Köpeklerde ultrasonografik tanı ile gebelik teşhisi ve bulguları
Pregnancy diagnosis and pregnancy findings by ultrasonography in bitches
  1. Tez No: 194328
  2. Yazar: NESİBE ÖZLEM ATABAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUR BEKYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ultrasonografi, Köpek, Gebelik tanısı, Ultrasogography, Bitch, Pregnancy diagnosis
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veteriner Doğum ve Jinekoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada, köpeklerde 7,5 MHz (megahertz) real time linearultrasonografi ile gebelik tanısı ve gebelik bulgularının belirlenmesiamaçlanmıştır.Çalışma Eylül 2004 Mayıs 2005 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Çalışmamateryalini, Kayseri Büyükşehir Belediyesi köpek barınma evindekiortalama 25-35 kg ağırlıkta olan çeşitli ırk ve yaştaki, 150 adet dişi köpekoluşturdu. Ultrasonografik muayeneler sonrasında köpekler gebe olan veolmayanlar olarak sınıflandırıldı. Gebelik tanısında embriyonik vezikül,fötus ve fötal kalp atımlarının görüntülenmesi olumlu gebelik kriteri olarakkabul edildi. Gebe olanlar embriyonik vezikül çapı, baş sağrı uzunluğu,göğüs çapı ve biparietal çap ölçümleri yapılarak 30 gün öncesi, 30-40 gün,40-50 gün ve 50 günden büyük olmak üzere sınıflandırıldı.Muayene edilen 150 köpeğin 19 adedi gebe olarak, 131 adedi ise gebelikyönünden negatif olarak değerlendirildi. Köpekler ultrasonografikmuayeneler sonrası ovariohisterektomi operasyonuna alındı. Gebe olarakdeğerlendirilen bir adet köpeğin operasyon sonrasında gebe olmadığı vegebelik yönünden negatif olarak değerlendirilen iki adet köpeğin ise erkendönem gebe olduğu belirlendi.Sonuç olarak köpeklerde çiftleşme ile ilgili anamnezin olmadığıdurumlarda, gebeliğin 30. gününden sonra % 100 oranında doğru teşhisedilebileceği kanaatine varıldı. Daha erken dönemlerde artifaktların başarıoranını düşürebileceği düşünüldü. Ayrıca fötal yaşın belirlenmesindegebeliğin erken dönemlerinde embriyonik vezikül çapı, ileri dönemlerindeise biparietal çap ve göğüs çapı ölçümlerinin güvenilir sonuçlar verdiğikanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to detect the pregnancy and to determine the findingsof the pregnancy on dogs by using 7.5 MHz rtime linear ultrasonography.Study has been made between September 2004 and May 2005. Experimentalgroup was chosen from Kayseri Metropolitan Municipal dog sheller in a group of150 dog weights between 25-35 kg from various ages and races. These dogs areclassified as pregnancy positive and pregnancy negative by the ultrasonicexaminations. Seeing embryonic vesicle, fetus and fetal heart beat has beenaccepted positive criteria at pregnancy detection. Pregnancy positive group hasbeen classified as ?before 30 days?, ?between 30-40 days?, ?between 40-50 days?and ?after 50 days? according to diameter of the embryonic vesicle, crown-rumplength, trunk and biparietal diameter.It has been accepted that 19 of the dogs as pregnant and 131 of the dogs asnonpregnant of 150 dogs after the examinations. Dogs have been under wentthe ovariohysterectomy operation after the ultrasonographic examinations. Ithas been find that one of these dogs which was accepted as pregnant in ?before30 days? group was not pregnant, and two of these dogs which was accepted aspregnancy- in ?before 30 days? group was at their early stage of pregnancy.As a result, it has been found that ultrasonography is 100% accurate forpregnancy detection after the 30th day in case of no mating anamnesis at thedogs. It has been expected that artifacts can reduce this accuracy at earlystages. Furthermore, it has been concluded that, the diameter of embryonicvesicle for the early stages of pregnancy; the biparietal diameter and the trunkdiameter for the later stages of pregnancy are reliable to determine the fetal age.