, VEGF ve TGF-β ekspresyonununimmünohistokimyasal olarak gösterilip, tarafsız bir yöntem olan stereoloji metodu iledokunun bütünü hakkında yorum yapmayı hedefledik. Orta derece diferansiye2vakalarda COX-2 aşırı ekspresyonunu gözledik. COX-2 seviyelerini de VEGF seviyeleriile doğru orantılı bulduk.
Özet (Çeviri)
While Lung cancer is a disease rarely seen in the early years of 20th century, ıtsincidence is getting increase as paralel to the increase in smoking habit. To day, it hasbecome as a cancer which is the most often seen. The incidence of Lung Cancer hasincreased a long with the age, and has reached at peak levels in 6th- 7th decades.Adenocarcinoma is the type of most often seen. In our country, adenocarcinoma hasbeen seen more in the young than the old. The most often seen cancer type is thecarcinoma with scuamose cell.The increased incidence in Lung Cancer and high mortality rate depending onthis required new prognostic markers to be investigated. Phase is the most importantindicator determining the prognose. There need new parameters which will contributeto available stage system and provide the determination of prognose morecomprehensively.Histologic type and differentiation are important in prognose. Of small celledfemale Lung Cancers, carcinoma with scuamose celled are the ones having the mostoften cure chance. 5 year survival after resection is the highest in good differentedtoumors and the lowest in little differented tumors.In recent years, it is found out that angiogenes is also an important prognosticindicator.Angiogenes is a basic process in reproduction, development and repair.Physiologic angiogenes is kept under control strictly. Pathologic angiogenes seen inneoplastics cases is constantly the growth of blood vessels, that is, uncontrolledneovascularization. Although there are several factors relating to angiogenes, vascularendothel growth factor (VEGF) is specific mithogenes to the strongest endothelial cellrelating to tumor vascularization.Transforming growth factor beta (TGF-β) play a part in angiogenes, stromalformation and immune functions, and it has been shown that it had affect on tumorprogression.Sclooxygenes-2 expression (COX-2) has shown an important increase inprimary Lung Cancer cases. COX-2 also play part in tumor induced angiogenesis bymeans of the synthesis of angiogenic prostoglands inducing such as VEGF and metalloproteinases E2.In this thesis, We investigated the relationship of VEGF, THG-β and COX-2exspression with histologic differentation in the cases with Non Small Cell Carcinomadiagnosed with the cancer with scuamose celled.2In our study, We aimed to comment about the whole tissue by means ofstereology method which is an importial one and we indicated the exspression of COX-2, VEGF and TGF-β immunohistochemically in 11 biopsy materials, 30 resectiondiagnosed with scuamose celled carcinoma. In moderately differentiated cases, weobserven COX-2 excessive exspression. We found out that the levels of COX-2 wasdirectly proportional with those of VEGF.