Geleneksel yağlı güreş yapan sporcuların antropometrik profillerinin belirlenmesi
Determination of anthropometric parameters of traditionally oil wrestlers
- Tez No: 194307
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÇAĞATAY BARUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Yağlı Güreş, Antropometri, Somatotip, Oil Wrestlers, Anthropometry, Somatotype
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZETYÜKSEK L SANS B T RME TEZGELENEKSEL YAĞLI GÜREŞ YAPAN SPORCULARIN ANTROPOMETR KPROF LLER N N BEL RLENMESMUSTAFA GÜMÜŞZonguldak Karaelmas ÜniversitesiSağlık Bilimleri EnstitüsüAnatomi Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Çağatay BARUT2005, 73 sayfaAntropometrik özellikler sporcuları başarıya götüren ve performansı etkileyen önemlifaktörler arasında yer almaktadır. Bu özellikler yağlı güreş sporunda da önemli bir yer teşkiletmektedir. Bu çalışma geleneksel yağlı güreş yapan sporcuların antropometrik özellikleri ilevücut kompozisyonlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya 2004 yılında yapılan643. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerine katılan 4 değişik kategoride güreşen 52 sporcukatılmıştır.Çalışmaya katılan sporcuların boy uzunluğu, vücut ağırlığı, deri kıvrımı kalınlıkları, uzunluk,çevre ve çap ölçümleri yapılmıştır. Heath-Carter formülü kullanılarak sporcularınsomatotipleri belirlenmiştir.Araştırmanın değerlendirilmesi Microsoft Excel programında; ortalama, standart sapma veformül hesapları kullanılarak yapılmıştır.ÖZET (devam ediyor)Çalışamaya katılan bütün sporcuların antropometrik verileri incelendiğinde; boy 178±0,05cm, vücut ağırlığı 92,25±9,68 kg. olarak ölçülmüştür. Triseps deri kıvrım kalınlığı 11,47±3,56mm, subskapula deri kıvrım kalınlığı 13,80±3,23 mm, suprailiak deri kıvrım kalınlığı8,26±2,45 mm, baldır deri kıvrım kalınlığı 9,23±2,48 mm olarak saptanmıştır. Omuz dirsekuzunluğu 34,4±3,4 cm, ön kol uzunluğu 27,96±1,68 cm, kol boyu uzunluğu 79,84±3,81 cm,uyluk uzunluğu 50,50±4,37 cm, baldır uzunluğu 50,52±2,86 cm, tüm bacak uzunluğu101,88±5,40 cm olarak ölçülmüştür. Baş çevresi 58,34±2,06 cm, omuz çevresi 133,30±6,95cm, göğüs çevresi 105,08±6,25 cm, biseps çevresi 35,51±2,49 cm, fleksiyonda biseps çevresi39,95±2,60 cm, ön kol çevresi 30,46±1,34 cm, ayak bileği çevresi 27,30±13,2 cm, baldırçevresi 39,98±2,56 cm, uyluk çevresi 58,02±3,82 cm, kalça çevresi 106,09±4,98 cm, karınçevresi 94,05±5,71 cm, el bileği çevresi 19.0±0,69 cm olarak saptanmıştır. El bileği çapı62,24±2,10 mm, humerus bikondiler çapı 74,90±3,88 mm, femur bikondiler çapı 103,69±9,85mm, göğüs çapı 33,98±1,31 cm, göğüs derinliği çapı 26,64±2,84 cm, biakromial çap45,96±3,10 cm, biiliak çap 32,73±5,05 cm, bitrokanterik çap 34,28±1,79 cm olarak tespitedilmiştir.Tüm çalışma grubunun somatotipleri incelendiğinde; endomorfi 3,65±0,58, mesomorfi7,45±0,45, ektomorfi 1,17±0,09 olduğu, genel değerlendirme olarak endomorfik mesomorfoldukları saptanmıştır. Yani sporcular orta boylu, az da olsa yuvarlak hatlı ve ileri derecedekaslı vücut yapısına sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER OF SCIENCE THESISDETERMINATION OF ANTHROPOMETRIC PARAMETERS OFTRADITIONALLY OIL WRESTLERSMUSTAFA GÜMÜŞZonguldak Karaelmas UniversityInstitute of Health SciencesDepartman of AnatomyThesis Advisor: Assistant Prof. Dr. Çağatay BARUT2005, 73 pagesAnthropometric parameters are important factors that effect the success and performance ofsportsman and important in oil wresting sports. The aim of this study is to investigateanthropometric measurements and body compostions of traditional 52 oil wrestlers whoattended 643 rd Kirkpinar Oil Wrestling Tournoment at 2004 at four diffrent categories.The height, weight, skinfolds, circumferences, diameters, lenghth parameters of wrestlerswere measured. Somatotypes of wrestlers were determined using Heath-Carter formula.Evalatuation of parameters were performed using; Microsoft Excel Software, mean, standartdeviation and equations were calculated.Anthropometric parameters of all wrestlers are measured as height 178±0.05 cm, weight92,25±9.68 kg, triceps skinfold thickness 11.47±3.56 mm, subscapular skinfold thickness13.80±3.23 mm, suprailiac skinfold thickness 8.26±2.45 mm, calf skinfold thickness9.23±2.48 mm, shoulder-elbow length 34.4±3.4 cm, forearm length 27.96±1.68 cm, upperextremity length 79.84±3.81 cm, thigh length 50.50±4.37 cm, knee height 50.52±2.86, lowerextremity length 101.88±5.40, head circumference 58.34±2.06 cm, shoulderABSTRACT (continued)circumference 133.30±6.95 cm, chest circumference 105.08±6.25 cm, biceps circumference35.51±2.49 cm, biceps circumference at flexion 39.95 ±2.60 cm, forearm circumference30.46 ±1.34 cm, ankle circumference 27.30 ±13.2 cm, calf circumference 39.98 ±2.56 cm,thigh circumference 58.02 ±3.82, hip circumference 106.09±4.98 cm, abdomen circumference94.05 ±5.71 cm, wrist circumference 19.00 ±0.69 cm. The diameters measured were as wristdiameter 62.24±2.10 mm, humerus bicondylar diameter 74.90±3.88 mm, femur bicondylardiameter 103.69±9.85 mm, chest diameter 33.98±1.31 cm, chest depth follows 26.64±2.84cm, biacromial diameter 45.96±3.10 cm, biiliac diameter 32.73±5.05 cm, bitracontericdiameter 34.28±1.79 cm.According to analysis of somatotypes the whale study group endomorphi was 3,65±0,58,mesomorphi were 7,45±0,45, ectomorphi was 1,17±0,09, as a general evaluation wrestlersendomorphic mesomorph. As a conclusion wrestlers were middle heighted, had slightlyrounded appearance and had an extremely muscular body.