Formaldehid ile oluşturulan frontal korteks, hipokampus ve serebellum hücresel hasarına karşı melatoninin koruyucu etkileri
The protective effects of melatonin against formaldehyde induced cellular damage in frontal cortex, hippocampus and cerebellum
- Tez No: 194308
- Danışmanlar: DOÇ.DR. R. GÜLHAN AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Formaldehid, melatonin, nörotoksikasyon, antioksidan, frontalkorteks, hipokampus, serebellum, histoloji, Formaldehyde, melatonin, neurotoxication, antioxidant, frontal cortex, hippocampus, cerebellum, histology.Science
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziFORMALDEHİD İLE OLUŞTURULAN FRONTAL KORTEKS,HİPOKAMPUS VE SEREBELLUM HÜCRESEL HASARINA KARŞIMELATONİNİN KORUYUCU ETKİLERİKurtuluş ÇETİNZonguldak Karaelmas ÜniversitesiSağlık Bilimleri EnstitüsüHistoloji ve Embriyoloji Anabilim DalıTez Danışmanı: Doç. Dr. R. Gülhan AKTAŞTemmuz 2005, 55 sayfaEndüstri ve tıpta yaygın kullanılan formaldehid, oldukça toksik ve reaktif bir bileşikolup, proteinler ve nükleik asitlerle reaksiyona girer. Formaldehid, solunum vesindirim yollarında, deride ve merkezi sinir sisteminde hücresel hasara sebepolmaktadır. Pineal bezin en önemli endokrin ürünü olan melatoninin, potansiyelserbest radikal temizleyici, antioksidan ve nöroprotektif özelliğe sahip olduğu ilerisürülmektedir. Bu çalışmada, sıçanlarda formaldehid ile oluşturulan frontal korteks,hipokampus ve serebellum hücresel hasarına karşı ekzojenik melatoninuygulamasının muhtemel koruyucu etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.Deneyde kullanılan 210-250 gr. ağırlığında erkek Wistar albino sıçanlar, her grupta 8denek olacak şekilde rastgele üç gruba ayrıldı. Kontrol grubuna, yalnızcaintraperitoneal (i.p.) distile su verildi. Formaldehid uygulanan ve formaldehid +melatonin uygulanan gruplara 10 mg/kg dozunda i.p. formaldehid verildi.formaldehid + melatonin grubuna ayrıca 15 mg/kg i.p.iiiÖZET (devam ediyor)melatonin verildi. Tüm enjeksiyonlar 30 gün sürdü. 31. gün, deneklerin frontalkorteks, hipokampus ve serebellum dokuları histolojik ve biyokimyasal incelemeleriçin alındı. İstatistiksel analizler; SPSS 11.0 bilgisayar programı kullanılarak yapıldı.Grupların parametreleri arasındaki farklar Kruskal-Wallis Testi ile analiz edildi.Gruplar arasındaki dual karşılaştırmaların önemlilik değerleri Mann-Whitney U-Testi ile değerlendirildi. p< 0.05' i sağlayan sonuçlar anlamlı olarak ifade edildi.formaldehidin, kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak doku malondialdehid (MDA)seviyelerini arttırdığını ve süperoksit dismutaz enzim (SOD) aktivitelerini azalttığıgörüldü. Melatonin uygulaması MDA seviyesini düşürdü, bunun yanında SOD enzimaktivasyonunu arttırdı. Kontrol grubunda, nöronların yapıları normaldi. Formaldehidgrubu dokularında sitoplazmaları küçülmüş, koyu piknotik nükleuslu nöronlargörüldü. Formaldehid + melatonin grubunda ise nöronlardaki bu dejeneratifdeğişikliklerin şiddeti, formaldehid grubundakilere kıyasla azalmıştı. Bunun yanında,formaldehid grubu nöronları sayısının kontrol ve formaldehid + melatonin gruplarınagöre anlamlı olarak azaldığı görüldü.Bu çalışmada, 30 günlük formaldehid uygulamasının frontal korteks, hipokampus veserebellum dokularında biyokimyasal ve nörodejeneratif değişikliklere sebep olduğugörülmüştür. Melatonin uygulaması bu dokularda formaldehid intoksikasyonuna karşıantioksidan ve nöroprotektif etki göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Sciences ThesisTHE PROTECTIVE EFFECTS OF MELATONIN AGAINSTFORMALDEHYDE INDUCED CELLULAR DAMAGE IN FRONTALCORTEX, HIPPOCAMPUS AND CEREBELLUMKurtuluş ÇETİNZonguldak Karaelmas UniversityInstitute of Health SciencesDepartment of Histology and EmbryologyThesis Advisor: Assoc. Prof. R. Gülhan AKTAŞJuly 2005, 55 pagesFormaldehyde is widely used in industry and medicine. It reacts with proteins andnucleic acids which is a very toxic and reactive compound. Formaldehyde causescellular damage on respiratory and digestive tracts, skin, central nervous system.Melatonin is the major product of the pineal gland. Recent studies report thatmelatonin exerts potent free radical scavenging, antioxidant, and neuroprotectiveproperties. In this study, we aimed to investigate the possible protective effects ofexogenous melatonin treatment against formaldehyde-induced cellular damage infrontal cortex, hippocampus and cerebellum in rats.Male Wistar albino rats, weighing 210-250 g used for this experiment. Animals wererandomly divided into three groups, each containing 8 animals; Control group wasgiven intraperitoneal (i.p.) distilled water. formaldehyde treated and formaldehyde +melatonin treated groups were given i.p. formaldehyde at a dose of 10 mg/kg.Formaldehyde + melatonin group was also received 15mg/kg i.p melatonin. Allinjections continued for 30 days. On 31st day, frontal cortex,vABSTRACT (continuing)hippocampus and cerebellum tissues of all groups harvested for histological andbiochemical investigations. Statistical analyses were carried out using SPSS 11.0computer programme. Differences in measured parameters among three groups wereanalyzed by Kruskal-Wallis test. Dual comparisons between groups that presentsignificant values were evaluated with Mann-Whitney-U test. The differences wereconsidered to be significant when the probability was less than 0.05.Formaldehyde, significantly increased tissue malondialdeyde (MDA) levels anddecreased superoxide dismutase (SOD) enzyme activities compared to the control.Melatonin treatment decreased MDA level and also increased SOD enzymeactivation. In the control group, the morphology of the neurons were normal. In theformaldehyde group, shrunken cytoplasm and dark picnotic nuclei were seen inneurons. In the formaldehyde + melatonin group, degenerative changes in neuronswere less than those in the formaldehyde group. The number of neurons informaldehyde group were also significantly less than formaldehyde + melatonin andcontrol groups.This study has shown that formaldehyde administration for 30 days causes variousbiochemical and histopathological abnormalities in the frontal cortex, hippocampusand cerebellum. Melatonin treatment shows antioxidant and neuroprotective effectsagainst formaldeyde intoxication in these tissues.