Elit sporcularda maxvo2 ve laktat değerlerinin iki farklı artırmalı (incremental)treadmill protokolü ile karşılaştırılması
The comparison of VO2Max and lactate variables of elite athlets with two different treadmill protocols
  1. Tez No: 194300
  2. Yazar: TURGAY ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYDIN ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: VO2max, Anaerobik Eşik, Laktat Eşik, Ergospirometre, VO2max, Anaerobic Threshold, Lactate threshold, Ergospirometer
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZETBu araştırma şu amaçlarla gerçekleştirilmiştir:Artırmalı (incremental) treadmill egzersizlerinde, laktat konsantrasyon ölçümü içinverilen 30 saniyelik duraklamaların, ölçülen VO2max ve Anaerobik Eşik (AT) değerlerinietkileyip etkilenmediğinin tespit edilmesi.Kan laktat konsantrasyon ölçümü ile ve solunum gazlarının bilgisayarlı hesaplanmasıyöntemleri ile elde edilen Anaerobik Eşik değerleri arasında ilişki olup olmadığının tespitedilmesi.Araştırmamızda, farklı spor dallarından, yirmisekiz elit erkek sporcu gönüllü olmuştur.Her denek, iki, artırmalı (incremental) treadmill egzersizi protokolü tamamlamıştır. Egzersizprotokollerinden biri, seviye geçişlerinde 30 saniyelik duraklamalar içermektedir. İlkamacımızın araştırılması için, iki farklı protokolde, VO2max ve Anaerobik Eşik (AT)değerleri, RER ve V-Slope metotlarla elde edilmiş ve istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır.İkinci amacımızın araştırılması için, deneklerin Anaerobik Eşik değerleri, duraklamaiçermeyen artırmalı treadmill egzersizinde, invasiv laktat anaerobik eşik ve non-invasiv RERve V-Slope metotlarla tespit edilmiş ve aralarındaki ilişki incelenmiştir. Her iki protokolde desolunum gazları, her solukta (breathe by breathe) ölçülmüştür.Duraklamalı ve duraklamasız iki protokolün karşılaştırılması sonucunda, RER ve V-Slope metotların her ikisinde, ölçülen VO2max değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı farkbulunmamış, bunun yanında Anaerobik Eşik (AT) değerlerinde anlamlı farklılık bulunmuştur.Artırmalı, duraklama içermeyen treadmill protokolünde, Anaerobik Eşik belirlemeyöntemleri arasındaki ilişki analizi sonucunda; RER anaerobik eşik zamanı ile V-Slopeanaerobik eşik zamanı arasında (r=0,781, p=0,000) pozitif çok güçlü ve çok anlamlı, RERanaerobik eşik zamanı ile Laktat anaerobik eşik zamanı arasında (r=0,844, p=0,000) pozitifçok güçlü ve çok anlamlı, V-Slope anaerobik eşik zamanı ile Laktat anaerobik eşik zamanıarasında (r=0,772, p=0,000) pozitif çok güçlü ve çok anlamlı korelasyon tespit edilmiştir.Diğer anaerobik eşik parametrelerinde de r = 0,377 ile r= 0,843 arasında ilişki düzeyleri tespitedilmiştir.Bu araştırma göstermiştir ki, ölçülen Anaerobik Eşik değerleri, artırmalı (incremental)treadmill protokollerindeki 30 saniyelik duraklamalardan, etkilenmektedir. Ayrıca RER ve V-Slope non-invasiv yöntemler, ergospirometrik testlerde, laktat konsantrasyon ölçümügerekmeksizin, anaerobik eşik belirlemede kullanılabilir, etkin yöntemlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe purpose of the present study are as follows: Determining whether in incrementaltreadmill exercise, 30 seconds breaks taken for blood lactate concentration measurments soaffect the resulting VO2max and Anaerobic threshold values or not. Determining thecorrelation between Anaerobic threshold values obtained via blood lactate measurementmethod and computerized calculations of respiratory gases.28 elite men athlets have participated to this present study. Each subject has gonethrough two incremental treadmill exercise protocols of which, one has 30 seconds breakswhereas the other one does not. In order to investigate the first purpose of the study definedabove. VO2max and Anaerobic threshold values in both protocols have been obtained using anergospirometer (ZAN 600) applying RER and V-Slope methods. To investigate the secondporpuse of the study, in treadmill protocol with no 30 second breaks, anaerobic thresholdvalues obtained using invasive lactate threshold method, non-invasive RER and V-Slopemethods. Respiratory gases measured breathe by breathe in both protocols.The comparison of results obtained from two protocols showed that, no significantdifferences found between VO2max values for RER and V-Slope methods. Besides, there wassignificant differences found between Anaerobic threshold values.In the protocol with no 30 second breaks, after the analyses of correlation betweenanaerobic threshold determining methods following results were found. Between RERanaerobic threshold time and V-Slope anaerobic threshold time (r=0,781, p=0,000), betweenRER anaerobic threshold time and Lactate anaerobic threshold time (r=0,844, p=0,000),between V-Slope anaerobic threshold time and Lactate anaerobic threshold time (r=0,772,p=0,000). Correlations among the other Anaerobic threshold variables ranged from r=0,377 tor= 0,843.The study showed that, Anaerobic threshold values measured at incremental treadmillprotocols, are affected by 30 second breaks. Besides RER and V-Slope non-invasive methodscan be effectively used to obtain anaerobic threshold values in ergospirometric tests withoutneeding lactate concentration measurement.