Kayseri ve yöresindeki sağlıklı ve preeklamptik gebelerde anne ve kord plazmasında eser element (çinko, bakır, magnezyum) düzeylerinin incelenmesi
The investigation of trace element levels (zinc, copper, magnesium) onto maternal and cord plasma on preeclamptic and healthy pregnants in Kayseri and its region
- Tez No: 194326
- Danışmanlar: PROF.DR. MUZAFFER ÜSTDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Kord kanı, gebelik, eser element, preeklampsi, Cord blood, pregnancy, trace element, preeklampsy
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZETKAYSER VE YÖRES NDEK SAĞLIKLI VE PREEKLAMPT K GEBELERDEANNE VE KORD PLAZMASINDA ESER ELEMENT (Ç NKO, BAKIR,MAGNEZYUM) DÜZEYLER N N NCELENMESBu çalışmanın amacı preeklampsi etyopatogenezinde maternal ve kord plazma çinko,bakır, mağnezyum düzeylerini sağlıklı maternal ve kord plazma düzeyleri ilekarşılaştırmaktır.Üçüncü trimesterde 30 preaklamptik ve 20 sağlıklı gebe prospektif olarak çalışmayaalındı. Her iki grupta da maternal ve kord plazma çinko, bakır, mağnezyum düzeyleriaraştırıldı.Gebe kadınların yaşları, gebelik ve doğum sayıları kontrol grubunda preeklamptikhastalardan istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşüktü (P0,05). Preeklampside kord plazma bakır düzeyi normal gebelerden dahayüksekti (p0,05). Çalışma gruplarında kord mağnezyum düzeyi maternalmağnezyum düzeyinden yüksekti.Eser element düzeyleri çevresel ve beslenme alışkanlığı ile yakın ilişkili olduğundandolayı, eser element düzeylerinin ölçümü gebe kadınlar için önemli olduğu kanısınavarılmıştır. Öte yandan, eser element düzeyleri preeklamptik hastalardan bir markırolarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE INVESTIGATION OF TRACE ELEMENT LEVELS (ZINC, COPPER,MAGNESIUM) ONTO MATERNAL AND CORD PLASMA ON PREECLAMPTICAND HEALTHY PREGNANTS IN KAYSER AND ITS REGIONThe aim of this study is to compare the levels of maternal cord plasma zing (Zn),Copper (Cu), magnesium (Mg) on preeclamsy etyopatogenazin with levels of healtymaternal and cord plasma.30 preaclamtic and 20 healthy pregnants are included into study as a prospective at thethird trimaster. The levels of maternal and cord plasma Zn, Cn, Mg are investigated inboth groups.In control group, the ages, numbers of pregnancy and birth of the pregnant women werelower than the preeclamptic patients were statistically meaningful (P0,05). In preeclampsy, the level of cord plasma copperwas higher than the normal pregnants (p0,05). The cord magnesium level of the study group was higher than the level ofmaternal magnesium.In developing countries, lack of trace elements in pregnant women can be risky. For thisreason, because the levels of trace element are related to the environmental factors andeating habits, it is assumed that the determination of trace element levels are importantfor pregnant women. At the same time, the levels of trace element can be used as amarker in preeclamtic patients.